Hava Durumu

Stevia nedir? Ve nasıl kullanılır?

Yazının Giriş Tarihi: 13.07.2021 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 13.07.2021 07:30

Stevia bitkisi, "tatlı bitki" anlamına gelen Brezilya ve Paraguay'daki Guaraní halkı da dahil olmak üzere Güney Amerika'da yaşayan insanlar tarafından 1.500 yıldan fazla bir süredir kullanılmaktadır. Ayrıca Güney Amerika yerlileri steviayı özellikle yanıklar, mide problemleri, kolik için geleneksel bir ilaç ve hatta bir doğum kontrol yöntemi olarak kullanmaktadırlar.

STEVİA NEDİR?

Stevia, Asteraceae familyasına ait bitkisel bir bitkidir, yani yakup otu, krizantem ve kadife çiçeği ile yakından ilişkilidir. Stevia, kalori katkısı olmadan bile tariflere doğal olarak tatlılık katabilir. Stevia yaprağı özü, tartışılan belirli bileşiğe bağlı olarak şekerden yaklaşık 200 kat daha tatlıdır; bu, sabah çayınızı veya bir sonraki sağlıklı pişmiş ürünleri tatlandırmak için bir seferde yalnızca küçük bir parçaya ihtiyacınız olduğu anlamına gelir. Stevianın içeriğindeki, yaprağın en tatlı kısmı olan rebaudiozitler, ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından "genel olarak güvenli " olarak kabul edilir ve yiyecek ve içeceklerde yapay tatlandırıcı olarak kullanılabilir.

FAYDALARI

2020 tarihli bir incelemeye göre, "Stevia bitkisi hipoglisemik özelliğine ek olarak antibakteriyel, antienflamatuar, hipotansif, antiseptik, idrar söktürücü, doğurganlık önleyici ve kardiyotonik özellikler de sergiler ."

ANTİKANSEROJEN YETENEKLERİ OLABİLİR

2012'de  NutritionandCancer, ilk kez stevia özünün meme kanseri hücrelerini öldürmeye yardımcı olabileceğini gösteren çığır açan bir laboratuvar çalışmasının altını çizdi .Steviosidin kanser apoptozunu (hücre ölümü) arttırdığı ve vücutta kanser büyümesine katkıda bulunan belirli stres yollarını azalttığı gözlemlendi.

ŞEKER HASTALARI İÇİN TATLI HABER

İnsanlarda yapılan bir 2019 araştırması, yemekten önce stevia tüketmenin, yemekten sonra kan şekeri ve insülin seviyelerini azaltarak diyabetik belirteçleri iyileştirdiğini buldu.

KİLO KAYBINI DESTEKLER

2019'da yapılan bir randomize kontrol denemesi, "stevia'nın iştah hissini azalttığını ve gıda alımını ve tokluk glikoz seviyelerini daha fazla artırmadığını da buldu. Obezite ve diyabetin önlenmesi ve yönetiminde faydalı bir strateji olabilir.

GÜVENLİ Mİ?

Stevia ne kadar güvenli? Çoğu insan için, sağlık üzerinde minimum olumsuz etki riski ile güvenle tüketilebilir.

YAN ETKİLER?

Tüketmek genellikle güvenli olsa da bazı kişilerde şişkinlik, mide bulantısı, baş dönmesi, uyuşukluk ve kas ağrısı gibi hafif yan etkilere neden olabilir. Ek olarak, stevia, aynı bitki ailesine ait oldukları için, kanarya otu alerjisi olan kişilerde potansiyel olarak alerjik reaksiyonlara neden olabilir.

NASIL KULLANILIR ?

Stevia yaprak yada toz halde çoğu eczane ve aktarda mevcuttur. Bütün kurutulmuş yaprakları satın aldığınızda evde öğütebilirsiniz.

ŞEKERİ DOĞAL TATLANDIRICILARLA NASIL DEĞİŞTİREBİLİRİZ?

1 su bardağı şeker = 2 yemek kaşığı stevia tozu = 1/5 su bardağı elma / hurma özü

Stevia'nın yanı sıra, sağlıklı bir diyetin parçası olarak ölçülü olarak tadını çıkarabileceğiniz başka doğal tatlandırıcılar da vardır. Özellikle çiğ bal, hurma, elma - keçiboynuzu özü, muz püresi ve gerçek meyve marmelatı kullanabileceğiniz sağlıklı tatlandırıcılardır.Ancak bunların kalori alımını ve insülin salınımını etkilediğini unutmayın. Bununla birlikte, genellikle önemli mikro besinler sağlarlar ve aynı zamanda çeşitli sağlık yararları da sunarlar. Stevia ile ilgili bazı araştırmalar, kolesterol seviyelerini düşürmeye, metabolik sağlığı desteklemeye, kilo alımını azaltmaya ve muhtemelen kanserle savaşan bazı bileşikler sağlamaya yardımcı olabileceğini gösteriyor.Tariflere çok fazla doğal tatlılık katmasına rağmen, neredeyse hiç kalori ve karbonhidrat içermez. Bu, onu keto ve Paleo diyeti gibi diğer düşük karbonhidratlı diyetler için popüler bir seçim haline getirir. Mümkün olduğunda organik, yeşil yapraklı steviayı tercih ettiğinizden emin olun ve içerik etiketini dikkatlice kontrol edin.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.