Hava Durumu

Gluten intolerasında kaçınılması gereken yiyecekler

Yazının Giriş Tarihi: 30.05.2023 06:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 29.05.2023 16:19

Hangi yiyeceklerin glüten içeriği fazladır? Kepekli tahıllar kesinlikle listenin başında gelir.Onlarca yıldır, Amerikan diyetinde tam tahıllara artan bir vurgu yapılmıştır. Bize her zaman lif ve besinlerle dolu oldukları ve her gün birkaç kez tüketilmesi gerektiği söylendi.Bunun doğru olmasının birkaç nedeni var: Tam tahılların üretimi ucuzdur, rafta dayanıklıdır, kolayca nakledilebilir ve depolanabilir ve büyük kar marjına sahip çeşitli işlenmiş ürünlerin yapımında kullanılır.

Her şey düşünüldüğünde, özellikle besin maddelerinin biyoyararlanımını düşündüğünüzde, tahılların besin yoğunluğu oldukça düşüktür. Tahıllarda bulunan vitaminlerin veya minerallerin çoğu, daha önce açıklanan glüten de dahil olmak üzere anti-besinlerin varlığı nedeniyle vücut tarafından fiilen kullanılamaz.

Kepekli tahıllar dünyadaki en sağlıklı diyetlerin ( Akdeniz diyeti gibi ) bir parçasıdır.Tahıllar kesinlikle dengeli bir beslenmede rol oynayabilir, ancak genel olarak, otlarla beslenen hayvansal ürünler, balık, sebzeler, meyveler, tohumlar ve kabuklu yemişler gibi daha yoğun besleyici gıdalar ile karşılaştırıldığında, bir şekilde yetersiz bir gıda kaynağıdır. Bu nedenle, onları diğer karbonhidrat kaynaklarından (örneğin nişastalı sebzeler veya meyveler gibi) daha az tüketmek akıllıca bir fikirdir.

Glüten intoleransı olmayan kişiler tarafından ölçülü tüketildiğinde, tam buğday diyetlerinin inflamasyonu düşürmesi, tüm nedenlere bağlı ölümleri azaltması, kalp hastalığı için daha az risk veya diyabet riskini düşürmesi görülür.

Mısır, yulaf ve pirinç gibi glüten içermeyen tahıllar bile yapı olarak glütene benzer proteinlere sahiptir, bu nedenle bunlar bazı insanlarda bir bağışıklık tepkisine neden olabilir. Pek çok insan diyetlerinde glüten, tahıl veya baklagiller olmadan daha iyi hisseder, ancak bunu bile bilmezler çünkü bu yiyecekleri yemeden uzun bir süre yaşamamışlardır.Bunu test etmek için tahılsız bir diyet denemek isteyebilirsiniz ; bu, glütensiz olsun ya da olmasın tüm tahılları çıkarmayı içerir.Gluten intoleransı semptomları ile hangi yiyeceklerden kaçınılacağını mı merak ediyorsunuz? Buğday, çavdar ve arpa gibi daha bariz tahıl suçlularından kaçınmanın yanı sıra, glütenin saklanabileceği bazı beklenmedik yerler de vardır, örneğin:

  • Konserve çorbalar        
  • Bira ve malt içecekleri        
  • Aromalı cips ve krakerler        
  • Salata sosları        
  • Hazır çorba karışımları        
  • Satın alınan hazır soslar        
  • Soya sosu        
  • Şarküteri/işlenmiş et        
  • Öğütülmüş baharatlar        
  • Bazı takviyeler.

Örneğin pek çok glutamin takviyesinin buğdaydan elde edildiği ortaya çıktı.

Yenilecek En İyi Yiyecekler

Genel olarak, glütensiz sertifikalı olarak etiketlenmiş yiyecekleri aramak isteyeceksiniz, çünkü bu, bir ürünün glüten ve çapraz kontaminasyon içermediğini garanti eder.

Çoğunlukla sağlıklıysanız ve tahıl yemeyi tercih ediyorsanız, pirinç, glütensiz yulaf , karabuğday, kinoa ve amaranth gibi glütensiz tahıllar yemeye odaklanın.

Tahılları (özellikle glüten içeren türleri) ıslatarak, filizlendirerek ve fermente ederek uygun şekilde hazırlamak da iyi bir fikirdir. Filizlenen tahıl, besin biyoyararlanımını artırmaya yardımcı olur, glüten ve diğer inhibitörlerin varlığını azaltır ve onları daha sindirilebilir hale getirir. Sıradan buğday unu ekmeklerinden daha iyi tolere edilen ekşi maya veya filizlenmiş tahıl ekmeklerini arayın.

Bunlar, besin açısından zengin olan ve glütenden kaçınırken çok yönlü bir diyet tüketmenize yardımcı olabilecek bazı doğal glütensiz yiyeceklerdir:

  • Kinoa        
  • Karabuğday        
  • Esmer pirinç        
  • Sorgum        
  • Teff        
  • Glutensiz yulaf        
  • Darı        
  • Fındık unları (hindistan cevizi ve badem unu gibi)        
  • Fındık ve tohumlar        
  • Meyve ve sebzeler        
  • Fasulye ve baklagiller        
  • Yüksek kaliteli organik et ve kümes hayvanları        
  • Doğadan avlanan deniz ürünleri        
  • Kefir gibi çiğ/fermente süt ürünleri

Gluten intoleransınız olabileceğinden şüpheleniyorsanız, seçenekleri test etme ve bir eliminasyon diyeti uygulama konusunda doktorunuzla konuşun. Glutensiz beslenmeye karar verirseniz, diyetinizin çok yönlü ve besleyici olması çok önemlidir.

Çocuklarda glüten intoleransı belirtileri fark ettiğinizi düşünüyorsanız, önemli besinlerden yoksun olabileceğinden, tıbbi olarak gerekli olmadıkça veya bir doktor veya diyetisyen gözetiminde yapılmadıkça çocuklar için glütensiz bir diyetin tavsiye edilmediğini bilmek önemlidir.

Glütensiz bir diyette tahılların yerine kullanılan pirincin, büyük miktarlarda zararlı ağır metaller olan arsenik ve cıva içerebileceğini de not etmek önemlidir. Karbonhidrat ikamesi olarak pirince dönmek yerine çok çeşitli glütensiz tahılları tüketmek akıllıca olacaktır.

Bir zamanlar efsaneden biraz daha fazlası olduğu düşünülse de bilim, çölyak hastalığı olmayan kişilerde glüten intoleransının var olduğunu ortaya çıkardı.

Bir kişi, çölyak hastalığı için pozitif test yapmazsa, ancak yine de glüten intoleransı semptomları yaşarsa ve glüteni diyetten çıkardığında bir iyileşme fark ederse, tıbbi olarak çölyaksız glüten duyarlılığı olarak adlandırılan bu hoşgörüsüzlüğe sahip olabilir.Bazıları için semptomların arkasındaki suçlu glütendir. Bazı bireylerde bu semptomlara sadece glutenin değil buğdayın da neden olduğuna dair bazı kanıtlar vardır. Bununla birlikte, IBS veya yüksek FODMAP gıdalarına karşı bir hoşgörüsüzlük gibi durumların aslında bu sorunlara neden olması mümkündür.Gluten intoleransı semptomlarını tedavi etmek için doğal bir tedavi planı şunları içerir: Bir eliminasyon diyeti deneyin. Glutensiz bir diyet uygulayın. Testler yaptırmayı düşünün.

Şifa dolu günler diliyorum

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.