Hava Durumu

Gluten İntoleransı Semptomları İçin Doğal Tedavi

Yazının Giriş Tarihi: 23.05.2023 06:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.05.2023 16:42

1. Eliminasyon Diyetini Deneyin

Doktorlar bazen bir hastanın semptomlarını gluten bağlı olmasında tereddüt ederler. Bir eliminasyon diyetini uygulamak, glütene karşı kendi kişisel tepkinizi test etmenin gerçekten en iyi yoludur. Bir eliminasyon diyetinin sonuçları, semptomlarınızdan hangilerinin glütene atfedilebileceğini belirlemenize yardımcı olur. Bir eliminasyon diyeti, en az 30 günlük bir süre boyunca (ancak tercihen daha uzun) glüteni diyetten tamamen çıkarmayı ve ardından tekrar eklemeyi içerir.Bununla birlikte, bir seferde yalnızca bir değişkeni (glüten) test etmek ve birkaç değişkeni (süt ürünleri, glüten ve şeker gibi) test etmek çok önemlidir, çünkü bu, semptomları yanlış bir şekilde ilişkilendirmenize neden olabilir.

2. Glutensiz Diyet Yapın

Çölyak Hastalığı Vakfı'na göre, glüten duyarlılığının tedavisi yoktur ve tek tedavi glütensiz bir diyet uygulamaktır.Bir eliminasyon diyeti/glüten mücadelesi yaptığınızda ve glüten içeren yiyecekleri yemeye karşı hoşgörüsüz olup olmadığınızı ve bunun ne kadar şiddetli olduğunu belirleyebildiğinizde, glütensiz bir diyet izlemenin sizin için ne kadar önemli olduğunu anlayacaksınız. Eliminasyon döneminden sonra tekrar diyetinize glüten eklediğinizde ciddi bir reaksiyon gösteriyorsanız, süresiz olarak glütenden yüzde 100 kaçınmanız gerekip gerekmediğini öğrenmek için çölyak hastalığı testi yaptırmak isteyebilirsiniz. Çölyak hastalığınız olmadığından eminseniz, bağırsak tahrişini, daha fazla sindirim sorununu ve devam eden semptomları önlemek için glutenden mümkün olduğunca kaçınmayı planlamalısınız.

Glutensiz bir diyet, buğday, çavdar ve arpa içermeyen bir diyettir. Bu, mağazalarda bulunan unlu mamullerin çoğundan, un içeren yiyeceklerden (restoranlardaki pizza veya makarna gibi), paketlenmiş yiyeceklerin çoğundan (ekmek, tahıllar, makarnalar, kurabiyeler, kekler vb.) ve bira dahil bazı alkol türlerinden uzak durmanız gerektiği anlamına gelir.Gluten birçok paketlenmiş gıdada saklandığından içerik etiketlerini dikkatlice kontrol edin.

Çölyak hastalığınız yoksa, ara sıra glüten içeren yiyecekler yemek muhtemelen uzun vadeli hasara veya ciddi sağlık sorunlarına neden olmaz, ancak ne kadar uzun süre kendinizi daha iyi hissederseniz ve glütensiz bir diyete daha fazla alışırsınız.Glüteni ortadan kaldırdığınızda, sindirim sisteminizi onarmak ve besin eksikliklerini gidermek için diyetinize daha fazla anti-enflamatuar gıda eklemeye odaklanın. Bunlara organik hayvansal ürünler, çiğ süt ürünleri, sebzeler, meyveler, kuruyemişler, tohumlar ve probiyotik gıdalar dahildir.

Pişirme söz konusu olduğunda, buğday unu yerine bu doğal glütensiz un alternatiflerinden bazılarını deneyin:

  • Esmer pirinç        
  • Tatlı patates        
  • Kinoa        
  • Badem unu        
  • Hindistan cevizi unu        
  • Nohut unu

Tüm glüten kaynaklarını ortadan kaldırdığınızda semptomlarınız düzelmezse ne olur?

Sindirim sorunlarına neden olabilecek tek şeyin gluten olmadığını unutmayın. Geleneksel süt ürünleri, kabuklu yemişler, kabuklu deniz ürünleri ve yumurtalar da hassasiyetlere neden olabilir veya gıda alerjisi kaynağı olabilir.

3. Test Yaptırmayı Düşünün

Uzmanlar genellikle önce buğday alerjisi ve çölyak hastalığı için test yaptırmanızı önerir. Araştırmacılar, çölyak hastalığıyla ilişkili iki ana gen (HLA-DQ2 ve HLA-DQ8) için negatif test yapan hastaların, glüten intoleransı veya NCGS'ye sahip olma olasılığının da önemli ölçüde daha düşük olduğuna inanıyor.Ailenizde çölyak hastalığı veya glüten intoleransı varsa, bu genlerin yanı sıra bağışıklık sisteminizin ne kadar aktif olduğunu ortaya çıkarabilecek antikorlar için doktorunuzla konuşmak isteyebilirsiniz.

Çölyak hastalığının otoimmün bir hastalık olduğunu ve belirli antikorların (transglutaminaz otoantikorları veya otoimmün komorbiditeler dahil) yüksek seviyelerini göstereceğini unutmayın, ancak bu, glüten intoleransı olan kişiler için doğru olmayabilir veya antikor seviyeleri daha az şiddetli olabilir.  Her iki durumda da, ortalama bir insandan daha glütene tepki vermeye yatkınsanız, nerede durduğunuzu kesin olarak bilmek yardımcı olabilir.

Gluten duyarlılığını nasıl test edersiniz? Ne yazık ki, standart bir glüten duyarlılık testi yoktur.Bazı doktorlar tükürük, kan veya dışkı testi önermektedir. Dikkate alınması gereken diğer testler arasında bir zonulin testi (laktuloz testi olarak da adlandırılır) ve bir IgG gıda alerjisi testi bulunur.Bu tür sızdıran bağırsak testleri, glutenin (veya parazitler, kandida mayaları ve zararlı bakterilerin) bağırsak geçirgenliğine neden olup olmadığını gösterebilir. Zonulin, bağırsak astarınız ile kan dolaşımınız arasındaki açıklıkların boyutunu kontrol eder, bu nedenle yüksek seviyeler geçirgenliği gösterir.Zamanla, bağırsak astarı geçirgen olmaya devam ederse, "mikrovilli" (bağırsakları kaplayan ve besinlerden besinleri emen küçük hücre zarları) hasar görebilir, bu nedenle durumunuzun ciddiyetini bilmek, sorunun daha kötüye gitmesini önlemek için önemli olabilir.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.