Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Gluten intoleransınız var mı? Belirtileri neler?

Yazının Giriş Tarihi: 16.05.2023 06:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.05.2023 14:18

Çölyak hastalığı ve çölyak olmayan gluten duyarlılığı (NCGS) dahil olmak üzere glütenle ilişkili bozuklukların verdiği hasar, sadece gastrointestinal sistemin ötesine geçer. Son birkaç yılda yapılan araştırmalar, glüten intoleransı semptomlarının vücuttaki hemen hemen her sistemde ortaya çıktığını göstermektedir: merkezi sinir sistemi (beyin dahil), endokrin sistem, kardiyovasküler sistem (kalp ve kan damarlarının sağlığı dahil), üreme sistemi ve iskelet sistemi gibi.

Gluten intoleransı, otoimmün reaksiyonlara ve artmış inflamasyon seviyelerine (çoğu hastalığın kökü) yol açabileceğinden, çok sayıda hastalıkla ilişkilidir. Sorun şu ki, birçok insan bu semptomları teşhis edilmemiş bir gıda duyarlılığına bağlayamıyor. Glüten duyarlılığı semptomları da göz ardı edilir ve bilmeden glüten duyarlılığından muzdarip olan kişi tarafından herhangi bir diyet değişikliği yapılmadığı için devam ederler.

Gluten intoleransı veya çölyak olmayan gluten duyarlılığı (NCGS) semptomları yaygındır ve şunları içerebilir:

  • Karın ağrısı, kramp, şişkinlik, kabızlık veya ishal dahil olmak üzere sindirim ve IBS semptomları
  • "Beyin sisi", konsantre olmada zorluk ve bilgileri hatırlamada güçlük
  • Sık sık baş ağrısı
  • Anksiyete ve artan depresyon semptomları dahil olmak üzere ruh hali ile ilgili değişiklikler
  • Devam eden düşük enerji seviyeleri ve kronik yorgunluk sendromu
  • Kas ve eklem ağrıları
  • Kol ve bacaklarda uyuşma ve karıncalanma
  • Üreme sorunları ve kısırlık
  • Dermatit, egzama , rosacea ve deri döküntüleri dahil olmak üzere cilt sorunları
  • Anemi (demir eksikliği) dahil olmak üzere besin eksiklikleri

Gluten intoleransı ayrıca öğrenme güçlüğü için daha yüksek bir riskle ilişkilendirilmiştir. Ek olarak, bunama ve Alzheimer gibi nörolojik ve psikiyatrik hastalıklar için daha yüksek risk olabilir.

Gluten nasıl bu kadar çok farklı soruna neden olabiliyor? Çoğu insanın düşündüğünün aksine, glüten intoleransı (ve çölyak hastalığı) bir sindirim probleminden daha fazlasıdır.

Araştırmalar, çölyaksız glüten duyarlılığının, patojenik mikroplarda artışla birlikte bağırsak mikrobiyomunda önemli değişikliklere neden olabileceğini düşündürmektedir. Genel sağlığımızın büyük ölçüde bağırsak sağlığına bağlı olduğu düşünüldüğünde, bu büyük bir sorundur.

Gluten intoleransı vücuttaki hemen hemen her hücre, doku ve sistemi etkileyebilir, çünkü bağırsakta yaşayan bakteriler, besin emilimi ve hormon üretiminden metabolik işlev ve bilişsel süreçlere kadar her şeyi kontrol etmeye yardımcı olur.

İnsanların glüten intoleransı semptomları yaşama olasılığını artırabilecek birçok faktör vardır:

Genel Diyet Ve Besin Yoğunluğu Bağırsak Florasına Zarar Bağışıklık Durumu Genetik Faktörler Hormonal Denge

Glutenin birçok insanda çeşitli semptomlara neden olmasının net sebebi, her şeyden önce sindirim sistemi ve bağırsak üzerindeki etkileriyle ilgilidir. Glüten bir "anti-besin" olarak kabul edilir ve bu nedenle glüten intoleransı olsun ya da olmasın neredeyse tüm insanlar için sindirimi zordur.

Antinutrientler, tahıllar, baklagiller, kabuklu yemişler ve tohumlar dahil olmak üzere bitkisel gıdalarda doğal olarak bulunan belirli maddelerdir. Bitkiler yerleşik bir savunma mekanizması olarak antinutrientler içerir. Tıpkı insanlar ve hayvanlar gibi hayatta kalmak ve üremek için biyolojik bir zorunlulukları vardır.

Bitkiler kaçarak kendilerini yırtıcılardan koruyamadıkları için, türlerini anti-besin "toksinler" taşıyarak korumak için evrimleştiler. Gluten, tahıllarda bulunan ve insanlar tarafından yenildiğinde aşağıdaki etkilere sahip olan bir antinutrient türüdür : Normal sindirime müdahale edebilir ve bağırsakta yaşayan bakteriler üzerindeki etkisi nedeniyle şişkinlik, gaz, kabızlık ve ishale neden olabilir. Bazı durumlarda “sızdıran bağırsak sendromuna” ve otoimmün reaksiyonlara neden olarak bağırsak astarına zarar verebilir. Bazı amino asitlere (proteinlere), temel vitaminlere ve minerallere bağlanarak emilemez hale getirir.

Sızıntılı bağırsak sendromu, bağırsak astarında küçük açıklıklar oluştuğunda ve daha sonra büyük proteinler ve bağırsak mikroplarının bağırsak bariyerinden sızdığında gelişen bir bozukluk olan glüten intoleransına bağlıdır. Genellikle bağırsakta tutulan moleküller daha sonra kan dolaşımına girebilir ve vücutta dolaşarak kronik, düşük dereceli bir inflamatuar yanıtı tetikleyebilirler.

Yükleniyor..
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.