Hava Durumu

Stresi nasıl yönetebiliriz?

Yazının Giriş Tarihi: 27.05.2023 06:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 26.05.2023 13:26

Modern çağın insanları olarak sürekli strese maruz kalıyoruz. Sabah uyandığımızdan itibaren işe gitme telaşı, trafiğin  yoğunluğu, iş yerinde karşılaştığımız tatsız olaylar. İkili ilişkilerde çıkan anlaşmazlıklar. Mesai bitip akşam eve dönüş yapana kadar kovalıyor adeta bizi. Bazen durum eve geldiğimizde de devam ediyor. Evdeki dinamikler yanlış anlaşılmalar isteklerimizin karşılanmayışı,liste uzadıkça uzuyor.

Stresi kısaca tanımlarsak hayatımızı zorlaştıran sıkıntıya sokan durum diyebiliriz.İhtiyacımız karşılanmadığı anda vücudumuz tepkiler verir. Bunlardan bazıları,

-Kan basıncında yükselme,

-Basınçtan dolayı hızlı kalp atışı,

-Avuç içlerinde terleme,

-Üşüme,

-Ağızda kuruluk,

-Nefes alış verişimizin değişmesi.

Fizyolojik olarak verdiğimiz bu tepkilerin yanında psikolojik olarakta daha içine kapanıklılık,iletişimde azalmalar daha çok uyuma hali  yada uykusuzluk olarak bize yansır.

Strese maruz kaldığımız an ilk olarak vücudumuz hemen adrenalin hormonunu devreye sokar. Ardından da nefes alış verişlerimiz değişir. Eğer öfke duygusu ile beraber stres oluştuysa hızlı hızlı nefesler alırız. Korku ile birleştiğinde ise az ve kesik kesik nefesler alırız. Çoğunlukla ağzımızdan nefes almaya geçeriz ve nefesimizi tutarız.  Bedenimiz  ve özellikle beynimiz alması gereken oksijeni alamaz. Anında düşüncelerimize yansır.Olumsuz senaryolar,düşünceler bizi çıkmaza doğru sürükler. Bu döngüde sıkışıp kalırız.

Vücudumuzda oluşan bu hormonsal değişimi en kolay  şekilde değiştirmenin yolu nefes alıp vermeşeklinideğiştirmek. Yüksek şekilde aniden salgılanan adrenalin hormonunu düşürüp,endorfin(mutluluk) hormonunu devreye sokmak bedenimizi rahatlatacaktır.

Stres anında kendinizi ifade etmeden önce hemen nefesini vermeye odaklanın. Sanki mum üflüyormuş gibi nefesinizi verin. İki yada üç nefes verdikten sonra sakinlediğinizi fark edeceksiniz. Burada dikkat etmeniz gereken en önemli unsur stres anındaiken bunu kendinize öğretmeniz. Beyin ilk başlarda alışılmış olanın dışına çıkmak istemez. Unutmayı seçer. Siz farkında olarak stresiz olduğunuz zamanlarda uzun nefes verme pratiklerini yaparsanız. Bir zaman sonra stresli olduğunuz anlarda nefes vermeyi otomatik olarak bedeniniz size hatırlatır. İlk adımlar çok önemlidir. Unutsanız dahi stresin ilk halinden sonra aklınıza geldiği an hemen uygulayın.

Stres kaçınılmazdır.Baş edebilme yöntemleri de mevcuttur,sadece alışılmış olanın dışına çıkıp beynimize farklı bir yolu öğretmemiz gerekli. Bunun içinde kendimize zaman tanımalıyız. Zaman ve istikrarlı adımlar hayat yolumuzdakibütün  engelleri aşmamızı sağlar. Her adımın kolaylıkla olsun.

Güzellikler dolu bir hafta sonu dilerim.Sevgiyle..

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.