Hava Durumu

Terapinin işe yaraması için olması gerekenler

Yazının Giriş Tarihi: 31.05.2023 06:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 30.05.2023 12:16

“Terapi nedir? Nasıl işe yarar? Ne yapmam lazım? Ne yaparsam daha çok fayda sağlarım?” gibi sorular terapiye başlamak isteyen ya da terapiye başlayan her insanın aklına gelebilir. Bugün bu maddeler üzerinde durmaya çalışacağım. İnşaallah faydalı olacaktır.

Terapinin etkililiğini arttıran faktörlerden ilki, terapiye başlarken hiç kimseyi değiştiremeyeceğimizin kabulünde olmaktır.

Evet kabul ediyorum ama ben değiştirsem belki eşim de çocuğum da değişir diye düşünmek dahi terapiyi sekteye uğratabilir. Çünkü bu sefer kendi değişimimize, kendi gelişimimize odaklanmak yerine muhatabımızın davranışlarına odaklanmaya başlarız.

Bir ikincisi, terapiye başlamadan önce psikoloğun kullandığı tekniklerin bize mantıklı gelip gelmemesiyle ilgili olacaktır. O yüzden psikolog kullandığı ekolü söylemez veya bununla ilgili bilgi vermezse lütfen siz talep edin. Çünkü teknikleri ve ekolü mantıklı bulmazsak eğer daha en baştan ekolle savaşmaya başlamışız demektir.

Üçüncüsü, aslında araştırmalarda da kanıtlanmış ve terapiye katkı sağlayan en önemli faktör olan terapistle danışanın kurduğu ilişki olacaktır. Ne demek bu? Mesela kendinize şunları sorabilirsiniz: “ben terapistten elektrik aldım mı kendimi burada güvende hissediyor muyum kabul görüyor muyum”…

Belki burada bu sorulara vereceğiniz cevaplar bir yol çizmenizi, terapiye başlayıp başlamama kararı vermenizi kolaylaştıracaktır.

Bir dördüncüsü de sorumluluk almakla ilgili olacak. Terapiyi bazen ameliyata benzetirler fakat ameliyat aslında sorumluluk almadığımız bir yerdir, bütün sorumluluk o sırada doktordadır. Hatta o kadar sorumluluk bizde değildir ki narkoz verip uyuştururlar, hareket etmememizi isterler. Fakat terapi daha çok uyanık olmamız gereken bir yerdir. En az terapist kadar sorumludur danışan süreçten.  Hatta şu cümle çok hoşuma gider. Derler ki: “Danışan kendi hayatının uzmanıdır terapist tekniklerin. İkisinin birleşimiyle güzel sonuçlar elde edilir. Tek kanatlı kuş uçamaz.”

 

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.