Hava Durumu

LGS’ye beş kala ebeveynlere öneriler

Yazının Giriş Tarihi: 01.06.2023 06:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 31.05.2023 16:23

LGS’ ye günler kala velilere tavsiyelerde bulunmanın yerinde olacağını düşünüyorum.

Bu sürece hazırlanmak ne kadar önemliyse, sınav günü doğru tutum ve davranışlar sergilemek de bir o kadar mühim.

Sözüm velilere:

Öncelikle ebeveynin de öğrenci kadar stresli ve heyecanlı olması son derece normal bir durum. Kuşkusuz tüm veliler evlatlarının başarılı olmasını ister; fakat bu gaye, doğru davranışlar ile bütünleştiğinde yerini bulacaktır.

Çocuğunuza sürekli ‘Heyecan yapma olur mu? Yapamadığın soruları boş bırak. Son bir tekrar mı yapsan acaba?’ gibi cümleler kullanmamalısınız.

Ne var ki bilinçaltımız –me/ - ma olumsuzluk eklerini algılamaz. Bu sebeple telkinlerimiz daha çok olmasını istediğimiz, olumlu yönde olmalıdır. Yapamadığını boş bırak, tavsiyesi ise her ne kadar doğru bir ifade olsa da çok sık kullanılmamalıdır.

Zira öğrencinin sınav algısında, demek ki sınavda yapamayacağım birçok soru çıkacak kaygısı oluşacaktır. Özellikle son günlerde sürekli tekrar etmesini söylemeniz ise öğrencide yetersizlik hissini körükleyecektir.

Bir diğer nokta, sana güveniyorum ifadesini mümkün olduğunca kullanmamaya özen gösterin. Güvenmek, destekleyici bir tabir olarak gözükse de aslında karşı tarafa yadsınamaz bir sorumluluk yükler.

Hissedilen bu duygusal ağırlık ise sınavda realist olması gereken bireyin, dramatik bir hâl almasına neden olur. Bu durum da endişeyi doğru orantıda arttırır. Bu söz yerine, her koşulda yanındayım, cümlesi daha yerinde olacaktır.

Sınav günü ise ilk olarak, her zamanki gibi hazırladığınız, çok susatmayacak besinlere yer verdiğiniz bir kahvaltı ile güne başlayın. Masada günlük, sıradan bir sohbet konusu açabilirsiniz.

Amaç, var olan stresli havayı dağıtmaktır. Hatta gelecek haftanın tatil planını dahi konuşabilirsiniz.

Son olarak ise çocuğunuz, sonuç her ne olursa olsun, sizden yana değerli olduğunu bilmeli. Aranızdaki bağın, her koşulda güçlü olacağına itimat etmeli.

Sevgili ebeveynler, bu süreçte en az öğrenciler kadar siz de yoruldunuz, emek verdiniz. Bazen kendinizi sorguladınız, çocuğunuz ile olan iletişiminizi gözden geçirdiniz. Her yeni gün çocuğunuzu yeniden tanıdınız.

Hâl böyleyken bu son günlerde çocuğunuzun iyiliği adına, anne-baba zaafınıza yenik düşüp stresle söyleyeceğiniz bir kelime, çocuğunuzda bir ömür izi geçmeyecek bir tesir oluşturabilir.

Bu konuda kendinizi kontrol etmenizin, size oldukça yarar sağlayacağını düşünüyorum.

Bu haftaki LGS tüm çocuklarımız için başarı kapılarının ilk kilidi olur umarım. Hoşça kalın…
 

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.