Hava Durumu

HPV aşıları ulusal aşı programında olmalı…

Yazının Giriş Tarihi: 07.12.2022 06:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 06.12.2022 15:28

HPV – Human Papilloma Virüs – İnsan Papilloma Virüsü

HPV enfeksiyonuna sebep, belirti vermeyen, oldukça bulaşıcı bir DNA virüsü.

HPV Enfeksiyonu; halk arasında bilinen ismiyle “genital siğiller”.

Dünyada cinsel yolla bulaşan en yaygın hastalıktır. Kadınlarda rahim ağzı, vulva vajina kanserleri, erkek ve kadında anal kanser, erkekte penis ve üretra hatta mesane kanserine yol açabilmektedir.

Doç. Dr. Murat Gültekin’e göre; tüm Dünyadaki Kanserlerin %5’i, Kadın Kanserlerinin ’u.

Dünyada her yıl 250.000 kadın rahim ağzı kanserinden hayatını kaybediyor.

Her yıl 400.000’den fazla kadın bu kansere yakalanıyor.

Korunma yöntemi; aşı…

Korunmak için aşının da doğru zamanda yapılması lazım…

HPV aşısının zamanı; Dünya Sağlık Örgütü, göre rahim ağzı kanserine karşı 9-14 yaşlarındaki kız çocuklarında rutin aşılamanın bir parçası olarak önermekte…

Bu yaştaki çocuğun bu aşı ile işi ne demeyin, geniş perspektiften birde olaya bakın…

 

HPV Aşıları…

HPV aşılarının serviks kanserinin %70'ini, anal kanserin %80'ini, vajinal kanserin %60'ını, vulvar kanserinin %40'ını önleyebileceği ve HPV pozitif orofaringeal kanserlerin önlenmesinde %90'dan fazla etkinlik gösterdiği tahmin edilmektedir.  İlk HPV aşısı 2006 yılında kullanıma sunulmuştur.

2017 itibarıyla, 71 ülke, en azından kızlar için rutin aşılarına dâhil etmektedir. Dünya Sağlık Örgütü'nün Temel İlaçlar Listesi'nde yer almaktadır. (K:https://tr.wikipedia.org/wiki/HPV_aşısı)

Ve tam da bu noktadan bakılınca Ulusal Aşı programında olması ve bedelinin SGK tarafından ödenmesi gereken bir aşı…

Rahim ağzı kanserine yakalanan hak sahiplerine tedavi için çok yüksek oranlarda sağlık yardımı yapılmasındansa bu uygulamanın aşı düzeyinde masrafları karşılanarak hastalığın önüne geçilmesi toplum yararına olduğu gibi sağlık giderlerinin azalması ile kamunun da yararınadır.

Tam da bu nokta Sağlı Bakanlığına genç bir kızımız başvuruda bulundu;

“HPV aşısının ulusal aşı takviminde olmaması sebebi ile Ulusal Aşı Programına alınması ile ilgili…”

Tabi ki başvuruya Sağlık Bakanlığı ret kararı verdi.

HPV aşılarının Ulusal Aşı Programına alınması ve ücretsiz olması istemiyle Sağlık Bakanlığına yapılan başvurunun reddedilmesi üzerine dava açıldı.

Ve Ankara 16. İdare Mahkemesi K:2022/2072 sayılı kararında da, Bakanlık cevabını hukuka ve mevzuata uygun bulmadı….

Öncelikle bu karar için çabalayan tüm hukukçulara teşekkür ediyoruz.

HPV Aşısı ile ilgili Yargıdan örnek karar…

Anayasa’nın ilgili maddelerince bireylere sağlanan yaşam hakkı, beden-ruh sağlığını koruma ve bu konuda tedbir alınmasını isteme hakkının sağlanmaması, sosyal devlet ilkesinin ihlalidir.

2022/2072 sayılı karar sağlığın korunması adına çok değerlidir.

Öneminin altını çizmek adına kararın hüküm içeren paragrafını da paylaşıyorum.

“Ülkemizde bağışıklama hizmetlerini düzenleme yetkisi Sağlık Bakanlığındadır. Bu doğrultuda çocukluk döneminde uygulanması gereken aşı takvimi, 13.03.2009 tarihli ve 2009/17 sayılı Genişletilmiş Bağışıklama Programı Genelgesi ile düzenleme altına alınmıştır. Genelgeye göre, bu düzenlemeler yapılırken dünyadaki çeşitli gelişmeler takip edilmekte ve akademisyenlerden oluşan Bağışıklama Danışma Kurulunun tavsiyeleri dikkate alınmaktadır. Yine genelgeye göre Genişletilmiş Bağışıklama Programı akademisyenlerden oluşan Bağışıklama Danışma Kurulunun bilimsel desteği ve önerileri doğrultusunda yürütülmektedir.

Bağışıklama Danışma Kurulunun 07.10.2010 tarihinde gerçekleştirdiği toplantıda; “Human Papilloma Virüs ( HPV) Aşısının Çocukluk Dönemi Ulusal Aşı Takvimine Eklenmesinin Değerlendirilmesi” konusunu, gündemin 1. Maddesi olarak belirlendiği ve görüşüldüğü, toplantıya katılan mevcut üyelerin çoğunluğunun HPV aşısının programa eklenmesinin erken olduğunu ifade ettiği,

İkinci kez 26.11.2010 tarihinde 19 üye profesörün katılımı ile gerçekleştirilen Bağışıklama Danışma Kurulu toplantısında 9 üyenin öncelikli aşı olması yönünde görüş bildirdiği,  Bununla birlikte görüş veren 6 uzman dernekten 4’ünün aşı programına alınmasına olumlu görüş bildirdiği dikkate alındığında, günümüzde yapılan değerlendirmelerin 2010 yılı verilerine dayandığı,  HPV aşısının faydaları, etkileri, koruyuculuğu, koruyuculuk süresi, maliyeti, ülkemizde ücretsiz olarak yapılan tarama programlarının sıklığı ve etkinliği gibi hususlar güncel olarak değerlendirilmeden 11 yıl önceki verilere dayanılarak davacı başvurusunun reddedilmesinin hukuken mümkün olmadığı,  Kaldı ki 11 yıl önceki değerlendirmeler arasında dahi HPV aşısı ile ilgili olumlu görüşlerin bulunduğunun anlaşılması karşısında tesis olunan dava konusu işlemde hukuka ve mevzuata uygunluk bulunmadığı sonucuna varılmıştır.”

Sağlık, tedavi etmek değildir, sağlık hastalanmadan önce korunmaktır. Hak olan sağlıklı kalmaktır.

Kamunun öncelikli görevi sağlığı korumak ve koruyucu sağlık tedbirlerine erişimi kolaylaştırmak olup sağlığını koruyamayan vatandaşlarının teşhis ve tedaviye ulaşmalarını sağlamaktır.

Sağlık hizmetlerinden sorumlu Bakanlığın alamadığı bir koruyucu sağlık tedbiri ile ilgili kararı; hukukun gerçekleştirmesi de bundan sonraki dönemlerde sağlık stratejileri belirleyenlere de örnek olmalıdır.

Ayrıca ebeveynler; sağlığın namahremi olmaz. Kız evladı olan tüm ebeveynlerin HPV aşısı konusunda bilinçlenmesi değerlidir. İleri de vebal altında kalmayın. Korunmayan sağlık kader değildir.

 

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.