Sabah, öğle, akşam günün her vakti tüketilen çay, Türklerin vazgeçilmez içeceği… Dozunda tüketildiğinde sağlığa katkıları olan çayın fazla tüketimi ise bazı sorunlara neden olabiliyor. Uzmanların tavsiyesi ise günde en fazla 5-6 bardak çay içilmesi yönünde.
Oluşturulma Tarihi: 29 Mart 2023, Çarşamba 13:52
Güncellenme Tarihi: 29 Mart 2023, Çarşamba 15:24
Güzel sohbetlerin tamamlayıcısı, misafirliklerin vazgeçilmezi denilince Türkiye’de akla ilk çay geliyor. Sabah kahvaltısında ya da akşam yemeği sonrasında günün hemen her vakti çay tüketiliyor. Nitekim Statista’nın araştırması da bunu doğrular nitelikte… Söz konusu araştırma 56 ülkeyi kapsıyor. En fazla çay tüketen ülkeler sıralamasında başı ise Türkiye çekiyor. Araştırmaya göre Türkiye’de çay içme oranı yüzde 90.
TÜRKİYE'Yİ KENYA TAKİP EDİYOR
Önemli bir çay üreticisi ve ihracatçısı olan Kenya da listenin ikinci sırasında yer alıyor. Pakistan, Fas, Hindistan, İrlanda, Birleşik Krallık, Almanya, ABD, Çin ve İspanya listede öne çıkan ülkeler arasında yer alıyor.
Çay her ülkede farklı şekillerde demlenerek servis ediliyor. Geleneksel Türk çayı, siyah çaydan iki parçalı çaydanlıkta demleniyor. Arzuya göre içine şeker atılarak tatlandırılıyor.
ANTİOKSİDAN ÖZELLİKLERİ BULUNUYOR
Türkiye çayla ilk defa 1787’de Japonya’dan getirilen çay tohumlarının ekilmesiyle tanıştı. 1924’te çay yetiştirilmesi için onay alındı, 1947’de ise ilk fabrika kurularak üretimi hızlandı. Türk insanının sudan sonra en fazla tükettiği içecek olan çay, o günden bugüne önemini hiç yitirmedi.
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Elvan Yılmaz Akyüz, çayın sağlığa faydalı pek çok fitokimyasallar içerdiğini söylüyor.
Doç. Dr. Akyüz, bunların başında da kateşinlerin geldiğini ifade ediyor.
Birçok kateşin türü olduğunu belirten Doç. Dr. Akyüz, “Kateşinlerin en önemli özelliklerinden biri antioksidan olması. Antioksidan özellikleri üzerine yapılan çalışmalarda da kardiyovasküler hastalıklar ve kan basıncı üzerine olumlu etkileri olduğu saptanmış. Hatta bazı kanser türlerinde, kanser hücrelerinin çoğalmasını azalttığı da çalışmalarda gösterilmiş” diyor.
AŞIRI TÜKETİMİ ANEMİYE SEBEP OLABİLİYOR
"Yine içerdiği kimyasallar nedeniyle çay sindirime de katkı sağlayabiliyor" diyen Doç. Dr. Akyüz, fazla tüketiminin ise zararlı olduğunun altını çiziyor. Çayın aşırı tüketimde neden sağlığa olumsuz etki yaptığını ise şöyle açıklıyor:
“Çayda bulunan kimyasallar içinde en önemli madde tanendir. Tanen yiyeceklerdeki demire bağlandığı için fazla tüketirsek anemiye sebep olabiliyor. Normal tüketildiğinde hazmı kolaylaştırmaya yardım ederken aşırı tüketildiğinde mide asiditesini artırabiliyor. Kafein içerdiği için buna bağlı olarak kalp ritmini hızlandırıyor, uykusuzluğa sebep olabiliyor. Yine bunun dışında anksiyeteye sebep olabiliyor. Bu nedenle dozunda tüketmek önemli.”
Bir gün içinde sağlığı olumsuz etkilememek için en fazla 5-6 bardağı geçmeyecek şekilde çay tüketmek gerektiğine dikkat çeken Doç. Dr. Akyüz, kilo alımına sebep olmaması için de çayın şekersiz içilmesi konusunda uyarıda bulunuyor.
(Kaynak: TRT Haber)
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
Bursa Hayat Gazetesi
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.
En çok çay tüketen ülkeler açıklandı!
Sabah, öğle, akşam günün her vakti tüketilen çay, Türklerin vazgeçilmez içeceği… Dozunda tüketildiğinde sağlığa katkıları olan çayın fazla tüketimi ise bazı sorunlara neden olabiliyor. Uzmanların tavsiyesi ise günde en fazla 5-6 bardak çay içilmesi yönünde.
Oluşturulma Tarihi: 29 Mart 2023, Çarşamba 13:52
Güncellenme Tarihi: 29 Mart 2023, Çarşamba 15:24
Güzel sohbetlerin tamamlayıcısı, misafirliklerin vazgeçilmezi denilince Türkiye’de akla ilk çay geliyor. Sabah kahvaltısında ya da akşam yemeği sonrasında günün hemen her vakti çay tüketiliyor. Nitekim Statista’nın araştırması da bunu doğrular nitelikte… Söz konusu araştırma 56 ülkeyi kapsıyor. En fazla çay tüketen ülkeler sıralamasında başı ise Türkiye çekiyor. Araştırmaya göre Türkiye’de çay içme oranı yüzde 90.
TÜRKİYE'Yİ KENYA TAKİP EDİYOR
Önemli bir çay üreticisi ve ihracatçısı olan Kenya da listenin ikinci sırasında yer alıyor. Pakistan, Fas, Hindistan, İrlanda, Birleşik Krallık, Almanya, ABD, Çin ve İspanya listede öne çıkan ülkeler arasında yer alıyor. Çay her ülkede farklı şekillerde demlenerek servis ediliyor. Geleneksel Türk çayı, siyah çaydan iki parçalı çaydanlıkta demleniyor. Arzuya göre içine şeker atılarak tatlandırılıyor.
ANTİOKSİDAN ÖZELLİKLERİ BULUNUYOR
Türkiye çayla ilk defa 1787’de Japonya’dan getirilen çay tohumlarının ekilmesiyle tanıştı. 1924’te çay yetiştirilmesi için onay alındı, 1947’de ise ilk fabrika kurularak üretimi hızlandı. Türk insanının sudan sonra en fazla tükettiği içecek olan çay, o günden bugüne önemini hiç yitirmedi. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Elvan Yılmaz Akyüz, çayın sağlığa faydalı pek çok fitokimyasallar içerdiğini söylüyor. Doç. Dr. Akyüz, bunların başında da kateşinlerin geldiğini ifade ediyor. Birçok kateşin türü olduğunu belirten Doç. Dr. Akyüz, “Kateşinlerin en önemli özelliklerinden biri antioksidan olması. Antioksidan özellikleri üzerine yapılan çalışmalarda da kardiyovasküler hastalıklar ve kan basıncı üzerine olumlu etkileri olduğu saptanmış. Hatta bazı kanser türlerinde, kanser hücrelerinin çoğalmasını azalttığı da çalışmalarda gösterilmiş” diyor.
AŞIRI TÜKETİMİ ANEMİYE SEBEP OLABİLİYOR
"Yine içerdiği kimyasallar nedeniyle çay sindirime de katkı sağlayabiliyor" diyen Doç. Dr. Akyüz, fazla tüketiminin ise zararlı olduğunun altını çiziyor. Çayın aşırı tüketimde neden sağlığa olumsuz etki yaptığını ise şöyle açıklıyor: “Çayda bulunan kimyasallar içinde en önemli madde tanendir. Tanen yiyeceklerdeki demire bağlandığı için fazla tüketirsek anemiye sebep olabiliyor. Normal tüketildiğinde hazmı kolaylaştırmaya yardım ederken aşırı tüketildiğinde mide asiditesini artırabiliyor. Kafein içerdiği için buna bağlı olarak kalp ritmini hızlandırıyor, uykusuzluğa sebep olabiliyor. Yine bunun dışında anksiyeteye sebep olabiliyor. Bu nedenle dozunda tüketmek önemli.” Bir gün içinde sağlığı olumsuz etkilememek için en fazla 5-6 bardağı geçmeyecek şekilde çay tüketmek gerektiğine dikkat çeken Doç. Dr. Akyüz, kilo alımına sebep olmaması için de çayın şekersiz içilmesi konusunda uyarıda bulunuyor. (Kaynak: TRT Haber)
Galeriler
Bursa Bıçak Müzesi ziyarete açıldı
Resmi Gazete’de yayımlandı: Araç muayene hizmetlerinde yeni dönem!
Bursa’da ‘Nergis’ satışlarında rekor artış!
Timur Cihantimur ve annesi için sürpriz geri adım
21 Mayıs 2025| Kocaeli için doğru ezan vakitleri burada! Kocaeli namaz vakitleri
Tunceli Valisi ile ilgili yeni gelişme! Bakanlık emrine alındı
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan TDT Zirvesi'nde Nevruz Bayramı vurgusu
Bursa Bıçak Müzesi ziyarete açıldı
Resmi Gazete’de yayımlandı: Araç muayene hizmetlerinde yeni dönem!
Bursa’da ‘Nergis’ satışlarında rekor artış!
Timur Cihantimur ve annesi için sürpriz geri adım
21 Mayıs 2025| Kocaeli için doğru ezan vakitleri burada! Kocaeli namaz vakitleri
Tunceli Valisi ile ilgili yeni gelişme! Bakanlık emrine alındı
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan TDT Zirvesi'nde Nevruz Bayramı vurgusu
Bursa Bıçak Müzesi ziyarete açıldı
22 Mayıs 2025| Kocaeli için doğru ezan vakitleri burada! Kocaeli namaz vakitleri
Bilecik namaz vakitleri| Bilecik’te ezan sesi saat kaçta yankılanacak? 22 Mayıs 2025
22 Mayıs 2025| Balıkesir’de insanlar araştırıyor! Balıkesir namaz vakitleri