Bursa bıçağının geleneksel temsilcileri: Baba-oğul zanaatı yaşatıyorlar
Bursa bıçağının geleneksel temsilcileri: Baba-oğul zanaatı yaşatıyorlar
Bursa’da yarım asrı aşkın süredir bıçakçılık yapan 69 yaşındaki İsmet Şeref, oğlu Hikmet Şeref’le birlikte tescilli Bursa bıçağını geleneksel yöntemlerle üretmeye devam ediyor. Zanaatkârlığın yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu vurgulayan baba Şeref, mesleğine olan tutkusunu “Bu çark sesi olmazsa yaşayamam” sözleriyle anlatıyor.
Oluşturulma Tarihi: 5 Mayıs 2025, Pazartesi 11:47
Güncellenme Tarihi: 5 Mayıs 2025, Pazartesi 11:52
AA
Bursa’da 60 yılı aşkın süredir bıçakçılıkla uğraşan İsmet Şeref, mesleğini yaşatmak ve gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla yıllardır birlikte çalıştığı oğlu Hikmet Şeref’le birlikte üretimini sürdürdüğü Bursa bıçağını, geleneksel ustalıkla imal etmeye devam ediyor.
Henüz 7 yaşında ağabeyinin yanında çıraklıkla tanışan ve 1984 yılında kendi atölyesini açan 69 yaşındaki usta İsmet Şeref, oğlunu da 5 yaşından itibaren yanına alarak yetiştirdi.
Bugün baba-oğul, makasla şekil verdikleri çelikleri kestane kömürüyle yaktıkları ocakta ısı işlemine tabi tutuyor, ardından damgalama, parlatma, sap montajı ve bileme işlemleriyle bıçakları son haline getiriyor.
İsmet Şeref, yaptığı açıklamada, bu işe gönülden bağlı olduğunu belirterek, “Bıçak atölyesinde çalışmazsam, bu kokuyu duymazsam, ömrüm kısalır. Bu benim tutkum” dedi.
Mesleğin yok olmaya yüz tuttuğuna dikkat çeken Şeref, “Çırak yetişmiyor, kalfa kalmadı, usta sayısı azaldı. Biz bu işi artık sadece sevdamız olduğu için sürdürüyoruz. Gemideki yolcuyuz ama bu gemiyi yüzdürecek olan çocuklarımız. O yüzden meslek aktarımı çok önemli” diye konuştu.
Oğlu Hikmet Şeref ise küçük yaşta başladığı mesleği babasından öğrenmenin gururunu yaşadığını söyledi.
Bir yandan bıçakçılık yaparken bir yandan da üniversite eğitimi alan Hikmet Şeref, aynı zamanda bir fabrikanın AR-GE biriminde çalışıyor.
Oradan edindiği teknik bilgileri, geleneksel bıçak üretimiyle harmanladığını ifade eden Şeref, “Bursa bıçağı sadece estetik değil, fonksiyonel olarak da çok güçlü bir ürün. Et, sebze, her türlü kesim için ideal. Tarih boyunca ustalar, malzeme kıtlığında bahçe demirlerinden, çapalardan bile bıçak üretmiş” dedi.
Bıçak üretiminde kullanılan kestane kömürünün, ısı işlemi sırasında yaydığı karbon sayesinde bıçakların sertliğini artırdığını belirten Şeref, “Soluduğumuz duman zehirli değil. Ayrıca ani soğutma için asidik yapısı güçlü zeytinyağı posası kullanıyoruz. Bu hem bıçağın sertleşmesini sağlıyor hem de içindeki elementlerin ortaya çıkmasını” diye konuştu.
Çocukluğundan beri bu mesleği tutkuyla sürdürdüğünü söyleyen Hikmet Şeref, “Babam gibi ben de bu işi öğretecek yeni ustalar yetiştirmek istiyorum. Burada vakit geçirmek bana huzur veriyor. Amacım para kazanmak değil, bu zanaatı yaşatmak” dedi.
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
Bursa Hayat Gazetesi
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.
Bursa bıçağının geleneksel temsilcileri: Baba-oğul zanaatı yaşatıyorlar
Bursa’da yarım asrı aşkın süredir bıçakçılık yapan 69 yaşındaki İsmet Şeref, oğlu Hikmet Şeref’le birlikte tescilli Bursa bıçağını geleneksel yöntemlerle üretmeye devam ediyor. Zanaatkârlığın yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu vurgulayan baba Şeref, mesleğine olan tutkusunu “Bu çark sesi olmazsa yaşayamam” sözleriyle anlatıyor.
Oluşturulma Tarihi: 5 Mayıs 2025, Pazartesi 11:47
Güncellenme Tarihi: 5 Mayıs 2025, Pazartesi 11:52
AA
Bursa’da 60 yılı aşkın süredir bıçakçılıkla uğraşan İsmet Şeref, mesleğini yaşatmak ve gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla yıllardır birlikte çalıştığı oğlu Hikmet Şeref’le birlikte üretimini sürdürdüğü Bursa bıçağını, geleneksel ustalıkla imal etmeye devam ediyor.
Henüz 7 yaşında ağabeyinin yanında çıraklıkla tanışan ve 1984 yılında kendi atölyesini açan 69 yaşındaki usta İsmet Şeref, oğlunu da 5 yaşından itibaren yanına alarak yetiştirdi.
Bugün baba-oğul, makasla şekil verdikleri çelikleri kestane kömürüyle yaktıkları ocakta ısı işlemine tabi tutuyor, ardından damgalama, parlatma, sap montajı ve bileme işlemleriyle bıçakları son haline getiriyor.
İsmet Şeref, yaptığı açıklamada, bu işe gönülden bağlı olduğunu belirterek, “Bıçak atölyesinde çalışmazsam, bu kokuyu duymazsam, ömrüm kısalır. Bu benim tutkum” dedi.
Mesleğin yok olmaya yüz tuttuğuna dikkat çeken Şeref, “Çırak yetişmiyor, kalfa kalmadı, usta sayısı azaldı. Biz bu işi artık sadece sevdamız olduğu için sürdürüyoruz. Gemideki yolcuyuz ama bu gemiyi yüzdürecek olan çocuklarımız. O yüzden meslek aktarımı çok önemli” diye konuştu.
Oğlu Hikmet Şeref ise küçük yaşta başladığı mesleği babasından öğrenmenin gururunu yaşadığını söyledi.
Bir yandan bıçakçılık yaparken bir yandan da üniversite eğitimi alan Hikmet Şeref, aynı zamanda bir fabrikanın AR-GE biriminde çalışıyor.
Oradan edindiği teknik bilgileri, geleneksel bıçak üretimiyle harmanladığını ifade eden Şeref, “Bursa bıçağı sadece estetik değil, fonksiyonel olarak da çok güçlü bir ürün. Et, sebze, her türlü kesim için ideal. Tarih boyunca ustalar, malzeme kıtlığında bahçe demirlerinden, çapalardan bile bıçak üretmiş” dedi.
Bıçak üretiminde kullanılan kestane kömürünün, ısı işlemi sırasında yaydığı karbon sayesinde bıçakların sertliğini artırdığını belirten Şeref, “Soluduğumuz duman zehirli değil. Ayrıca ani soğutma için asidik yapısı güçlü zeytinyağı posası kullanıyoruz. Bu hem bıçağın sertleşmesini sağlıyor hem de içindeki elementlerin ortaya çıkmasını” diye konuştu.
Çocukluğundan beri bu mesleği tutkuyla sürdürdüğünü söyleyen Hikmet Şeref, “Babam gibi ben de bu işi öğretecek yeni ustalar yetiştirmek istiyorum. Burada vakit geçirmek bana huzur veriyor. Amacım para kazanmak değil, bu zanaatı yaşatmak” dedi.
Galeriler
Bursa'da makas atarak yarışan araçlar kazaya neden oldu
Bursa’da ikinci el telefon piyasasında yeni trendler ne?
Osmangazi Belediyesi'nden camilere destek
Jandarma teşkilatı 186 yaşında: Vali Erol Ayyıldız’dan anlamlı mesaj
Bursa’nın merkezinde tarihi bir dükkan! Mesleğini yaşatmak için direniyor
Akaryakıt fiyatlarında yeni zam! 14 Haziran 2025 Bursa akaryakıt fiyatları
Bursa Orhaneli’de Gümüşpınar Köyü sanatla buluştu
Bursa'da makas atarak yarışan araçlar kazaya neden oldu
Bursa’da ikinci el telefon piyasasında yeni trendler ne?
Osmangazi Belediyesi'nden camilere destek
Jandarma teşkilatı 186 yaşında: Vali Erol Ayyıldız’dan anlamlı mesaj
Bursa’nın merkezinde tarihi bir dükkan! Mesleğini yaşatmak için direniyor
Akaryakıt fiyatlarında yeni zam! 14 Haziran 2025 Bursa akaryakıt fiyatları
Bursa Orhaneli’de Gümüşpınar Köyü sanatla buluştu
Bursa'da makas atarak yarışan araçlar kazaya neden oldu
Yalova namaz vakitleri | Ezan saatleri ile ilgili detaylar! 15 Haziran 2025
Kocaeli namaz vakitleri | Ezan vakitleri takip ediliyor! 15 Haziran 2025
Sakarya namaz vakitleri | Bugünkü ezan saatleri ne zaman? 15 Haziran 2025