Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Nilüfer Çayı'ndaki kirliliğe son! Bu çalışmayla Marmara Denizi nefes alacak

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Egemen Aras, Nilüfer Çayı'na bırakılan atık suların kalitesini artırarak Marmara Denizi'ne ulaşan kirliliği azaltmayı hedefleyen yenilikçi bir atık su arıtma tasarımı üzerinde çalıştıklarını belirtti. Bu sayede müsilaj sorununun çözümüne katkı sağlamayı amaçladıklarını ifade etti.

Haber Giriş Tarihi: 03.03.2025 12:46
Haber Güncellenme Tarihi: 03.03.2025 12:49
Kaynak: AA
Nilüfer Çayı'ndaki kirliliğe son! Bu çalışmayla Marmara Denizi nefes alacak

Uludağ'dan doğan ve Bursa Ovası'nı sulayarak tarım ve ekolojik denge için hayati öneme sahip olan Nilüfer Çayı, Susurluk Çayı ile birleşip Marmara Denizi'ne dökülmektedir. Bu nedenle, şehir merkezinin atık sularının bırakıldığı Nilüfer Çayı ve kolları, hem Bursa hem de Marmara Denizi için büyük önem arz etmektedir. Bu atık suların arıtılma kalitesi, her iki bölgenin sağlığı açısından kritik bir faktördür.

Aras ve Doç. Dr. Babak Vaheddoost ile Arş. Gör. Damla Yılmaz'ın liderliğinde gerçekleştirilen ve TÜBİTAK, Bursa Büyükşehir Belediyesi ile BUSKİ'nin destek verdiği çalışma, Nilüfer Çayı'na deşarj edilen atık suların daha verimli bir şekilde arıtılmasını amaçlıyor.

‘SU KALİTESİNDE BELİRGİN BİR DÜŞÜŞ’

Projeyle ilgili açıklamalarda bulunan Aras, Nilüfer Çayı'nın su miktarının mevsimsel yağışlara bağlı olarak değiştiğini ancak son yıllarda yaşanan kuraklık ve yer altı suyu seviyelerindeki düşüşün buradaki su miktarının azalmasına yol açtığını söyledi.

Aras, "Nilüfer Çayı'nda yüksek azot ve fosfor seviyeleri tespit edilmiş. Bu durum tabii ki su ekosisteminde oksijen seviyesinin düşmesine ve biyolojik çeşitliliğin azalmasına neden oluyor. Dolayısıyla da su kalitesinde belirgin bir düşüş olduğunu gözlemliyoruz." İfadelerine yer verdi.

Aras, daha verimli bir atık su arıtma tasarımının su kirliliği ve müsilajın önlenmesinde büyük bir rol oynadığını belirterek, atık suların daha etkin bir şekilde arıtılmasıyla Nilüfer Çayı'nın su kalitesinin iyileştirilmesinin mümkün olduğunu vurguladı. Ayrıca, minimum enerjiyle daha etkili bir atık su arıtma süreci planlamaya çalıştıklarını ifade etti.

‘YENİ DİZAYNLAR GELİŞTİRMEYE ÇALIŞIYORUZ’

Aras, konuşmasının devamında;

"Burada biyolojik süreçlerin olduğu havalandırma havuzlarından ölçümler alıyoruz. Su hızı ve oksijen miktarı ölçümünü yapıyoruz ve daha sonra bunu bilgisayar ortamında bir programda simüle ederek çeşitli hız miktarlarının, oksijen miktarlarının ne kadar değiştiğini belirlemeye çalışıyoruz. Ölü noktaları tespit ediyoruz ve bununla birlikte verimi yükseltecek çalışmaları bilgisayar ortamında simüle ediyoruz. Burada verimin düşük olduğu bölgelerde verimi nasıl artırabiliriz? Yani arıtmayı ne kadar daha iyi yapabiliriz? Arıtma tesisindeki ünitelerde yeniden bir dizayn yapmaya çalışıyoruz. Bu arıtma tesislerinde havalandırıcılar var. Bu havalandırıcıların yerini ve konumunu yeniden dizayn etmek istiyoruz. Suyu karıştıran, karıştırıcı dediğimiz üniteler var. Bunları yeniden dizayn edip daha yüksek verimde yani biyolojik arıtmayı çok daha ileri seviyeye taşıyacak yeni dizaynlar geliştirmeye çalışıyoruz." dedi.

ATIK SU NASIL TEMİZLENİYOR?

Aras, Bursa Doğu Atıksu Arıtma Tesisinde saha ölçüm çalışmaları yaptıklarını belirterek, araştırma süreci hakkında;

"Atık su nasıl temizleniyor? Biyolojik bir aktivite. Yani atık suyun arıtılması aslında çok basit bir mekanizma. Atık sudaki bakterileri devreye sokabilmek için tek kullandığımız şey oksijen, suya oksijen veriyoruz, oksijenle birlikte su temizleniyor. Oksijen veren difüzörlerin tasarımını biz su hızlarını ölçerek yapmaya çalışıyoruz. Suyu ne kadar çok dolaştırabiliriz diye. Şimdilik sadece ölçüm çalışmalarına başladık. Analiz kısımlarına henüz geçmedik. Şu anda bilgisayar ortamına aktarma aşamasındayız." açıklamasında bulundu.

Aras, Nilüfer Çayı'nda mevsimsel olarak su seviyelerinin çok düştüğü dönemlerde, buraya karışan atık sudaki kirleticilerin suda daha uzun süre kalabildiğini belirterek, üzerinde çalıştıkları tasarımla arıtma tesisinin verimliliğini artırarak, Nilüfer Çayı'na karışan suyun daha temiz hale gelmesini sağlayacaklarını vurguladı.

‘MÜSİLAJIN AZALTILMASINA YARDIMCI OLACAĞIZ’

Aras, "Marmara Bölgesi sanayi bölgesi olduğu için sanayiden gelen atıkların Marmara Denizi'ne ulaşması kirlenmeyi doğuruyor ve kirlenmeyle birlikte bu sürece sebebiyet veriyor. Özellikle karbon, azot ve fosfor gibi besin maddelerinin yüksek olması Marmara Denizi'ndeki mikroorganizma ve fitoplanktonların aşırı çoğalmasına neden oluyor. Bizim bu çalışmamız neticesinde Nilüfer Çayı'na karışan hem evsel hem de sanayi atıkları daha iyi arıtılacak, böylece daha temiz bir atık suyun Marmara Denizi'ne verilmesiyle müsilajın azaltılmasına yardımcı olacağız." dedi.

TÜM ŞEHİRLERİN ATIK SU ARITMA TESİSLERİNDE İYİLEŞTİRME YAPILMALI

Aras, yaklaşık 3,5 milyon insanın yaşadığı Bursa'da yalnızca bu çalışmanın yeterli olmayacağını ve Marmara Denizi'ne deşarj yapan tüm şehirlerin atık su arıtma tesislerinde iyileştirmeler yapılması gerektiğini belirtti. Bu çalışmaların gerçekleştirilmesiyle, müsilajın başlıca nedeni olan atık suların bertaraf edilmesinin mümkün olacağını ifade etti.

HEM ÇEVRESEL HEM DE EKONOMİK ANLAMDA ÖNEMLİ KAZANIM

Prof. Dr. Egemen Aras, konuşmasının sonunda, 2 yıl içinde tamamlanacak projeyle enerji tüketimini en aza indirirken tesis verimliliğini en üst seviyeye çıkaracak özgün havalandırma havuzu tasarımları sunacaklarını vurguladı. Bu sayede hem çevresel hem de ekonomik anlamda önemli kazanımlar elde edileceğini belirtti.

Kaynak: AA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.