Konumuz deprem ve umursamazlığımız bir de her zaman kaçındığımız sigortamız.
Fay hatları kırılıyor ve beşik gibi sallandıkça aklımıza deprem geliyor ve maalesef birkaç gün gündemimizde tuttuktan sonra hayatlarımıza kaldığımız yerden aynı şekilde devam ediyoruz. Acımasız örneklerini aslında tarihimizde, yakın geçmişimizde ve günümüzde yaşadık, yaşamaya devam ediyoruz. Kayıplarımız, zarar gören vatandaşlarımız ve maddi manevi kaybettiklerimizin dün gibi aklımızda olması gerekiyorken biz hala depreme ve gerçeğine cahilce meydan okuyoruz. Deprem bir doğa olayıdır ve depremle yarışamazsınız sadece önlem alırsınız ve gerisine takdiri ilahi der kabul edersiniz. Deprem ülkemizin gerçeği ve beka sorunudur. Depremin gerçeği deprem olduktan sonra ortaya çıkar, deprem esnasında depremin acı yüzüyle karşılaşmazsınız sonrasında ortaya çıkan kayıplar, acılar bizi depremle yüzleştirir. Deprem bilincinin kamu ve yerel örgütlerle, sivil toplum kuruluşlarıyla oluşturulması zorunluluktur. Halkımız maalesef bilinçlenme konularının en başında olan deprem gerçeği konusunda sınıfta kalmıştır. Geçen her dakika, saniye yarınlarımızdan gidiyor.
Deprem sigortası denilince zorunlu diye adlandırılan sadece evlerimize yaptığımız deprem sigortası akla geliyor. Meslektaşlarımın bile yaptığı en büyük hatanın başında aslında sürekli reklamlarla dillerimize pelesenk olmuş slogan deprem sigortanızı yaptırın. Kıymetli okurlar satın almış olduğunuz tüm mal sigortalarında deprem teminatı var. Poliçelerinizi kontrol etmekten erinmeyin, edin.
İşyerlerimiz, araçlarımız, kamu kurumlarımız, santrallerimiz, inşaatlarımız ve daha nice emek verip üzerinde çalıştığımız kıymetlerimiz depremden hepsi etkilenecektir. Deprem sigortasının önünde asıl olan sahip olduğumuz şeylerin sigortasını yaptırmaktır. Aldığınız sigorta poliçelerinde deprem teminatınız var çünkü.
Depremi sadece ev sigortalarıyla sınırlandırmayın!
Sigortacılık bu kadar kısıtlı ve dar bir alan değil. Marmara Bölgesi maddi değer bakımından diğer bölgelerimize göre birinci sırada olan bölgemizdir. Ülkenin sanayi altyapısı, nüfus yoğunluğu, ulaşımı tabiri caizse kalbi tamamen coğrafi nedenlerle Marmara havzasında toplanmıştır.
Deprem sigortanızı tabi ki yaptırın ama bu sloganı sadece konutlarımıza yaptığımız deprem sigortasıyla sınırlandırmayın. Ayrıca devlet tarafından yaptırılan zorunlu deprem sigortası sahip olduğumuz kıymetlerin tarife kapsamında belirli kısmını ödemektedir. Evinizin inşaat değerini tam anlamıyla sigortalamak için deprem sigortası alarak sonrasında konut sigortasıyla birleştirmek zorundasınız. Tam teminat için başka seçeneğiz yok.
Deprem sigortası satın alırken nelere dikkat etmelisiniz?
Evinizin bulunduğu katı, binanızın toplam kat sayısını, metrekare bilgisini, inşaat yılını, evinizin betonarme, çelik, ahşap, yarı betonarme durumuyla ilgili mutlaka doğru bilgi vermelisiniz. Vermediğiniz takdirde beyan yanlışlığı ve eksik sigorta hususunda deprem sigortanızı yaptırmış olsanız bile eksik ödeme alırsınız.
Mal sigortaları beyan usulü düzenlenen sigortalardır. Siz eğer sahip olduğunuz malla ilgili doğru beyan vermez ve düşük fiyat çıkması için sigorta şirketini yanıltıcı bilgiler verirseniz eğer günün sonunda en büyük mağdur siz olursunuz. Fiyatı düşüreyim derken elinizdeki maldan olmayın.
Dünyanın çeşitli bölgelerinde depremler olurken toplumumuz oraya elinden gelen bütün yardımları yığar ve koşarak desteğe gider fakat biz Marmara’da böyle bir deprem yaşadığımızda aynı durum geçerli olmayacaktır.
Deprem ülkemizin beka sorunudur.
Sevgilerimle…