Ortalama bir kişinin her gün 17 çay kaşığı şeker tükettiği tahmin ediliyor. Pek çok insan çok fazla şeker yiyip içmekle kalmıyor, aynı zamanda yapay tatlandırıcıların kullanımı da artıyor. Neyse ki, doğru olanları seçtiğiniz sürece şekeri azaltmanıza gerçekten yardımcı olabilecek şeker ikameleri var.
Aspartam, sukraloz, ace-K ve sakarin gibi yapay tatlandırıcılar, potansiyel olarak zararlı etkileri açısından yıllardır tartışılmaktadır. Gıda ve İlaç İdaresi'ne göre bu tatlandırıcıların tümü teknik olarak "güvenli" ve şekersiz olsa da, giderek daha fazla inceleme altına alınıyorlar.
Tüketimleriyle ilgili yan etkiler, baş ağrıları ve sindirim ve duygu durum bozukluklarına kadar uzanıyor gibi görünmektedir.
Rafine şekerler sağlıklı değildir. Şeker iltihap yapar, kalorisi yüksektir ve hiçbir besinsel fayda sağlamaz.
Çok fazla şeker tüketmenin yan etkileri diyabet, diş çürüğü, obezite, kalp hastalığı, belirli kanser türleri ve hatta zayıf bilişsel işlevlerdir.
Öyleyse iyi bir doğal tatlandırıcı ve şekere en iyi alternatif nedir? Neyse ki, rafine şeker, yüksek fruktozlu mısır şurubu ve yapay tatlandırıcılara sağlıklı ve lezzetli alternatifler olan pek çok şeker ikamesi var.
Doğal tatlandırıcılar aslında besin desteği olabilir. Örneğin, Journal of the American Dietetic Association'da yayınlanan bir çalışma, sağlıklı tatlandırıcıları ikame etmenin antioksidan alımınızı artırabileceğini ve başka faydalar sağlayabileceğini buldu.
Sağlıklı Şeker Alternatifleri
Kullanılacak en sağlıklı şeker ikamesi nedir? Bazı uzmanlar en çok meyveyi sever çünkü boş kalori içermez ve şekerler doğal olarak oluşur.
Şeker ikamelerinin faydaları değişkendir, ancak hepsinin ortak bir yanı vardır: Doğadan gelirler.
Doğal tatlandırıcılar (veya besleyici olmayan tatlandırıcılar), kalori içerebilen (türüne bağlı olarak) ve ayrıca genellikle bazı besinleri sağlayanlardır. Örneğin bal ve pekmez, insan vücudunun nasıl işleyeceğini bildiği enzimler, vitaminler, mineraller ve karbonhidratlar gibi faydalı bileşenleri içerir.
Bazı doğal tatlandırıcılar (muz püresi ve hurma ezmesi gibi), lif içerikleri sayesinde sağlıklı kan basıncını teşvik etmek ve kolesterol seviyelerini ve kalp hastalığı riskini azaltmak gibi sağlık yararları sağlar.
Şeker ikamelerinin kaç kalorisi var? İşte en popüler doğal tatlandırıcılardan bazılarının kalori içeriği:
1. Ham bal (1 yemek kaşığı = 64 kalori)
2. Stevia (0 kalori)
3. Hurma (1 Medine hurma = 66 kalori)
4. Hindistan cevizi şekeri (1 yemek kaşığı = 45 kalori)
5. Siyah üzüm pekmezi (1 yemek kaşığı = 47 kalori)
6. Muz püresi (1 su bardağı = 200 kalori)
7. Gerçek meyve reçeli (meyveye göre değişir)
8. Keşiş meyvesi (0 kalori)
1. Ham bal
Ham bal gerçek bir süper besindir ve en iyi doğal tatlandırıcılardan biridir. Enzimler, antioksidanlar, demir, çinko, potasyum, kalsiyum, fosfor, B6 vitamini, riboflavin ve niasin ile doludur.
Bu temel besinler birlikte, sindirim sisteminde sağlıklı bakterilerin büyümesini desteklerken serbest radikalleri nötralize etmeye yardımcı olur.
Bir çorba kaşığı çiğ balın glisemik yük üzerinde tek bir muzdan daha az etkisi vardır. Bal bir kez pastörize edildikten sonra birçok faydasını kaybeder, bu nedenle çiftçi pazarlarında ve doğrudan yerel arıcılardan ham (ideal olarak yerel) bal arayın.
Bal ne kadar koyu olursa, lezzet o kadar zengin ve beslenme yararları o kadar fazla olur.
Ham bal nasıl kullanılır?:
Ham balla pişirmeyin veya fırınlamayın. Kahvaltılık gevreklerin üzerine, filizlenmiş tahıllı tostlarınızın üzerine, yoğurdun üzerine gezdirebilirsiniz.
Pek çok insan balı sadece çayında kullanmayı düşünür ama bal kahve için de en iyi doğal tatlandırıcılardan biridir. Unutulmaması gereken bir şey var: Çayınızda veya kahvenizde baldan keyif alıyorsanız, içecek rahatça içebileceğiniz kadar ılık olana kadar bekleyin ve ardından tadına bakıp bal ekleyin.
2. Stevia
Stevia, Güney Amerika'ya özgüdür ve bu bölgede sağlıklı kan şekeri düzeylerini desteklemek ve hızlı kilo kaybını desteklemek için yüzlerce yıldır kullanılmaktadır.
Stevioside, şekerden 200 kat daha tatlı yapan yapraklardaki elementtir. Sıvı damlalar, paketler, çözünebilir tabletler ve pişirme karışımları halinde mevcuttur.
Sıfır kaloriye, sıfır karbonhidrata sahiptir ve yapay tatlandırıcıların kötü yan etkilerinin hiçbiri yoktur.
Stevia ayçiçeği ile akrabadır ve bazı insanlar ağızda hafif bir metalik tat hissederler. Geçmişte stevia ile deneyiminiz buysa, steviosidlerde daha yüksek bir marka deneyin.
Stevia ve eritritol, ketojenik bir diyet uygulayan insanlar için tipik olarak en iyi şeker ikamesi önerileridir .
Bazı stevia ürünleri, bazı insanlarda hazımsızlığı tetikleyebilen eritritolün yanı sıra stevia da içerdiğinden, ne aldığınızı bilmek için etiketleri dikkatlice okuyun.
Stevia nasıl kullanılır:
Ham balın aksine, stevia ısıya dayanıklıdır, bu yüzden onu istediğiniz şekilde kullanmaktan çekinmeyin. Unutmayın, şekerden 200 kat daha tatlıdır, o yüzden aynı oranda kullanmayın.