Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Asrın felaketi Türkiye’yi sarsmıştı: Milyonlar etkilendi!

Türkiye’yi derinden yaralayan, “asrın felaketi” olarak hafızalara kazınan depremlerin üzerinden 3 yıl geçti. Kahramanmaraş merkezli ve 11 ili etkileyen 7.7 ile 7.6 büyüklüğündeki depremler, milyonlarca insanın hayatını geri dönülmez biçimde değiştirdi. Yaklaşık 14 milyon vatandaşın etkilendiği afette 53 bin 537 kişi yaşamını yitirirken, 100 bini aşkın kişi yaralandı.

Haber Giriş Tarihi: 06.02.2026 08:24
Haber Güncellenme Tarihi: 06.02.2026 08:30
Kaynak: Haber Merkezi
Asrın felaketi Türkiye’yi sarsmıştı: Milyonlar etkilendi!

Türkiye, 6 Şubat 2023’te sabaha karşı saat 04.17’de Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen 7.7 büyüklüğündeki depremin ardından, saat 13.24’te Elbistan merkezli 7.6 büyüklüğündeki ikinci sarsıntıyla büyük bir acı yaşadı.

Yaklaşık 120 bin kilometrekarelik bir alanda etkili olan depremler, 14 milyon vatandaşı doğrudan etkilerken; 11 il, 124 ilçe ile 6 bin 929 köy ve mahallede büyük yıkıma neden oldu.

Afetin ardından ilan edilen 7 günlük milli yas ve olağanüstü hal kapsamında, devletin tüm imkânları hızla devreye alındı.

Resmî verilere göre asrın felaketi olarak kayıtlara geçen depremlerde 53 bin 537 kişi yaşamını yitirirken, 107 bin 213 kişi yaralandı.

Kahramanmaraş merkezli depremler; Hatay, Adıyaman, Gaziantep, Malatya, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Şanlıurfa ve Elazığ’da ağır hasara neden oldu.

Yapılan tespitlere göre 35 bin 355 bina tamamen yıkılırken, 17 bin 491 binanın acil yıkım kapsamına alındığı belirlendi.

Ayrıca 179 bin 786 binanın ağır, 40 bin 228 binanın orta ve 431 bin 421 binanın ise az hasar gördüğü açıklandı. Yaşanan yıkımla birlikte mahalleler, ilçeler ve hatta bazı şehirler haritadan silindi.

Deprem bölgesinde yer alan 116 hastanenin 42’sinin ağır ve orta hasar gördüğü, 94’ünün ise az hasarlı olduğu tespit edildi.

Öte yandan, 11 ilde kültür varlığı statüsünde bulunan yaklaşık 8 bin 500 eserden 169’u yıkılırken, 535’i ağır, 390’ı ise orta derecede hasar aldı.

Depremden kurtulanlar için 11 il genelinde 350 çadır kent oluşturulurken, 645 bin çadır ve 215 bin 224 konteyner kuruldu. Bölgenin ihtiyaçları için 106 milyar 728 milyon lira kaynak sağlandı.

Asrın felaketi Türkiye’yi sarsmıştı: Milyonlar etkilendi!-Bursa Hayat-2

DEPREMİN ARDINDAN NÜFUS HAREKETLİLİĞİ

Bu süreçte deprem bölgesinde yoğun bir göç hareketliliği yaşandı.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2023 yılı verilerine göre, depremden etkilenen 10 ilden toplam 715 bin 29 kişi başka illere taşındı.

Deprem sonrası en fazla göç veren il, 164 bin 247 kişi ile Hatay olarak kayıtlara geçti.

Hatay’ı 102 bin 621 kişiyle Malatya, 82 bin 119 kişiyle Kahramanmaraş ve 77 bin 898 kişiyle Adana izledi.

Asrın felaketi Türkiye’yi sarsmıştı: Milyonlar etkilendi!-Bursa Hayat-3

DEPREM HASARI VE YENİDEN YAPILANMA

Deprem, Türkiye ekonomisine 2 trilyon lira (103,6 milyar dolar) yük getirdi.

Hasarın büyük bölümü, yüzde 54,9 oran ve 56,9 milyar dolarla konutlarda meydana geldi.

İkinci büyük kayıp ise kamu altyapısı ve hizmet binalarında yaşanan yıkımlardan, 12,9 milyar dolar olarak kaydedildi.

Felaketin yarattığı tahribatı gidermek amacıyla inşa çalışmaları hızla başlatıldı.

2025 yılının Aralık ayı itibarıyla toplam 455 bin konutun inşası tamamlanarak hak sahiplerine verildi.

Asrın felaketi Türkiye’yi sarsmıştı: Milyonlar etkilendi!-Bursa Hayat-4

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.