İMSİAD Başkanı Şeref Demir: 'Kentsel dönüşüm geleceğimizi inşa etmektir'
Yıldız Teknik Üniversitesi Jeoloji Profesörü Şükrü Ersoy, Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Zirvesi’nde yaptığı konuşmada Türkiye’nin depremselliğine dair önemli uyarılarda bulundu.
Ersoy, 2023 yılı boyunca Türkiye’de yaklaşık 100 bin depremin meydana geldiğini belirterek, “Normalde bu sayı 4 bin civarında olmalıydı. Bu durum, hem beklenen hem de beklenmeyen bölgelerde ciddi hareketlenmelerin yaşandığını gösteriyor” dedi.
Deprem riskine karşı daha fazla çalışılması ve detaylı haritaların hazırlanması gerektiğini vurgulayan Ersoy, bu konuda AFAD ve ilgili kurumların yoğun şekilde çalıştığını ifade etti.
MARMARA VE ÇEVRESİNE DİKKAT
Marmara Bölgesi’nin yalnızca İstanbul için değil, çevre iller için de büyük bir deprem riski taşıdığını vurgulayan Ersoy, “Marmara’da olası bir deprem Türkiye’nin diğer bölgelerinde yaşanabilecek depremlerden daha önemli çünkü burada nüfusun üçte biri yaşıyor ve Türkiye ekonomisinin büyük kısmı bu bölgeye bağlı” dedi.
İstanbul’un yanı sıra Bursa’nın da riskli bölgeler arasında olduğunu belirten Ersoy, kuzey ve güney fay hatlarının dikkatle incelenmesi gerektiğini söyledi.
ZEMİN VE YAPI KALİTESİNE VURGU
Ersoy, zeminin depremdeki önemine dikkat çekerek, gevşek ve bol suya doygun zeminlerin, deprem dalgalarını büyüterek yıkımlara neden olduğunu belirtti. “Altı Şubat depremlerinin yıkıcı etkisinin yalnızca bina kalitesine değil, aynı zamanda zemine bağlı olduğunu gördük. Türkiye’de sağlam bina yapmak mümkün, ancak zemine uygun yapılaşma olmadan bu mümkün değil” dedi.
TSUNAMİ RİSKİ VE YÜKSEK BİNALAR
Ersoy, Marmara Denizi’nde tsunami ihtimaline de değindi. Marmara Denizi’nin derin çukurları ve denizaltı heyelanları nedeniyle tsunami riskinin olduğunu belirten Ersoy, kıyı bölgelerinde bu riskin göz önünde bulundurulması gerektiğini söyledi. Ayrıca, yüksek binaların zemine uygun şekilde inşa edilmesi gerektiğini, aksi halde hem yakın hem uzak depremlerden ciddi şekilde etkilenebileceğini ifade etti.
“TÜRKİYE’NİN HER YERİ DEPREM BÖLGESİ”
Türkiye’nin yüzde yüzünün depremden etkileneceğini belirten Ersoy, “Bir bölgenin depremden etkilenmesi için fay hattı üzerinde olması gerekmez. Uzak depremler bile ciddi yıkımlara neden olabilir. Bu nedenle ülkemizin her yerini deprem bölgesi olarak kabul etmeli ve buna göre önlem almalıyız.” dedi.
Afetlere karşı kriz çözme yerine risk yönetimine odaklanılması gerektiğini vurgulayan Ersoy, depremler yaşanmadan alınacak tedbirlerin, sonrasında yapılan yardımlardan çok daha hayırlı olduğunu ifade etti.
HER YÖNÜYLE KENTSEL DÖNÜŞÜM ZİRVESİ İLK OTURUMU GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Uludağ Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Adem Doğangün’ün moderatörlüğünde düzenlenen Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Zirvesi programının ilk oturumu, alanında uzman katılımcıların yer aldığı bir panelle gerçekleşti.
Programa, Akyükselen İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Şeref Demir, Hamit Şenocak Mimarlık Kurucusu ve Bursa Büyükşehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm Komisyonu Başkanı Hamit Şenocak, Bursa Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Nazlı Yazgan ile Tuğcuoğlu Mimarlık Kurucusu ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) İnşaat Konseyi Başkanı Ali Tuğcu konuşmacı olarak katıldı.
Zirvede, kentsel dönüşümün teknik, ekonomik ve sosyal boyutları ele alınırken, Türkiye’nin depreme karşı alınması gereken önlemler konusunda ne kadar hazırlıklı olduğu masaya yatırıldı. Depreme dayanıklı yapılaşmanın önemi, zemin etütlerinin hassasiyetle değerlendirilmesi ve yerel yönetimlerin bu süreçteki rolü gibi konular panelde ayrıntılı şekilde tartışıldı.