Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Dikkat çeken açıklama! Bursa’da 7 ve üzeri büyüklükte deprem üretebilir

Jeoloji Mühendisi Aysun Aykan, Bursa'nın Nilüfer ilçesinde 4 büyüklüğünde meydana gelen depreme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Aykan, Bursa'da şehir merkezinden geçen Kayapa-Yenişehir Fayı'nın 7 ve üzeri büyüklükte deprem üretebileceğine dikkat çekti. Bursa'daki fay hatlarının sık olduğuna ve mikro bölgeleme çalışmalarının henüz yapılmadığına vurgu yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 27.01.2025 15:30
Haber Güncellenme Tarihi: 27.01.2025 15:30
Kaynak: İHA
Dikkat çeken açıklama! Bursa’da 7 ve üzeri büyüklükte deprem üretebilir

Bursa'nın Nilüfer ilçesinde meydana gelen 4 büyüklüğündeki deprem, şehirde endişe yarattı. Jeoloji Mühendisi ve Deprem Uzmanı Aysun Aykan, bu küçük büyüklükteki depremi değerlendirerek, Bursa'da büyük depremlerin olma olasılığına dikkat çekti.

Aykan, "Küçük büyüklükte bir deprem olmasına rağmen, merkez üssü şehir merkezine yakın olduğu için vatandaşlar tarafından hissedildi. Depremin merkez üssü, MTA'nın diri fay haritasında yer almadığı halde, yakın zamanda yapılan bir araştırmada, Bursa şehir merkezinden geçen yeni bir fay keşfedildi." dedi.

95 KİLOMETRELİK AKTİF FAY TESPİT EDİLDİ

Bu yeni keşfin, Ankara, Kocaeli ve Eskişehir Teknik Üniversiteleri tarafından yapılan ortak bir çalışma ile ortaya çıktığını belirten Aykan, Kayapa-Yenişehir arasındaki 25 noktada sismik ölçümler yapıldığını ve 95 kilometre uzunluğunda aktif bir fay hattı tespit edildiğini açıkladı.

“642 YILDIR SUSKUN FAY 7 ÜZERİ BÜYÜKLÜKTE DEPREM ÜRETEBİLİR”

Bursa'daki Kayapa-Yenişehir Fayı'nın, şimdiki diri fay haritalarında yer almadığını ancak bölgedeki geçmiş büyük depremlerle ilişkilendirildiğini ifade eden Aykan, “Kayapa-Yenişehir Fayı, 1855 yılında yaşanan büyük depremde büyük hasara neden olmuştu. Ulu Cami'nin kubbeleri yıkılmış, 150 caminin neredeyse tüm minareleri yıkılmıştı. Ayrıca tarihi yapılar ve resmi kurumlar zarar görmüş, yangınlar çıkmış ve ciddi ekonomik kayıplar yaşanmıştı. Bu fay, 624 yıldır suskun, ancak bir sonraki deprem 7 ve üzeri büyüklükte olabilir” dedi.

BURSA'DA FAY HATTI ÜZERİNDE YAPILAŞMA TEHLİKELİ

Aykan, Bursa'da çok sayıda fay hattı bulunduğuna ve bu durumun şehirdeki afet risklerini artırdığına dikkat çekti. Bursa'nın neredeyse her ilçesinin sınırlarından bir fay hattı geçtiğini belirten Aykan, "Bursa'da fay hatları üzerinde binaların olmaması gerektiğini vurguluyorum. Bu konuda henüz mikro bölgeleme çalışmalarının yapılmamış olması büyük bir eksiklik. Fay hatlarının ve deprem risklerinin haritalarda belirtilmesi, binaların inşa edilmeden önce bu durumun göz önünde bulundurulması gerekiyor." dedi.

Aysun Aykan, Bursa'da yapılan fay analizi çalışmalarının yetersiz olduğunu ve geçmişteki fay davranışlarının gelecekteki deprem tehlikesini belirlemeye yardımcı olabileceğini ifade etti. "Paleosismolojik çalışmalarla, fayların geçmişteki davranışları incelenmeli ve gelecekteki deprem riskleri daha doğru bir şekilde öngörülebilir" diye ekledi.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.