Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bursa’da yerli ve yabancı turistlerin ilk durağı

Bursa’da Osmanlı’dan günümüze taşınan süt helvası, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Bakırcılar Çarşısı’nda 25 yıldır aynı lezzeti sunan Sinan Usta, yerli ve yabancı turistlerin ilk durağı haline geldi.

Haber Giriş Tarihi: 12.01.2025 12:52
Haber Güncellenme Tarihi: 12.01.2025 12:52
Muhabir: Fethiye AKIN
Bursa’da yerli ve yabancı turistlerin ilk durağı

Osmanlı Saray mutfağının en gözde tatlılarından biri olan süt helvası, Bursa’da orijinal haliyle sofraların vazgeçilmezi olmaya devam ediyor. Anadolu mutfağındaki helvalar, yüzyıllardır özel günlerde pişirilirken, yaklaşık 120 yıl önce Osmanlı Mutfağı’na giren süt helvası, sarayda en çok tercih edilen tatlılardan biri haline geldi. Zamanla Anadolu’ya yayılan bu tatlı, günümüzde biraz unutulmuş olsa da, Osmanlı’nın başkenti Bursa’daki esnaf lokantalarında hâlâ lezzetini koruyor.

Bakırcılar Çarşısı’nda 25 yıldır bu eşsiz lezzeti sunan Sinan Usta, süt helvasını yiyenlerin bir daha vazgeçmediğini belirtiyor. Yerli ve yabancı turistlerin yoğun talep gösterdiği bu tat, Bursa’ya gelenlerin aradığı lezzet hâline gelmiş durumda. Sinan Usta’nın işletmecisi Ramazan Can, “Yerli ve yabancı turistlerden çok güzel dönüşler alıyoruz. Bursa’ya gelen pek çok kişi bu lezzeti arıyor ve yiyen herkes yeniden geliyor. Osmanlı’dan miras kalan bu tat, başkentteki esnaf lokantalarında hâlâ aynı lezzetle sunuluyor” dedi.

Can, süt helvasının püf noktasının kıvamı olduğuna dikkat çekerek, “Helvayı kavurduktan sonra sütü ekliyorsunuz ve istenilen kıvama geldiğinde fırına veriliyor. Üzerindeki kızarıklığı almak için buharlı su dökülüyor, bu da kızarıklığa sebep oluyor.” dedi.

HERKES KIVAMINI TUTTURAMIYOR

Ev hanımlarının tarifi tam tutturamadığını belirten Beyhan Gökçe, “Tam tarif versek de ev hanımlarımız aynı lezzeti tutturamadıklarını söylüyorlar. Bu işin birçok püf noktası var ama ustanın tecrübesi ve elinin lezzeti göz ardı edilemez. dedi.

Süt helvasının orijinalinin sade olduğunu belirten Gökçe, “Süt helvası denilince akla sade helva gelir. Üzerine eklenen ekstra malzemeler kişisel damak zevkine bağlıdır.” şeklinde konuştu.

TECRÜBE VE AŞK İLE OLUŞAN BİR LEZZET

1985’ten beri süt helvası yaparak bu lezzeti insanlarla buluşturan Şef Sinan Gökçe ise, “Süt helvası tecrübe ve aşk ile birleştiğinde tadına doyum olmuyor. Bursa’ya özgü bir tat olan süt helvası, genelde öğle saatlerinde çok sık tüketiliyor.” şeklinde konuştu.

Şef Gökçe, süt helvasının farklı tatlarla sunulmasının lezzetini değiştirdiğini belirterek, “Farklı lezzetlerle sunulduğunda, helva tadını kaybediyor. Kendi orijinal süt helvamız yerli ve yabancı turistler tarafından büyük ilgi görüyor.” dedi.

Kaynak: Fethiye AKIN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.