Bursa’da Osmanlı’dan günümüze taşınan süt helvası, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Bakırcılar Çarşısı’nda 25 yıldır aynı lezzeti sunan Sinan Usta, yerli ve yabancı turistlerin ilk durağı haline geldi.
Haber Giriş Tarihi: 12.01.2025 12:52
Haber Güncellenme Tarihi: 12.01.2025 12:52
Muhabir:
Fethiye AKIN
Osmanlı Saray mutfağının en gözde tatlılarından biri olan süt helvası, Bursa’da orijinal haliyle sofraların vazgeçilmezi olmaya devam ediyor. Anadolu mutfağındaki helvalar, yüzyıllardır özel günlerde pişirilirken, yaklaşık 120 yıl önce Osmanlı Mutfağı’na giren süt helvası, sarayda en çok tercih edilen tatlılardan biri haline geldi. Zamanla Anadolu’ya yayılan bu tatlı, günümüzde biraz unutulmuş olsa da, Osmanlı’nın başkenti Bursa’daki esnaf lokantalarında hâlâ lezzetini koruyor.
Bakırcılar Çarşısı’nda 25 yıldır bu eşsiz lezzeti sunan Sinan Usta, süt helvasını yiyenlerin bir daha vazgeçmediğini belirtiyor. Yerli ve yabancı turistlerin yoğun talep gösterdiği bu tat, Bursa’ya gelenlerin aradığı lezzet hâline gelmiş durumda. Sinan Usta’nın işletmecisi Ramazan Can, “Yerli ve yabancı turistlerden çok güzel dönüşler alıyoruz. Bursa’ya gelen pek çok kişi bu lezzeti arıyor ve yiyen herkes yeniden geliyor. Osmanlı’dan miras kalan bu tat, başkentteki esnaf lokantalarında hâlâ aynı lezzetle sunuluyor” dedi.
Can, süt helvasının püf noktasının kıvamı olduğuna dikkat çekerek, “Helvayı kavurduktan sonra sütü ekliyorsunuz ve istenilen kıvama geldiğinde fırına veriliyor. Üzerindeki kızarıklığı almak için buharlı su dökülüyor, bu da kızarıklığa sebep oluyor.” dedi.
HERKES KIVAMINI TUTTURAMIYOR
Ev hanımlarının tarifi tam tutturamadığını belirten Beyhan Gökçe, “Tam tarif versek de ev hanımlarımız aynı lezzeti tutturamadıklarını söylüyorlar. Bu işin birçok püf noktası var ama ustanın tecrübesi ve elinin lezzeti göz ardı edilemez. dedi.
Süt helvasının orijinalinin sade olduğunu belirten Gökçe, “Süt helvası denilince akla sade helva gelir. Üzerine eklenen ekstra malzemeler kişisel damak zevkine bağlıdır.” şeklinde konuştu.
TECRÜBE VE AŞK İLE OLUŞAN BİR LEZZET
1985’ten beri süt helvası yaparak bu lezzeti insanlarla buluşturan Şef Sinan Gökçe ise, “Süt helvası tecrübe ve aşk ile birleştiğinde tadına doyum olmuyor. Bursa’ya özgü bir tat olan süt helvası, genelde öğle saatlerinde çok sık tüketiliyor.” şeklinde konuştu.
Şef Gökçe, süt helvasının farklı tatlarla sunulmasının lezzetini değiştirdiğini belirterek, “Farklı lezzetlerle sunulduğunda, helva tadını kaybediyor. Kendi orijinal süt helvamız yerli ve yabancı turistler tarafından büyük ilgi görüyor.” dedi.
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.
Bursa’da yerli ve yabancı turistlerin ilk durağı
Bursa’da Osmanlı’dan günümüze taşınan süt helvası, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Bakırcılar Çarşısı’nda 25 yıldır aynı lezzeti sunan Sinan Usta, yerli ve yabancı turistlerin ilk durağı haline geldi.
Osmanlı Saray mutfağının en gözde tatlılarından biri olan süt helvası, Bursa’da orijinal haliyle sofraların vazgeçilmezi olmaya devam ediyor. Anadolu mutfağındaki helvalar, yüzyıllardır özel günlerde pişirilirken, yaklaşık 120 yıl önce Osmanlı Mutfağı’na giren süt helvası, sarayda en çok tercih edilen tatlılardan biri haline geldi. Zamanla Anadolu’ya yayılan bu tatlı, günümüzde biraz unutulmuş olsa da, Osmanlı’nın başkenti Bursa’daki esnaf lokantalarında hâlâ lezzetini koruyor.
Bakırcılar Çarşısı’nda 25 yıldır bu eşsiz lezzeti sunan Sinan Usta, süt helvasını yiyenlerin bir daha vazgeçmediğini belirtiyor. Yerli ve yabancı turistlerin yoğun talep gösterdiği bu tat, Bursa’ya gelenlerin aradığı lezzet hâline gelmiş durumda. Sinan Usta’nın işletmecisi Ramazan Can, “Yerli ve yabancı turistlerden çok güzel dönüşler alıyoruz. Bursa’ya gelen pek çok kişi bu lezzeti arıyor ve yiyen herkes yeniden geliyor. Osmanlı’dan miras kalan bu tat, başkentteki esnaf lokantalarında hâlâ aynı lezzetle sunuluyor” dedi.
Can, süt helvasının püf noktasının kıvamı olduğuna dikkat çekerek, “Helvayı kavurduktan sonra sütü ekliyorsunuz ve istenilen kıvama geldiğinde fırına veriliyor. Üzerindeki kızarıklığı almak için buharlı su dökülüyor, bu da kızarıklığa sebep oluyor.” dedi.
HERKES KIVAMINI TUTTURAMIYOR
Ev hanımlarının tarifi tam tutturamadığını belirten Beyhan Gökçe, “Tam tarif versek de ev hanımlarımız aynı lezzeti tutturamadıklarını söylüyorlar. Bu işin birçok püf noktası var ama ustanın tecrübesi ve elinin lezzeti göz ardı edilemez. dedi.
Süt helvasının orijinalinin sade olduğunu belirten Gökçe, “Süt helvası denilince akla sade helva gelir. Üzerine eklenen ekstra malzemeler kişisel damak zevkine bağlıdır.” şeklinde konuştu.
TECRÜBE VE AŞK İLE OLUŞAN BİR LEZZET
1985’ten beri süt helvası yaparak bu lezzeti insanlarla buluşturan Şef Sinan Gökçe ise, “Süt helvası tecrübe ve aşk ile birleştiğinde tadına doyum olmuyor. Bursa’ya özgü bir tat olan süt helvası, genelde öğle saatlerinde çok sık tüketiliyor.” şeklinde konuştu.
Şef Gökçe, süt helvasının farklı tatlarla sunulmasının lezzetini değiştirdiğini belirterek, “Farklı lezzetlerle sunulduğunda, helva tadını kaybediyor. Kendi orijinal süt helvamız yerli ve yabancı turistler tarafından büyük ilgi görüyor.” dedi.
Kaynak: Fethiye AKIN
Son Haberler
Bursa’da bu gece nöbetçi eczaneler listesi | 15 Şubat 2025 Cumartesi
BM ile görüşme gerçekleştiren Haluk Levent'ten açıklama
Yalova’da namaz vakitleri hangi saatte başlıyor? 15 Şubat 2025 Cumartesi