Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Osmanlı Saray Mutfağı

Bursa Hayat Gazetesi - Osmanlı Saray Mutfağı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Osmanlı Saray Mutfağı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Gastro İnegöl’de Osmanlı saray mutfağına yolculuk Haber

Gastro İnegöl’de Osmanlı saray mutfağına yolculuk

İnegöl Belediyesi’nin sosyal tesislerinden biri olan Gastro İnegöl, bu kez ziyaretçilerine tarihi bir gastronomi deneyimi sundu. Şefler tarafından özenle hazırlanan Osmanlı Saray Mutfağı Menüsü, Perşembe günü düzenlenen özel etkinlikte misafirlerle buluştu. Menüde çorbalardan ana yemeklere, pilavlardan zeytinyağlılara, dolmalardan tatlı ve şerbetlere kadar onlarca geleneksel Osmanlı yemeği yer aldı. Gastro İnegöl’ün tarihî atmosferiyle buluşan bu özel lezzetler, özellikle tarih ve gastronomi meraklıları tarafından büyük ilgi gördü. 13. YÜZYILDAN 18. YÜZYILA UZANAN BİR LEZZET MİRASI Menüde yer alan yemeklerin kökeni, Osmanlı’nın ilk dönemlerinden 700 yıllık tarihî sürece kadar uzanıyor. 13. yüzyıldan kalma tariflerin yanı sıra 18. yüzyıl saray mutfağının zarif örnekleri de misafirlerin beğenisine sunuldu. Etli ve sebzeli yemeklerin yanında, Osmanlı dönemine özgü tatlılar ve geleneksel şerbetler de menüdeki yerini aldı. Ziyaretçiler, şeflerin sunumları eşliğinde menüyü yakından tanıma ve tadım yapma imkanı buldu. GASTRO İNEGÖL: YÖRESEL LEZZETLERİN YENİ ADRESİ Gastro İnegöl, sadece yöresel İnegöl mutfağı ile değil, aynı zamanda Türk mutfak kültürünün tarihî mirasını da yaşatarak farklı konseptlerle dikkat çekmeye devam ediyor. Osmanlı Mutfağı Günü, bu konseptlerin en ilgi çekenlerinden biri oldu. İnegöl Belediyesi’nin destekleriyle hayata geçirilen bu etkinlik, hem şehrin kültürel zenginliğini ön plana çıkardı hem de gastronomi turizmine katkı sundu. VATANDAŞLARDAN TAM NOT Etkinliğe katılan vatandaşlar, Gastro İnegöl’de sunulan Osmanlı lezzetlerine tam not verdi. Özellikle geleneksel yöntemlerle hazırlanmış tatlar ve sunumlar, katılımcıların beğenisini kazandı. Etkinlik sonunda birçok vatandaş, benzer konseptlerin tekrarlanmasını temenni etti.

Bursa’da yerli ve yabancı turistlerin ilk durağı Haber

Bursa’da yerli ve yabancı turistlerin ilk durağı

Osmanlı Saray mutfağının en gözde tatlılarından biri olan süt helvası, Bursa’da orijinal haliyle sofraların vazgeçilmezi olmaya devam ediyor. Anadolu mutfağındaki helvalar, yüzyıllardır özel günlerde pişirilirken, yaklaşık 120 yıl önce Osmanlı Mutfağı’na giren süt helvası, sarayda en çok tercih edilen tatlılardan biri haline geldi. Zamanla Anadolu’ya yayılan bu tatlı, günümüzde biraz unutulmuş olsa da, Osmanlı’nın başkenti Bursa’daki esnaf lokantalarında hâlâ lezzetini koruyor. Bakırcılar Çarşısı’nda 25 yıldır bu eşsiz lezzeti sunan Sinan Usta, süt helvasını yiyenlerin bir daha vazgeçmediğini belirtiyor. Yerli ve yabancı turistlerin yoğun talep gösterdiği bu tat, Bursa’ya gelenlerin aradığı lezzet hâline gelmiş durumda. Sinan Usta’nın işletmecisi Ramazan Can, “Yerli ve yabancı turistlerden çok güzel dönüşler alıyoruz. Bursa’ya gelen pek çok kişi bu lezzeti arıyor ve yiyen herkes yeniden geliyor. Osmanlı’dan miras kalan bu tat, başkentteki esnaf lokantalarında hâlâ aynı lezzetle sunuluyor” dedi. Can, süt helvasının püf noktasının kıvamı olduğuna dikkat çekerek, “Helvayı kavurduktan sonra sütü ekliyorsunuz ve istenilen kıvama geldiğinde fırına veriliyor. Üzerindeki kızarıklığı almak için buharlı su dökülüyor, bu da kızarıklığa sebep oluyor.” dedi. HERKES KIVAMINI TUTTURAMIYOR Ev hanımlarının tarifi tam tutturamadığını belirten Beyhan Gökçe, “Tam tarif versek de ev hanımlarımız aynı lezzeti tutturamadıklarını söylüyorlar. Bu işin birçok püf noktası var ama ustanın tecrübesi ve elinin lezzeti göz ardı edilemez. dedi. Süt helvasının orijinalinin sade olduğunu belirten Gökçe, “Süt helvası denilince akla sade helva gelir. Üzerine eklenen ekstra malzemeler kişisel damak zevkine bağlıdır.” şeklinde konuştu. TECRÜBE VE AŞK İLE OLUŞAN BİR LEZZET 1985’ten beri süt helvası yaparak bu lezzeti insanlarla buluşturan Şef Sinan Gökçe ise, “Süt helvası tecrübe ve aşk ile birleştiğinde tadına doyum olmuyor. Bursa’ya özgü bir tat olan süt helvası, genelde öğle saatlerinde çok sık tüketiliyor.” şeklinde konuştu. Şef Gökçe, süt helvasının farklı tatlarla sunulmasının lezzetini değiştirdiğini belirterek, “Farklı lezzetlerle sunulduğunda, helva tadını kaybediyor. Kendi orijinal süt helvamız yerli ve yabancı turistler tarafından büyük ilgi görüyor.” dedi.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.