Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Atıktan servet üretiyorlar! Bursa'da öğrencilerden şaşırtan proje

Bursa’da Faik Çelik Kız Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, sıfır atık projeleriyle dikkat çekiyor. Okulda atıklar sabundan gübreye, aksesuardan tasarıma dönüştürülerek ekonomiye kazandırılıyor.

Haber Giriş Tarihi: 03.06.2026 12:50
Haber Güncellenme Tarihi: 03.06.2026 12:52
Muhabir: Nagihan ER
Atıktan servet üretiyorlar! Bursa'da öğrencilerden şaşırtan proje

Bursa’nın Yıldırım ilçesinde bulunan Faik Çelik Kız Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, yürüttüğü çevre dostu projelerle sıfır atık alanında örnek gösteriliyor.

El Sanatları Teknolojileri, Gıda Teknolojileri ile Yiyecek ve İçecek Hizmetleri bölümlerinde yürütülen çalışmalar sayesinde okulda neredeyse hiç atık çıkmıyor. Oluşan tüm materyaller yeniden üretim süreçlerine dahil ediliyor.

Okula gelen çöp kamyonlarının çoğu ise işlem yapmadan geri dönüyor.

ATIKLAR “BOKAŞİ” TEKNİĞİYLE GÜBREYE DÖNÜŞÜYOR

Yiyecek ve İçecek Hizmetleri alanında uygulanan projeler kapsamında Japonya kökenli “Bokaşi” tekniği kullanılarak organik atıklar sıvı gübreye dönüştürülüyor.

Meyve ve sebze atıkları fermente edilerek toprağa kazandırılırken, kalan posalar bile katı gübre olarak değerlendiriliyor. Böylece tarımsal üretime sürdürülebilir katkı sağlanıyor.

Atıktan servet üretiyorlar! Bursa'da öğrencilerden şaşırtan proje - Bursa Hayat - 2

ATIK YAĞLARDAN SABUN, KUMAŞTAN TASARIMA

Gıda Teknolojisi ve El Sanatları bölümlerinde yürütülen çalışmalarla atık kızartma yağları bitkisel karışımlarla sabuna dönüştürülüyor.

Eski kot pantolonlar çantalara, cam şişeler ise vazo ve kalemliklere çevriliyor. Kırkyama tekniğiyle kumaş atıkları da yeniden değerlendirilerek farklı ürünlere kazandırılıyor.

“SIFIR ATIK BİLİNCİNİ TEMEL PRENSİP HALİNE GETİRDİK”

Okul yönetimi, tüm bölümlerde sıfır atık bilincini temel eğitim yaklaşımı haline getirdiklerini belirterek, hem çevreyi koruduklarını hem de üretime katkı sunduklarını ifade etti.

Kaynak: Nagihan ER

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.