Hava Durumu

Başarı bir yolculuktur, yarış değil.

Yazının Giriş Tarihi: 25.03.2018 06:59
Yazının Güncellenme Tarihi: 25.03.2018 06:59

Herkes hayatı boyunca bir çok başarısızlıkla karşılaşmıştır. Eğer karşılaşmadıysa da muhakkak karşılaşmalıdır. İşten kovulma, terkedilme, saatlerce uğraştığınız kekin kabarmaması ya da daha yeni başladığınız spor salonuna bile istikrarlı gitmiyor olmanız, hepsi de kendinize 'ben beceriksizim' şemasını yapıştırmak için çok ideal sebepler. Ancak, bir şeyi unutmamak gerek; bir çok kişinin mutsuzluk ve hayal kırıklığı ile yanıt vereceği başarısızlığa, ne yanıt vereceğimiz ne yaşadığımızdan çok daha kıymetli. Çünkü önemli olan olaylar değil, bizim olaylara yüklediğimiz anlamlardır.

Başarısızlığın kayıp kısmını bir kenara bırakalım ve edindiğimiz nur topu gibi başarısızlığın bir de faydalarına odaklanalım dilerseniz.

1-Cesaret; Eğer başarısızlıktan sonra kendinizi kurban pozisyonuna sokmak yerine gözlerinizi açıp etrafa bakarsanız, bu deneyimin sizin için mükemmel bir öğretmen olduğunu fark edebilirsiniz. Çünkü artık bu tecrübe ile ne yapacağınızı biliyorsunuz, ve tekrar yaşama ihtimalinize karşı zırhınız ve koruma kalkanlarınız hazır.

2-Güvenli Alanı Terk et; elbetteki herkes güvenli alanını sever ve ayrılmak istemez. Ancak yaşadığınız başarısızlıklar sizi güvenli alanın dışındakileri görmek için cesaretlendirebilir. Unutmayın ki, başarı güvenli alan içinde size gelmez. Sizin dışarı çıkıp, riskli adımlar atmanız gerekir.

3-Tekrar Dene; Başarısızlıkla karşılaştığınızda, bir odanın köşesinde oturup 'bir daha suya sabuna bulaşmak istemiyorum' gibi hissedersiniz. Ama hata tam olarak burada karşımıza çıkar. O sırada sahip olmanız gereken tutum denemeye devam etmektir. Başarısızlığın hedeflerinizi almasına asla izin vermeyin. Başarısızlık, tekrar denemenizi ve bir dahaki sefere daha fazla çalışmanız gerektiğini öğretir.

4-Tutku; Başarının talep ettiği gerçek şeydir. Bu yüzden, sadece yeterince tutkulu iseniz, başarılı olabilirsiniz. Her başarısızlığınız ise tutkunuzu yükseltir. Nasıl yere düştüğünüzde tekrar ayaklarınızın üzerine basmak istiyorsanız, edindiğiniz her başarısızlıkta da kaybetme hissi tutkunuzu güçlendirmelidir.

5-Zamanlama; Zaman herkesin hayatında önemlidir, ancak başarısızlığı tecrübe edenler, zamanın kıymetini diğerlerinden çok daha iyi bilir. Ancak, bu aşamada zamanı efektif kullanmayı öğrenirseniz, bir sonraki deneme için neye ihtiyacınız olduğunu fark edebilirsiniz. Bir çok başarılı girişimcinin hemfikir olduğu gibi; 'zaman paradan çok daha değerlidir'.

6-İnanç; OprahWinfrey'in söylediği gibi; 'Sen inandığın şeysin'.Ve sadece yapabileceğine inandığın şeyleri başarabilirsin. Başarısızlık, hiç kimsenin yanında durmadığı zaman, kendinizde sahip olduğunuz inancın başarıya ulaşmanıza yardımcı olduğunu öğretir. Böylece, başarılı olmak için yalnızca kişisel yeteneklerine ihtiyacın olduğunu fark edersiniz.

7-Erteleme, bir şeyleri erteleme eylemidir. Başarılı insanlar asla bu kuralı takip etmezler. Başarısızlık, zamanın önemini ve buna nasıl değer vereceğinizi öğretir. Unutmayın harekete geçmek için mükemmel olmanız gerekmez ama mükemmel olmak için harekete geçmeniz gerek. Les Brown bir keresinde şöyle dedi: "Bugün yaptığınız bir şey için, geleceğinizsize teşekkür edecektir." Başarısızlık, ertelemeyip harekete geçmenin değerini öğretir.

Başarılı olmanın bazı anahtarları vardır, ama başarısızlıkta kazandıklarımıza başarılarımız kadar anlam katacaktır. Eğer hedeflerinize ve yolculuğunuza bu perspektiften yaklaşırsanız, varmak istediğiniz nokta bir mücadeleden seyahate dönüşebilir.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.