Hava Durumu

Okula başlama yaşı kaç olmalıdır?

Yazının Giriş Tarihi: 11.08.2020 06:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 11.08.2020 06:30

"Bu sene okullar açılacak mı? Açılmayacak mı? Açılırsa kaç veli çocuğunu okula gönderecek?" gibi sorular "Acaba çocuğumu kaç yaşında okula başlatmalıyım? 3 yaş erken mi? 5 yaş geç mi?" sorularının önüne geçse de biz rutinimizi bozmayalım ve bu sene pandemi yokmuşçasına cevaplayalım sorumuzu. Virüs nedeniyle okula gönderip göndermeme sorusunu da bırakalım aile kendi içinde cevaplasın.

"3 yaş erken mi 5 yaş geç mi?" sorusuna doğru açıdan bakabilmek için öncelikle "Anaokulları neden vardır?"ın cevabını bulmamız gerekiyor. Kısaca özetleyecek olursak:

  • Anaokullarının işlevi çocukların sosyalleşmesini, akranlarıyla temasa geçmesini, insanlarla iletişim kurma becerilerini geliştirmesini sağlamaktır. En azından iyi bir anaokulunun öncelikli hedeflerinden biri bu olmalıdır.
  • İkinci hedef, çocukların motor becerilerini yaşına uygun düzeye getirmek, çocuğun hareket etmesini sağlamaktır.   
  • Merak duygusunu tetiklemek, keşfetmesine fırsat vermek yine iyi anaokullarının özelliklerindendir.
  • Son olarak da çocuğun bilişsel gelişimini desteklemek, yaşına uygun akademik beceriler kazandırmak gelir.

Kafası karışan ebeveynler en azından bu maddelere bakarak "Ben çocuğumun bu alanlarını destekliyor muyum? Destekleyebiliyor muyum?" sorularını kendilerine sorabilir ve okula başlatma ya da başlatmama kararı alabilirler.

Bu kararı verdikten sonra okul araştırması yaparken özellikle şunlara dikkat edelim:

  • Müdür, öğretmenler, aşçı teyze, bakıcı teyze, temizlikçi teyze kısacası okulda çocuğa dokunacak bütün elemanlar çocukları seviyorlar mı, güler yüzlüler mi?
  • Benim dünya görüşümle okulun dünya görüşü birbiriyle uyuşuyor mu yoksa zıt kutuplardalar mı?
  • Ben yeterli bilgiyi çocuğumun öğretmeninden alabilecek miyim?
  • Benim çocuğum burada mutlu olacak mı?
  • Son olarak, okulun fiziksel şartları en azından evimizin fiziksel şartlarını sağlıyor mu?

Ekleyeceğiniz başka maddeler de olabilir tabii ki mesela dil eğitimi olsun isteyebilirsiniz, kodlama olsun, öğretmeni yüksek lisans mezunu olsun, ayda 3 kitap bitirsinler, cumartesi günü de sabahtan akşama kadar okulda eğitim alsınlar, akademik anlamda diğer okullara giden bütün çocuklardan önde olsunlar gibi. Fakat bu isteklerinizin tamamı yukarıdaki maddelerden sonra gelsin lütfen. Eğer yukarıda saydığımız maddelerden geçebiliyorsa bir okul sonrasında kendi ek maddelerinizle ideal okulunuzu bulabilirsiniz.

Okul değerlendirmesi yaparken unutulmaması gereken en önemli nokta:

Okul çocuğun ikinci evi olacaktır. Siz çocuğunuzun gözünün içine bakarken çocuğunuz öğretmeninin ve arkadaşlarının gözünün içine bakacaktır artık. O yüzden seçim yaparken dikkat, dikkat, dikkat...   

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.