Hava Durumu

Bağımlılık

Yazının Giriş Tarihi: 27.03.2024 07:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 26.03.2024 16:00

Geçen günlerde bağımlılıkla ilgili bir seminer gerçekleştirdim. Bugün biraz bu konu üzerinde durmak istiyorum. Üzerine taze taze düşünmüşken..

Bağımılılığın tanımına baktığımızda Yeşilay’da şöyle bir tanımla karşılaştım: “Bağımlılık; kişinin kullandığı bir madde, alkol, nesne veya yaptığı bir davranış (eylem) üzerinde kontrolünü kaybetmesidir. Kontrolsüzce kullanılan her madde ya da gerçekleştirilen her davranış bağımlılık oluşturma riski taşır. Kişiler hayatta birçok şeye karşı bağımlı olabilir.”

Bu tanımda 2 şey dikkatimi çekiyor. Ne bunlar peki?

1 Bağımlılık bizim bildiğimiz gibi yalnız maddeye, alkole, sigaraya karşı olmuyor. Bağımlılık hayatımızın her alanında geliştirebiliyoruz. Sosyal medya, oyunlar, her türlü davranış bağımlılık kapsamında değerlendirilebilir.

2 Kişinin davranışlarının üzerinde kontrolü yitirmesi anlamına geliyor. Yani her türlü davranış eğer ki kontrolümüz dışında oluyorsa bu da bağımlılık belirtileri arasında giriyor. Bakın bu sosyal medyadan kitap okumaya kadar her türlü davranış için söylüyoruz.

Peki kitap okumak nasıl bağımlılık kapsamında değerlendirilebilir?

Bunun için bağımlılığın ne demek olduğunu biraz daha açmamız gerek.

Aslında bağımlılık baş etme becerilerimizin sınırlılığıyla alakalı.

Yaşadığımız olaylar karşısında olumsuz duygular yaşıyoruz ve bu bizim canımızı acıtıyor. İnsan olarak bu acıdan kaçmak istiyoruz. Bunun için de belli davranış örüntüleri ortaya çıkıyor. Fakat bu durum otomatik hale geldiğinde ve biz artık bilinçsiz bir şekilde, işlevsiz davranışlarda bulunmaya başladığımızda artık bağımlılıktan söz etmeye başlayabiliriz.

İşlevsizden kastımsa seçtiğim eylemin bana getirisinden çok götürüsü olduğu halde o eyleme sırf anlık, kısa süreli rahatlamalardan kaynaklı sürdürüyor olmam.

 

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.