Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sondan altıncı

Yazının Giriş Tarihi: 07.12.2023 08:25
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.12.2023 08:25

Merhabalar, mutlu haftalar değerli okurlar. Geçtiğimiz günlerde haberler arasında gezinirken bir habere denk geldim. Haberin içeriği,eğitim alanında ülkeler arasında yapılan bir değerlendirme de Türkiye’nin sıralaması. Yıllardır aşina olduğumuz bir haber aslında. İçeriği şu şekilde; ‘’PISA 2022 Dünyada fen, matematik ve okuma alanlarında en iyi on ülke.’’ Haberin devamını da aktarıyorum. ‘’Türkiye, PISA 2022 raporunda matematik alanında 37 OECD ülkesi arasında 32. sırada, fen alanında ise 29. sırada yer aldı.’’ Sıralamada gördüğümüz üzere sonlara oldukça yaklaşmış durumdayız.Ne yazık ki her geçtiğimiz yıl biraz daha gerilemekteyiz.

Bu sıralama beni oldukça rahatsız ediyor açıkçası. Demek ki bir yerlerde yaptığımız büyük hatalar var. Hatalara gelmeden bahsedilen değerlendirmede birinci olan ülke Singapur. Daha önce yazdığım yazıların birinde Singapur’un eğitim sisteminden bahsetmiştim. Hatta yalnızca Singapur’dan değil, sıralamalarda dişe dokunur bir sıralama yakalamış Japonya ve Finlandiya’ya da değinmiş ve bu sistemleri Köy Enstitüleri ile kıyaslamıştım. Tekrar kıyasa gittiğimde neredeyse Köy Enstitülerine benzer bir sistem uyguladıklarını size hatırlatmak isterim.

 Asıl meseleye dönecek olursam bir şeyleri değiştirmemiz gerekiyor ama bu değişiklik laf olsun diye değil sağlam temellere oturtarak yapmamız gerekiyor. Belli ki yanlış giden bir şeyler var ve yanlışı fark etmemekten, yanlış yok demekten acilen vazgeçmemiz gerekiyor. Bugün sınavın adını değiştirmek, yarın sınavın görünüşünü değiştirmek bir reform değildir ne yazık ki… Bu sadece elde olan oyun hamurunu sağından solundan çekiştirerek başka şekillere sokmaya çalışmaktır. Yapmamız gereken oyun hamurunun yapıldığı malzemeyi sağlamlaştırmak ardından şekil vermektir. Elde olan eski hamurla oynadıkça her yeni şekilde hamur daha çok çürür. Hele ki malzeme de sıkıntı varsa hamur her sonraki aşamaya eriyerek geçer. Diyeceğim o ki asıl mesele; ‘’Sınavlar test olsun, olmadı açık uçluya dönelim.’’ ‘’Bu sene sınavın adı ABC sınavıydı seneye de BCA sınavı olsun.’’ değil. ‘’Biz ne verelim, nasıl verelim, en çok verimi nasıl sağlayalım?’’ olmalı.

Yükleniyor..
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.