Hava Durumu
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.

İlk gün sakatat, ikinci gün kavurma (Kurban Bayramı)

11.08.2019 07:00
Birisi kurbanı yüzerken birinin tencerede yağı kızdırıyor olması çok alışık olduğumuz bir durum. Etlerin dinlenmeden tencereye girmesi, midemizi doldurmaktan başka hiç bir işe yaramaz benden söylemesi... Bu yüzden kurbanı kestikten sonra bayramın ikinci günü etini, birinci günü ise ciğer vs sakat

Gastronominin kalbi Denizli'de atacak

06.08.2019 07:00
Denizli'de yarışma var ve bursa gastronomi derneğini olarak katılıyoruz. Bu seferki yarışma başka çünkü Dünya Şefler Birliği düzenliyor ve bu işte en iyi kuruluş diyebilirim. Biliyorsunuz önceki katıldığımız yarışmaların nasıl skandal sonuçlar yarattığını ve Türk mutfağına gönül vermiş öğrenci

Dolar mı dolmaz mı bilmem!

13.07.2019 07:00
İçinde bulunduğumuz ve duymaktan sıkıldığımız kriz kelimesinden bir tek benmi rahatsızım yoksa herkes başını toprağa saklamışta keyif mi sürüyor? Restoran işletmelerin bir bir batıyor ya da devrediyorlar ve tedarikçilerde neredeyse %50 küçülmelerden bahsediyorlar... Peki bir önerisi olan varmı

Enginar

29.06.2019 07:00
Tam zamanı enginarın... Bir çok şehirde festivalleri bile var. Peki enginarın ne işe yaradığını ve enginarın kokusuna bile burun kıvıranların neler kaçırdığını bu yazı ile anlatmak istiyorum. Enginar asıl adı Cyanara scolymus olan ve yüz yıllarca sağlıklı bir meyve çeşiti olarak tüketilen papa

Dünyadan bir Paul usta geçti...

15.06.2019 07:03
Bir başarıdan bir satır, bir başarısızlıktan bir kitap öğrenebilirsin... Bugün Paul ustanın artık hayatta olmadığı bir gün ve bütün aşçılar için acı bir kayıp... 11 Şubat 1926 Lyon'da doğmuş.1942 yılında Fernand Point'in yanında çıraklık yapmaya başlamış. İlk işi pazardan ürünleri almakmış. Fernand

Gurmeyim ben (Yersen)

08.06.2019 07:30
Biliyorsunuzdur Türk mutfağında 11.000 çeşit yemek bulunuyormuş ancak bunların birçoğu hatta neredeyse yarısından fazlası kaybolmuş. Bunun sebeplerinden daha önce de bahsetmiştim. Ama hatırlatmak istedim Türk mutfağımız, yazılı müfredatta yer almadığı için maalesef kaybolmaya mahkum edilmiş. Fakat g

Nerde o eski bayramlar

05.06.2019 06:52
Nerde o eski bayramlar demek adetten oldu... Aslında ne kadar acı ve hüzünlü bir cümle ... Çünkü bir kültürün uğruna yok oluşunu anlatıyor bu cümle. Bayram dediğin sabah erken fırına gidip sıcak ekmeği alıp aileden herkese haber verip,ulaşamadıklarımızında nasıl olsa gelecek olacağını bilip bü

Bursa'da ramazan

11.05.2019 07:30
Biliyorsunuz ki gastronominin atar damarlarından olan Bursa şehrimizin saray mutfağına yıllarca başkentlik yapması ve bizim bu şehirde yaşıyor olmamız ne büyük şans... Ramazan ayında beslenme özelliklerimize değinecek olursak Bursa'nın nüfusunun büyük çoğunluğu atalarından kalan muhteşem Türk mut

Kırmızı et - 3

20.04.2019 07:30
Önceki iki yazımda topraktan dinlendirme koşullarına, marinasyon tekniklerinden, saklama koşullarına ve iyi et hangisi kısımlarını yazmıştım. Bu yazımda ise pişirme çeşitlerinde, tekniklerine uzanan kısımları sizlere aktaracağım. Öncelikle Türk mutfağında et pişirme tekniklerimiz, kuyuda pişirme,

Kırmızı et -2

13.04.2019 07:02
Geçen haftaki yazımda etin topraktan evimize nasıl sağlıklı ulaşabileceğini ve kontrol bizdeyken nasıl davranacağımızı yazmıştım. Bu yazımda ise etin marinasyon sürecini ve saklama koşullları ile tekniklerini yazıyorum. Hepimizin bildiği üzere ülkemizin "et girmeyen yere dert girer" gibi anlam

Kırmızı et -1

06.04.2019 07:04
Ülkemizde mutfak kültürümüzün mihenk taşlarından olan kırmızı etin ne kadar yanlış ve ne kadar doğru tekniklerle işlendiğini biliyormusunuz? Kırmızı et, hepimizin bildiği üzere protein almamızdaki en büyük kaynak... Peki, pişirdiğimiz etin hangi aşamalardan geçmesi gerekiyorki bu proteinleri b

Gastronominin kalbi Türkiye

30.03.2019 07:30
Annenizin veya büyükannenizin tariflerini not almadığınız için bugün Türk gastronomisini maalesef dünya tanımıyor. Dünya tarihinin en büyük mutfaklarından birine sahip olup dünyada hala bir statü kazanamamak ne acı. Hani atalar derlerya söz uçar yazı kalır. Evet yazılı müfredatta olan bütün mu

Şeker tadından tehdit!

23.03.2019 07:01
Maalesef... Evlerimize tükettiğimiz ürünlerde dahi glikoz oranı had safhalarda... Her ne kadar, glikozlu ürünlerden sürekli bilinçaltımız uzak durmamızı tembihlese de, kimsenin bu duruma karşı aldığı ciddi bir tedbir yok. Daha önceki yazılarımda da glikoz tehdidine sıkça değinmiştim. Fak

Ah mesleğim ah

16.03.2019 07:01
Ülkemizde ve bilhassa bursa şehrimizde restoran işletmeciliğini üstlenen kesimin inşaat firmaları ve tekstil patronları olduklarını göz ardı etmememiz lazım. Sadece kendi fikirleri ile yardım almadan kurdukları işletmeleri ne acıdır ki 2 ay sonra gazete ilanlarında veya bir kaç alışveriş sitesind

Kazan kazandır

09.03.2019 07:20
İnovasyonun temeli, teknik ve akademik iş bilirlikten gelir. Yıllarca ayakta kalan restaurantların sahiplerine bir bakın, neredeyse tamamı yaptığı işin çıraklığından geliyor. Bu yüzden sürekli kendilerini yenileyip daha fazla istihdam sağlayıp ve daha fazla faydalı oluyorlar. Bir de sahneni

Bu bir bomba ihbarıdır

02.03.2019 07:01
Bu ürkütücü başlığı doğuran sebep her gün evimize aldığımız tavuk ve yumurtadan doğuyor... Yani günümüzün en popüler yiyeceklerinden olan modern zehirler... Ünlü markaların bütün AVM'lere yerleştiği ve bir sürü skandal yaşamamıza rağmen bu kaplamalı ya da kızartılmış tavukları korkusuzca tüketmemiz

Mutfakta stajyer var

23.02.2019 07:06
Birisi bana kendi yanında staj yapan öğrenciye bilgi aktarmak yerine meslek sırrı diye öğretmemeyi seçen mutfak görevlisinin hangi ruh halinde olduğunu açıklayabilirmi? Burada Türk gastronomisi ile alakalar olan  derneklere ve turizm okulları yöneticilerine büyük görev düşüyor. İşletmelerdeki s

Yeni model şefler-2

16.02.2019 07:08
Kök sebzeler ile yapacağımız kırmızı et yemekleri veya sunumları lezzet açısından sizin yapacağınız hataların büyük bölümünü örtmüş demektir. Çünkü kırmızı etin yanında garnitür olarak seçeceğimiz kök sebze türleri doğru işlem sonunda adeta bir lezzet bombasına dönecektir ve önemli bir kurtarıcı poz

Yeni model şefler

09.02.2019 07:02
Bazen herşey bir tabak yemek hazırlayıp misafirin önüne koymakla bitmiyor. Önemli olan sizin yemeğinizi yedikten sonra ne damağında ne de midesinde bir travma yaşamamasıdır. Bu söylediğim daha çok anne mutfağında değilde restoranlarda yemek hazırlayan mutfak sanatçıları için geçerli bir kavram. D

Külçe altın patlıcan

02.02.2019 07:15
Şimdi nerden çıktı bu başlık diyeceksiniz! Eğer öyleyse patlıcan fiyatlarından haberiniz yok demektir. Ne gariptir ki halimizden çok memnunuz, yaz aylarında 1 TL'ye kadar düşen patlıcan nasıl olurda % 500 zamlarla satılabilir? Üreticiye sorduğumuzda 2 yıldır aynı paraya sattığını söylüyor ki kamu

Sağlıklı beslenmede Türk mutfağı...

26.01.2019 06:30
Sağlıklı beslenmek artık herkesin dilinde bir o tarafa bir bu tarafa gidip geliyor. Doğru bilinen yanlışların şemsiyesi altında çok masumca yaptıkları şeylerin en doğru olduğunu ve bu bilinenlerin insanlara aktarılırken de aynı masumluk ve bilinçsizlikle olduğunu da göz artı etmemek lazım. Sağlık

Endüstriyel balıkçılık

19.01.2019 07:23
Balık hem vitamin değeri, hem de sağlıklı beslenmek için nerdeyse herkesin bildiği ama bir çoğumuzun tüketmediği yada tüketemediği bir besin. Soğuk havalarda daha bir lezzetli olan balık yaz aylarındada pek tercih edilmiyor. bu yüzden soğuk havalarda deniz ana bize bütün pazarını büyük bir cöm

Artık zehirlenmeyelim

12.01.2019 07:01
Yıllardır hepimizin aklındaki soru bal ve tereyağının doğal olup olmadığıdır. Hep almaktan korkarız ya da doğalını bulunca paramız yetmez. Baldaki ve tereyağındaki hilelerin boyutu o kadar yükselmiş durumdaki neredeyse kimsenin farkında olmadan yediği yağların belki çoğu margarindi ya da tükettiğ

Yüksek hassasiyetle beslenenler

05.01.2019 08:07
Toplumda artık herkesin bir ideolojiye sahip olduğunu unutmamalısınız.  Hal böyle iken hayvan hakları savunucularının büyük çoğunluğu vegan beslenmeye yönelmektedir. Toplumun bir bölümü kendini vejetaryen olarak tanıtmaktadır ya da vücudun bir tepkimesi sonucu bu şekilde beslenmek zorundadır. Y

Isıl işlem görmüş etlere dikkat!

29.12.2018 07:06
Eskiden hatırlar mısınız? Sucuk mevsimi vardı... Babalarımız tanıdık bir kasaba kış sezonunda tüketelim diye sucuk siparişi verirdi ve kasap sucuğu hazırlayıp önce tattırırdı ve beğeni sağlanırsa bağırsak içini doldurup kendi dükkânın da bizim için kuruturdu. Peki, ne oldu da bu gelenekten

Slow food ile sağlıklı yaşayın

15.12.2018 07:20
Son yıllarda hızlı yemek adı altında tükettiğimiz gıdaların yüzlerce sağlık sorunu yarattığını biliyoruz. Kontrol edilmeyen ve denetime girmeyen, girse de bir şekilde dosya altı edilen kötü mutfak koşullarında üretilen yiyeceklerin hangi kalitede yağlarla ya da birkaç günlük yanmış yağlarla üreti

Gluten tehlikesi

08.12.2018 07:40
Son elli yılın en büyük hastalıkları arasında kabul edilen çölyak hastalığından haberiniz var mı? Sanırım birçoğumuz halen bunun ne olduğunu bilmiyoruz...  Gluten proteinine mahkum edilmiş bir yaşam biçiminde zorluklar yaşayan insanlar ve beslenmek için türlü türlü zahmetlere girip yine de t

Sektörün tek kaygısı...

01.12.2018 07:05
Sektörümüzün en büyük problemi biliyorsunuz ki maaş kaygısı ... Yeni kurulan işletmelerin bütçe belirleyememe problemi doğrudan personeli etkiliyor. İşletmelerin doğru lokasyon bulamaması nasıl olsa çevrem var diyerek anlamsız işletmeler kurup ve bu işi bilen sanatkar ustalardan fikir veya danışmanl

Nar nar olalı böyle zulüm görmedi

24.11.2018 07:51
Ben çocukken nar yediğimde, bir tanesi bile yere düşünce annem çok kızardı ve bana toplatırdı düşürdüğüm nar tanelerini. Nar cennet meyvesidir, yere düşmesi günah diye. Bu arada Şanlıurfalı olduğum için nar tüketimininde bol olduğu bir bölgede yaşamış olmanın verdiği bir rahatlıkla yazıyorum b

Bu un başka un

17.11.2018 08:10
Asırların ve atalarımızın her kıtlıkta, her savaşta ilk kullandığı besin,karbonhidratın ve proteinin büyük büyük babası... Nohut! Türk mutfak kültüründe oldukça geniş yere sahip olan nohudun yüzyıllarca etli yahnisi, püresi ve mayası yapılmış. Güneydoğuda sokak lezzetlerinin başını çeken no

Mutfaktaki şifreler

10.11.2018 08:50
Yemek yapmak hayal gücü ve insandaki kabiliyetin birleşmesi ile ortaya çıkar. Artık hemen her restoranda dünyadan yemeklere rastlıyoruz. Bu bir yandan kültürümüzü yaşatamamanın hazin sonucu bir yanda da kültürümüzü yaşamak istemeyip Batılılaşma arzusu olan halkımızın kültür çarpıklığı yaşaması

Pazarda yangın var

03.11.2018 07:58
Pazardaki sebzelere dokunmayın elinizin yanabilme ihtimali çok yüksek ... Eskiden yaz gelsin deyip dururduk... Yaz gariban bayramıdır diye ata sözümüz bile var. Ancak ben bu söze artık üzülerek inanmıyorum çünkü artık sebzeler bu mevsimlerde daha pahalı! Mesela mandalina 4,5 tl, sivri bi

Mucize meyve zeytin

27.10.2018 08:32
Erken hasat zamanı en güzel zeytinlerin toplandığı zaman ve bu mucizevi meyvenin kısa sürede olgunlaşıp sofralarımıza geldiği zaman. Zeytin meyvesini alırken nelere dikkat etmeliyiz sorusunu herkes hep bir ağızdan söyler fakat bu konuda da maalesef yanlış bilinen doğruların ön sıralarda olduğunu

En temel besin; Ekmek

20.10.2018 07:11
Yıllardır hep sorarız 'Hangi ekmeği yemeliyiz ya da ekmek yememeli miyiz?' diye... Bir sürü makale binlerce köşe yazıları, doktor tavsiyeleri ve daha neleri neleri geçti hayatımızdan. Ancak bu süreç ne zaman başladı bence buna dikkat etmeliyiz... Ekmekçiliğin oldukça geliştiği memlekette biliy

Balığın tam zamanı

13.10.2018 08:21
Ülkemizin dünya üzerindeki konumunu değerlendirecek olursak ne kadar da şanslıyız anlatamam... 3 tarafımızın sularla kaplı olması, soğuk ve sıcak denizlere sahip olmamız bizlerin gerçekten coğrafyamıza sahip çıkmamız gerektiğini gösteriyor... Neden böyle başladım dersiniz? Efendim artık hav

Alışveriş yaparken bir daha düşünün

06.10.2018 07:20
Belki bir daha geri gelmeyecek zaman ve kaybettikten sonra çok üzüleceğimiz sağlımığız için beslenmemize ne kadar dikkat ediyoruz ? Herkesin bu konuda mutlaka bir çabası var ancak sağlıklı beslenmenin daha toprakta başladığını unutmayalım. Yediklerimizin yada satın aldıklarımızın nereden geldi

Glikoz tehlikesi

29.09.2018 07:25
Hepimizin bildiği gibi evimizde tükettiğimiz tatlandırılmış neredeyse bütün ürünlerde glikoz mevcut Hep sorgularız onda glikoz var mı, şunda glikoz var mı diye ancak içindekiler kısmında glikoz yazıyor diye daha bir kere aldığımız ürünü tekrar yerine koymamışızdır. Peki, nedir bu endüstriyel z

Hazır çiğ köfteye dikkat!

22.09.2018 06:48
Son zamanlarda çok popüler olan ve nerdeyse çocuk-yetişkin herkesin yediği ilgi duyduğu ve bir kültürün katili olan yeni model çiğ köftecilik türedi. Çok arkadaşıma anlatıyorum; sakın dışarıda çiğ köfte yemeyin diye 'Sen yaptın da biz yemedik mi?' diye bir anlamsız savunmaya geçiyorlar. Hani '

Bütün tahılların atası

15.09.2018 08:20
Daha önce bir çok kez bahsettiğim ve ne kadar anlatsam bitiremeyeceğim birde Son zamanlarda çok popüler olan ve hemen her diyet listesinde rastladığımız bir tahıl var. Bütün tahılların atası olarak kabul edilen ve yaklaşık 4000 yıl tarihi olan mucize besin kaynağı... Kinoa... İnkaların keşfett

Fermantasyon mucizesi

08.09.2018 06:30
Bildiğiniz gibi artık sirkemizi kendimiz yapmak yerine hazır ve çok ucuz satılan sirkeleri alıp evimize götürüyoruz. Önce bilmediğimiz onlarca faydası bulunan doğal fermantasyon geçirmiş meyvelerden yapılan sirkelerin, hazır şişelerde koruyucu maddelerle bekletilen sirkelere nazaran maalesef bizl

Bayramın etleri

25.08.2018 07:50
Ülkemizde mutfak kültürümüzün mihenk taşlarından olan kırmızı etin ne kadar yanlış ve ne kadar doğru tekniklerle işlendiğini biliyormusunuz? Kırmızı et,hepimizin bildiği üzere protein almamızdaki en büyük kaynak... 'Evimizde bayramdan kalan etlerin yönetimini nasıl yaparız' derseni

Sağlıklı beslenmede dikkat etmemiz gerekenler

18.08.2018 08:42
Yine bu yazımda sizlere mutfağımızda dikkat etmediğimiz ama çok önemli olan gıdalarımızla zararlı etkileşen kullandığımız ekipmanlardan ve zararsız zannettiğimiz gıda ambalajlarından bahsetmek istiyorum. Aslında pek önemsemediğimiz bana sorarsanız hayati önem arz eden bu konu birçoğumuzun umurund

Türkiyenin gastronomi ile imtihanı

11.08.2018 07:27
Mesleğimize gönül veren yeni adaylardan, gastronomi çalışmalarımın tamamından da anlaşıldığı üzere ülkemizin gastronomi alanında gelişmesini ve bu bölüme yoğun ilgi duyan öğrencilerimizin varlığından çok memnun ve umutlu olduğumu belirtmek istiyorum. Ülkemizde gastronomi bölümünün birçok şehrin ü

İşi bilenler ve bildiğini düşünenler Fenilketonüri (PKU)

04.08.2018 07:20
Bir kaç gün önce izlediğim ünlü bir televizyon kanalında, yıllardır anadolu mutfağını adeta aşağlayıcı bir yemek programı var hepimizin bildiği... Aşçı ceketi giyerek kendini aşçı zanneden bir hanımefendi yemek kokusundan birşey anlaşılmaz, yemeğin kokusunu alarak anladıklarını zanneden aşçılar y

Şeker otu (stevia)

28.07.2018 07:04
Bu bir kurtuluş olabilir mi sizce? Son zamanların en çok konuşulan asrın bitkisinden bahsediyorum. Şeker otu (stevia)... Bu diyabet için bir kurtuluş olabilir mi sizce? Artık hemen her ülkede yetiştirilen bu micizevi otun, ülkemizde de fark edilmiş olması büyük şans. Asıl vatanı Paraguay