Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kök sebze nedir? Kök sebzeleri ne kadar tanıyoruz?

Yazının Giriş Tarihi: 01.12.2020 06:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.12.2020 06:30

Kök sebzeler, binlerce yıldır Asya kıtasında yaşayan insanların beslenme düzeninde temel bir unsur olmuştur. Kayıtlar, tatlı patates gibi bazı kök sebzelerin 5000 yıldan daha uzun bir süre önce halk tıbbında önemli bir bileşen olduğunu ve o zamandan beri dünya çapında yetersiz beslenen popülasyonları desteklediğini gösteriyor.

Nişastalı sebzeler, A vitamini, C vitamini, potasyum, magnezyum ve diyet lifi gibi hayati besinler sağlar; çok yönlüdür, ucuzdur ve hazırlaması kolaydır. Günümüzde kök sebzelerin sağlık yararları; kanser, diyabet, obezite ve ayrıca kalp hastalığı ve artrit gibi iltihap kaynaklı bozukluklarla savaşmaya yardımcı olabileceğini öne sürüyor.

Beslenme düzeninizde tahılları (özellikle rafine tahılları) kök sebzelerle değiştirmenin birçok faydası vardır. Öncelikle, tüm kök sebzeler doğal olarak glütensizdir. Glüten bazı insanlarda sindirim sorunlarına ve hatta otoimmün reaksiyonlara neden olabileceğinden, kök sebzeler daha iyi bir karbonhidrat alternatifidir.

Kök Sebzeler Nelerdir?

Kök sebzeler,  yumru veya nişastalı sebzeler denilen yeraltı sebzeleridir. Teknik olarak tüm kök sebzeler yumru olmamakla birlikte, "yumru" terimi genellikle birçok kök sebzeyi tanımlamak için kullanılır. Kök sebzeler olarak sınıflandırdığımız diğer sebze türleri soğan ve rizomdur. Bunlar, aslında kök olmayan ancak yeraltında yetişen patates gibi sebzeleri içerir.

Patates kök sebze mi? Evet! Dünyanın en popüler kök sebzelerinden biridir. Tatlı patates de kök sebzedir.

Soğan kök sebze midir? Evet, soğan sarımsak, zencefil ve arpacık soğanı kök sebzeler olarak kabul edilir çünkü bunlar yeraltında büyürler. Ayrıca soğan, sarımsak, soğan, pırasa, frenk soğanı, yeşil soğan ve arpacık soğanı Allium sebze ailesinin üyeleridir.

Brokoli bir kök sebze midir? Hayır, brokoli turpgillerden bir sebze ve Brassica bitki ailesinin bir üyesi olarak kabul edilir.

Salatalık kök sebze midir? Hayır, salatalık yer üstünde büyür ve Cucurbits bitki ailesindeki kavun, balkabağı, yaz kabağı gibi diğer sebzelerle aynı türdür.

Yaygın kök sebzeler : patates, pancar, yaban havucu, havuç, kereviz, tatlı patates, rezene, Kudüs enginarı,  tatlı patates, turp ve şalgam. Zerdeçal, sarımsak ve zencefil de kök sebzelerdir.

Kök sebzeler gerçekten doğal, katkısız kompleks karbonhidratlar, antioksidanlar ve önemli besin kaynaklarıdır. Ayrıca, kalorileri daha düşük olma eğilimindedirler, daha düşük glisemik indeks yüküne sahiptirler ve birçok tahıldan daha az sindirim veya iltihaplanma sorunlarına neden olurlar. Kök sebzeleri ilginç kılan şey, enerjiyi karbonhidrat şeklinde tuttukları için bitkiler için "depolama organları" olmalarıdır. Diğer taze sebzelerin aksine, kiler gibi serin ve karanlık bir yerde saklandıklarında bir ay boyunca taze kalabilirler.

Tam besin içerikleri çeşitli türler arasında farklılık gösterse de, çoğu kök sebzenin pişmiş 1 porsiyonu yaklaşık 50-100 kalori ve yüksek miktarda lif bulundurur. Bu, onları besin açısından yoğun olduğunu gösterir, beslenmenize doğal olarak nişasta ve karbonhidrat eklemek için tercih edilen bir yoldur.

Haftaya beslenme düzeninize mutlaka dahil etmeniz gereken kök sebzelerle sizlerle beraber olacağım.

Esenlikler dilerim.

Oksitosin (Aşk Hormonu) nedir?

20.06.2023 06:30

Bazı uzmanlar tarafından "bağlanma ve aşk hormonu" olarak adlandırılan oksitosin, insanların (ve diğer birçok memelinin) ürettiği en önemli hormonlardan biridir. Sosyal bağlar, yeni ilişkiler kurmak, üreme, doğum, emzirme ve çocuk yetiştirme de önemli bir roller oynar. İşte sürpriz olabilecek bir b

Gluten intolerasında kaçınılması gereken yiyecekler

30.05.2023 06:30

Hangi yiyeceklerin glüten içeriği fazladır? Kepekli tahıllar kesinlikle listenin başında gelir.Onlarca yıldır, Amerikan diyetinde tam tahıllara artan bir vurgu yapılmıştır. Bize her zaman lif ve besinlerle dolu oldukları ve her gün birkaç kez tüketilmesi gerektiği söylendi.Bunun doğru olmasının birk

Gluten İntoleransı Semptomları İçin Doğal Tedavi

23.05.2023 06:30

1. Eliminasyon Diyetini Deneyin Doktorlar bazen bir hastanın semptomlarını gluten bağlı olmasında tereddüt ederler. Bir eliminasyon diyetini uygulamak, glütene karşı kendi kişisel tepkinizi test etmenin gerçekten en iyi yoludur. Bir eliminasyon diyetinin sonuçları, semptomlarınızdan hangilerinin gl

Gluten intoleransınız var mı? Belirtileri neler?

16.05.2023 06:30

Çölyak hastalığı ve çölyak olmayan gluten duyarlılığı (NCGS) dahil olmak üzere glütenle ilişkili bozuklukların verdiği hasar, sadece gastrointestinal sistemin ötesine geçer. Son birkaç yılda yapılan araştırmalar, glüten intoleransı semptomlarının vücuttaki hemen hemen her sistemde ortaya çıktığını g

Gluten Nedir ? Gluten İntoleransı Nedir?

09.05.2023 06:30

Gluten, gıda arzının inanılmaz derecede büyük bir parçasıdır, ancak aynı zamanda dünyadaki bağırsak sorunları ve gıda intoleransları veya alerjileri için en yaygın tetikleyicilerden biridir. Aslında, siz veya tanıdığınız birinin glüten intoleransı semptomları yaşaması ihtimali var ve çoğu zaman bu s

En sağlıklı şeker alternatifleri (II)

25.04.2023 07:30

Hurma Hurma potasyum, bakır, demir, manganez, magnezyum ve B6 vitamini açısından zengin bir meyvedir. Hurma kolayca sindirilir. Proteinlerin, yağların ve karbonhidratların metabolize edilmesine yardımcı olurlar. Araştırmalar, hurmanın kandaki LDL kolesterolü düşürmeye yardımcı olabileceğini ve f

Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
logo
Bursa Hayat Gazetesi En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.