Hava Durumu

Kanserle Savaşan Probiyotik İçecek: KVASS

Yazının Giriş Tarihi: 22.03.2022 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 21.03.2022 03:50

Marketlerde kvas görmediyseniz, muhtemelen yakında göreceksiniz. Kvass, Doğu Avrupa kökenli fermente bir içecektir. Ukrayna ve Rusya gibi yerlerde popülerdir. Bazen "Rus kolası" olarak da adlandırılır. Probiyotik içecekler bir sağlık trendi haline geldiğinden, son zamanlarda dikkat çekse de, kvass yeni bir şey değil. İlk olarak MS 996 yılında, Slav halkının eski bir tarih kitabı olan “Birincil Chronicle”da bahsedilmiştir, yani 1000 yıldan daha eskidir.

Rusya'da Moskova sokaklarında fıçı kvas görmek yaygındır, çünkü sindirim için bir tonik olarak kabul edilir. Bazıları kvasın içme suyundan daha güvenli olduğunu öne sürüyor. Bunun nedeni, fermantasyonun suyun pH'ını bazı kötü bakterileri öldürmeye yetecek kadar düşürmeye yardımcı olmasıdır, bu da içme suyu şüpheli şekilde kirlendiğinde koruyucu olduğu anlamına gelir.

Halk hekimliği pancar ve pancar kvassa karaciğeri temizleme özellikleri nedeniyle değer verir ve pancar kvassı Avrupa'da kanser tedavisinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Pancar kvasın kronik yorgunluk sendromu, kimyasal hassasiyetler ve alerjiler için iyileştirici olduğu ve iyi bir probiyotik kaynağı olduğu için sindirim sorunlarına yardımcı olabileceği bildirilmiştir.

Kvass alkollü bir içecek midir?

Kvas, yaklaşık yüzde 0,5 ila yüzde 1 alkol içeren alkolsüz bir içecek olarak kabul edilirken, mayalanma süresi ne kadar uzun olursa, o kadar fazla alkolik hale gelir. Genellikle birinin yargısını bozacak veya başka yan etkilere neden olacak kadar alkol içermez. Kvas, B12 vitamini, selenyum ve manganez dâhil olmak üzere çok çeşitli probiyotikler ve besinler sunduğu için “ fonksiyonel bir gıda ” olarak kabul edilir. Pancar ile yapılırsa, iyi bir dozda antioksidanlar, doğal nitratlar, A ve C vitaminleri, demir ve potasyum içerir.

Kvasın Faydaları

1. Probiyotik Kaynağı

Kvass, probiyotik gıdalardan biri olarak kabul edildiğinden, bağırsak sağlığını iyileştirmek ve besinleri kullanılabilir hale getiren bağışıklık sistemini güçlendirmek gibi birçok faydası vardır. Bağırsak mikroflora çeşitliliğini arttırdığı ve metabolik aktiviteyi desteklediği, ayrıca potansiyel olarak iştah azaltıcı etkilere sahip olduğu gösterilmiştir.

2. Karaciğer Temizleyici

Birçoğu alkolün karaciğer sorunlarının tek nedeni olduğunu düşünürken, hastalığa neden olan iltihaplanma da kötü beslenme seçimlerinden kaynaklanmaktadır. Pancar ve pancar yeşillikleri, antioksidanlar ve potasyum açısından zengindir ve bu nedenle, yaşlanma sürecine ve bazı hastalıklara katkıda bulunabilecek serbest radikal hasarıyla savaşmaya yardımcı olurlar. Pancar suyu gibi pancar kvası ve pancar, safra kesesini doğal olarak temizlemeye, safra akışını iyileştirmeye, bol miktarda toksini uzaklaştırmaya ve düzenliliği artırmaya yardımcı olur.

3. Kan Toniği

Pancar, pancar pigmentinde bulunan betalain adı verilen bitkisel besinler içerir. (Ellerinizin lekelenmesine neden olan şeydir.) Bu betalainler, kırmızı kan hücrelerinin oluşmasına yardımcı olarak, kanı alkalize ederek pancar kvasını mükemmel bir kan toniği haline getirir. Bu neden önemli? Kan dolaşımınız çok asidik hale geldiğinde, vücutta iltihaplanmaya neden olur ve pH seviyelerini dengelemeye çalıştığı için vücuttaki kalsiyumu tüketir. Yapabileceğimiz en iyi şeylerden biri, pancar ve yeşil yapraklı sebzeler gibi alkaliyi artıran yiyecekleri daha fazla tüketmektir.

4. Kanser Riskini Azaltmaya Yardımcıdır

Pancar kvass, mevcut antioksidan ve anti-inflamatuar özelliklerin kombinasyonu nedeniyle doğal bir kanser tedavisi olarak yardımcı olabilir. Nutrients dergisinde yayınlanan 2014 tarihli bir rapora göre, pancar aynı zamanda iltihaplanma için terapötik bir tedavi olarak kabul edilir ve antioksidan ve antienflamatuar özellikleri, belirli kanser türlerinin riskini azaltmaya yardımcıdır.

5. Pancar Kvass Değerli Besinler Açısından Zengindir

Pancar C vitamini açısından yüksek olduğundan, pancar kvass bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye yardımcı olur ve soğuk algınlığı virüsünü savuşturmaya yardımcıdır. Aynı zamanda, karaciğer, böbrek ve pankreas fonksiyonlarının korunması için gerekli olan bir mineral olan manganez açısından da çok yüksektir.

Nasıl yapılır?

Ticarileştirilmiş kvasların çoğu markası, probiyotikleri düşük olduğu için geleneksel türlerle ilişkili faydaların çoğundan yoksundur. Bu nedenle kendi fermantasyonunuzu yapmanız önerilir. Ev yapımı kvas yapmak biraz pratik gerektirir, ancak genel olarak yapması basit ve ucuzdur. En basit tarifler pancar, su ve tuz gibi malzemeleri içerir.

Birkaç yararlı ipucu:

Kvass yaparken suyunuzun saf ve kimyasal içermemesi gerekir. Klor veya kimyasal yüklü su kullanırsanız, iyi bakterilerin yanı sıra kötü bakterilerin oluşmasını engeller ve pancarların çürümesine neden olur. Filtrelenmiş kaynak suyu en iyisidir. Musluk suyu kullanıyorsanız, kimyasalları kaynatarak veya klorun buharlaşması için suyu gece boyunca dışarıda bıraktığınızdan emin olun.

Pancar organik olmalıdır. Organik pancar kullanmıyorsanız, taze olduklarından emin olun ve olası pestisit kalıntılarından kurtulmak için kabuklarını soyun. Pancarları iri parçalar halinde doğruyoruz. Çok fazla şekerin serbest kalmasına neden olabileceğinden pancarı rendelemeyin.

Pancar Kvass Yapımı

Bir bıçakla orta boy bir pancarı ince ince dilimleyin.  Kavanozun 4te 1ini doldurabilirsiniz.

Pancarı 1 litrelik cam bir kavanoza koyup, 

1 yemek kaşığı iyi kalitede deniz tuzu,

1 su bardağı peynir altı suyu,

5 diş sarımsak,

1 parça taze rendelenmiş zencefil (tercihe bağlı) ekleyerek kavanozu suyla doldurun.  Oda ısısında 3-5 gün bekletin. Daha sonra buzdolabına alın. Pancar kvasınız içmeye hazır ????

Sonuç olarak pancar kvass, Doğu Avrupa kökenli fermente bir içecektir. Kvass sarhoş etmez. Keskin ve belirgin ekşi bir tada sahiptir ve probiyotiklerde yüksektir. İçeriğine bağlı olarak A vitamini, C vitamini, demir, manganez ve diğer besinleri de içerir. Sindirim sağlığını, bağışıklık fonksiyonunu destekler ve iştahınızı azaltır. Kendi sağlıklı ev yapımı kvasınızı yapabilmeniz mümkündür. Şifa dolu günler dilerim.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.