Hava Durumu

Hangi ayurvedik vücut tipine sahipsin?

Yazının Giriş Tarihi: 07.12.2021 06:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.12.2021 06:30

Ayurvedik tıbba göre hastalıklar, vücudun üç temel enerji dengesizliğinden kaynaklanır: Vata, Pitta ve Kapha. Herkes bu üç enerji (veya kişilik) türü arasındaki bireysel dengesi açısından benzersizdir. Herkesin kişiliğine göre biraz Vata, Pitta ve Kapha vardır, ancak genellikle belirli bir kişide bir veya iki enerji türü daha baskındır ve bu sonuçta vücut tipini, iştahı, enerji seviyelerini, ruh hallerini ve eğilimleri yönetir. Batı tıbbı tedaviye yönelik, hastalar arasındaki büyük çeşitliliği ele almayan tek beden herkese uyan yaklaşımın aksine, Ayurveda bütünsel tedavileri reçete ederken bireyselliği hesaba katar.

Hindistan, Prune'de bulunan Romatizmal Hastalıklar Merkezi'nin tanımladığı gibi : İnsan dahil her yaratılış, evrenin bir modelidir. Bu modelde, doğanın temel maddesi ve dinamik güçleri, sağlığı ve hastalığı ve herhangi bir maddenin (bitki ve mineral) tıbbi değerini belirler. Ayurvedik uygulamalar (beslenme düzeni ve yaşam tarzı) enerji dengesini korumayı amaçlar.

Üç Ayurveda vücut tipi nelerdir?

• Vata - Vata enerjisinin genellikle rüzgar gibi olduğu söylenir. Öncelikle hareketlilik, hareket, dolaşım, nefes alma ve diğer temel vücut işlevlerinden sorumludur. Vata tiplerinin dengede olduklarında yaratıcı ve enerjik oldukları, dengede olmadıklarında ise korkulu, stresli ve "dağınık beyinli" oldukları bilinir. Fiziksel olarak, Vata türleri genellikle zayıf taraftadır, daha küçük kemiklere sahiptir ve kolay kilo almaya eğilimli değildir. Ayrıca çoğu zaman soğuk olabilirler, hassas sindirim sistemlerine ve kuru, hassas cilde sahip olabilirler.

• Pitta - Sindirim, besinlerin emilimi, vücut ısısı ve enerji harcaması dahil olmak üzere çoğu metabolik aktiviteyi yöneten enerji kuvvetidir. Pitta türleri dengeli olduklarında akıllı, çalışkan ve azimli (hatta rekabetçi) olma eğilimindedirler, ancak olmadıklarında aşırı öfkeli ve agresif olabilirler. Orta bir yapıya sahip olma, atletik olma eğilimindedirler ve kilo veya kas alma açısından çok yönlüdürler.

• Kapha - Vücuttaki büyümeyi kontrol eder ve besleyici dosha olarak kabul edilir. Hücrelere ve organlara nem sağlar ve güçlü bir bağışıklık sisteminin korunmasına yardımcı olur. Kaphalar, dengedeyken topraklanmış, destekleyici, sevecen ve bağışlayıcı olduklarıyla bilinir - neredeyse bir anne tipi gibi. Ancak, dengede olmadıklarında tembel, güvensiz, kıskanç ve üzgün de olabilirler.

Ayurveda'da enerji dengesini geri kazanmanın en önemli yolları şunlardır:

• Bir türün aşırı baskın olmasına ve diğerinin göz ardı edilmesine izin vermemek.

• Vücudun doğal ritimlerine uyum sağlamak.

• Yaşam tarzınızı doğa ve onun döngüsel kalıplarıyla uyumlu hale getirmek. Bu, aktivite düzeyinizi, yiyecek seçimlerinizi, uykunuzu vb. günün saati, mevsimler ve kadınlar için hatta adet döngüleri ile sıralamayı içerir.

•  Hormonlarınızdan iştahınıza kadar her şeye fayda sağlayan sağlıklı bir sirkadiyen ritmi (diğer bir deyişle "iç saatiniz") geri yüklemek.

Enerjinizi yeniden dengelemeye yardımcı olmak için, danışanlarımın tıbbi geçmişini alıyor, ağzınız sağlığınızdan uyku düzeninize kadar konuşuyoruz. Tüm bu faktörler, hangi enerji grubunda dengesizlik olduğunu anlamamıza yardımcı oluyor. Örneğin, fazla çalışıyorsanız, az uyuyorsanız veya yeterince besin tüketmiyorsanız hayatınıza dahil edebileceğiniz birkaç farklı beslenme ve yaşam biçimi değişikliği kısa sürede güzel değişiklikler yaşayacaktır. Şifa dolu günler dilerim

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.