Hava Durumu

Asla yememeniz gereken 12 balık

Yazının Giriş Tarihi: 20.10.2020 06:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 20.10.2020 06:30

Seçimlerinize bağlı olarak balık, vücudunuz için güçlü bir besin veya enflamatuar, toksik bir yük görevi görebilir. Bu yüzden asla yememeniz gereken balıklara dikkat etmeniz (ve bunlardan kaçınmanız) çok önemlidir.

Bol miktarda omega-3 yağ asitleri almak inanılmaz derecede önemlidir ve bazı balıklar güçlü omega-3 kaynağıdır. Ancak madencilik, kanalizasyon ve fosil yakıt emisyonları gibi sorunlar nedeniyle, cıva gibi ağır metaller suya karışıyor ve balıklarımızda birikiyor. Maalesef, kirli deniz ürünlerinden kaynaklanan düşük seviyeli cıva zehirlenmesi gerçek bir tehdittir ve sağlık üzerinde yıkıcı etkilere yol açabilir. Aynı zamanda bazı balıklar o kadar fazla avlandılar ki, okyanus ekosistemi üzerinde zararlı etkileri olabilen çöküşün eşiğindeler.

1. Tilapia

Tilapia gibi daha çiftlik balıkları, Amerikan Diyeterik Derneği Dergisindeki 2008 yılındaki araştırmasına göre iltihap yüksekliğine yol açmakta olduğunu söylüyor. Omega-3 seviyesi düşük, omega-6 seviyesi yüksek bir balık türü olmasından kaynaklı. Vücutta yüksek düzeyde inflamasyonun sürdürülmesi, otoimmün bozuklukların semptomlarını kötüleştirebilir ve kalp hastalığı, kanser ve diyabet gibi kronik durumlarla tetikleyebilir. Ve unutmadan tilapia balıklarının doğada bulunması çok zordur, çoğunlukta çiftlikte yetiştirilir.

2. Atlantik Morina

Tarihsel olarak Atlantik morinası, Yeni Dünya medeniyetini beslemek ve Karayip Denizi'nin erken kolonileşmesi için hayati önemi olduğu kanıtlanmış bir türdür.

Dişi morina yüz milyondan fazla yumurta salmasına rağmen, sadece birkaçı yetişkinliğe kadar hayatta kalabilir. Oceana'ya göre bilim adamları, Kuzey Atlantik besin ağlarının Atlantik Morina'nın çöküşünün bir sonucu olarak temelden değiştiği ve türün şu anda yok olmaya karşı savunmasız olduğu konusunda hemfikirler.

Morina balığı karaciğeri yağı takviyesi kullanıyorsanız,  Atlantik morina balığı kaynaklı olmadığından emin olun.

3. Atlantik Yassı Balığı (Atlantik pisi balığı, pisi balığı ve dil balığı)

Tarihsel aşırı avlanma ve yüksek kirlilik seviyeleri nedeniyle, bu yassı balık türleri, asla yememeniz gereken balıklar listesindeki yerlerini korumuştur.

4. Havyar

Beluga mersin balığı, balık yumurtaları, yani havyar için çok aranan eski balıklardır. Aslında, bu balık çok iri olacak şekilde büyür, 100 yaşına kadar yaşayabilir ve birkaç yüz pound havyar taşıyabilir ki bu da poundu 3.500 dolara kadar çıkabilir.

Bu değerli havyarı üreten balığın başı büyük belada: Eskiden yaşadığı birkaç denizden / nehirden tamamen yok oldu ve bilim adamları onun kritik bir tehlike altında olduğundan korkuyorlar. Başka bir deyişle, tüm menzili boyunca neslinin tükenmesine karşı oldukça savunmasızdır. Mevcut çabaların daha fazla korunması ve uygulanmaması durumunda, dünyanın en büyük, en ilginç balıklarından birini sonsuza kadar kaybedebiliriz.

5. Çiftlik Somonu

Çiftlik somonları genellikle böcek ilacı, dışkı, bakteri ve parazitlerle dolu koşullarda yetiştirilirler. Araştırmalar, çiftlik somonunun, insülin direnci, obezite, kanser ve felç ile bağlantılı kirleticiler olan PCB'ler gibi zararlı kirletici maddeler içermesinin daha muhtemel olduğunu gösteriyor . Ayrıca sıklıkla antibiyotiklerle tedavi edilirler ve inflamatuar omega-6 yağ asitlerinde daha yüksek olma eğilimindedirler .

6. Yayın Balığı

2016 yılında yapılan bir çalışmada, yüzde 70-80'inin , çoğu kabuklu deniz hayvanı zehirlenmesi vakasının arkasındaki mikroplar olan Vibrio bakterileri tarafından kontamine olduğu bulundu . Ek olarak, önemli nehir yaşamını ve sulak alanları yok etmenin yanı sıra, bu balık fabrikası yetiştirme yöntemi balıkların atık ve çamurda yüzmesine neden olur. Ayrıca pestisit ve dezenfektanlara ek olarak geniş bir antibiyotik yelpazesiyle de tedavi edilirler.

7. İthal / Çiftlik Karidesleri

Karides sizin için iyi mi? Tükettiğimiz karideslerin yaklaşık yüzde 90'ını oluşturan çiftlik karidesi söz konusu olduğunda, cevap yankılanan bir "hayır".

2009'da İtalyan araştırmacılar, karideste renk değişikliğini önlemek için kullanılan bir gıda katkı maddesi olan 4-hexylresorcinol'ün erkeklerde sperm sayısını azaltabileceğini ve kadınlarda meme kanseri riskini artırabileceğini keşfettiler .

Sadece bu da değil, dünya çapında karides üretiminde kullanılan pestisitlerin biri hariç hepsi ABD karides çiftliklerinde kullanım için yasaklandı. Karides çiftliği havuzları aynı zamanda malakit yeşili, rotenon ve organotin bileşikleri gibi zararlı kimyasallar ve pestisitlerle tedavi edilir ve bunların tümü sağlık üzerinde zararlı etkileri vardır.

8. Köpekbalığı

Denizin patronları olarak besin zincirinde çok yüksektedirler. Bu  hem yiyeceklerde hem de takviyelerde kaçınmanız gereken daha yüksek cıva seviyeleri anlamına gelir.

9. Ton Balığı

Birkaç nedenden dolayı asla karada yememelisiniz. Birincisi, yok olma noktasına kadar aşırı avlandı. Ancak, suşi talebinin yüksek olması nedeniyle, balıkçılık yöneticileri ticari balıkçılığın onu hedef almasına hala izin veriyor. Bariz yok olma tehdidinin yanı sıra, bu aynı zamanda daha yüksek cıva seviyelerini barındıran büyük bir yırtıcı balıktır.

10. Kılıç Balığı

Kılıç balığından kaçınmak söz konusu olduğunda ana endişe civadır. Bu büyük, yırtıcı balık, yüksek seviyede civa içerir. Aslında, bu balığın içindeki cıva o kadar yüksektir ki, Çevre Savunma Fonu kadınlara ve çocuklara bundan tamamen kaçınmalarını tavsiye etmektedir.

11. Orfoz

Orfoz, balık söz konusu olduğunda listede orta derecede yüksek cıva seviyeleri nedeniyle asla yememelisiniz . Bu tür ayrıca aşırı avlanmaya karşı oldukça savunmasızdır.

12. Mersin Balığı

Mersin balığı özellikle yumurtalarını hedef alsa da, diğer mersinbalığı da risk altındadır. Hatta bazıları restoran menülerinde görünür. Uluslararası Doğa Koruma Birliği'ne göre, mersin balığı "diğer türlerin herhangi bir grubundan daha kritik tehlike altında."

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.