"Denizden babam çıksa yerim" atasözü artık tarihe karışacak...
Çünkü denizlerden avlanan toplam deniz ürünlerinden daha fazlasını çiftliklerde üretiyoruz.
Ve yediğimiz 2 balıktan biri kültür çiftliklerinde üretiliyor.
Olmazsa olmazdır sağlık ve sağlık için elimizden geleni yaparız. En yoğun çalıştığımız bir iş gününde bile spor yapmayı aksatmayız. Oysa sağlığımızın temel belirleyicisi ise yediklerimiz ve içtiklerimizdir ki onların ne kadar sağlıklı ve doğal ortamlarda üretildiğini çokça da düşünmeyiz.
Omega 3 alınmasını önemseriz, haftada bir defa mutlaka balık yemeliyiz diye birçok öneri duyarız.
Ama balık alırken kaçımız balık doğal ortamında büyümüş mü yoksa kültür balığı mı diye bakıyoruz?
Tarım ve Orman Bakanlığının yayınladığı 2018 yılına ait su ürünleri istatistiklerini inceledik.
Bu verilere göre;
Özetle avlanarak gelen doğal deniz ürünleri toplamından daha fazlasını balık çiftliklerinde yetiştiriyoruz. Bu oran dünya genelinde ise hala avlanan deniz ürünleri, yetiştirilen deniz ürünleri toplamından fazla...
Şimdi gelelim balıklar açısından rakamsal verilere...
Ülkemizde avlanan balık istatistiklerine göre;
Yetiştirme balık istatistiklerine göre;
Özetle toplam 249 bin 631 ton balık avlarken 308 bin 92 ton balığı da yetiştiriyoruz.
Yani avladığımız her bir balığa karşılık 1,2 tane çiftlik-kültür balığı satılmak için piyasaya sürülmekte...
Sonuç; yediğimiz 2 balıktan biri bile denizden avlanan balık değil.
Zaten satanlar tezgâhlardaki çiftlik balıklarına "deniz mi" diye sorunca deniz içindeki çiftliklerde üretildiği için deniz dese de bu balıklar denizde avlanan balık değil.
Çiftlik balıkları denizde yetiştirilse bile yem ile beslenmekte ve daha az hareket etmektedir. Hastalıklara karşı korunmak içinde antibiyotik vb ilaçlar yetişme süreçlerinde kullanılmakta...
Ne kadar balık tüketiyoruz?
TÜDAV - Türkiye Deniz Araştırmaları Vakfının 2017 yılında yaptığı bir araştırma sonucuna göre ise;
Kültür Balıkları nelerdir diye baktığımızda ise;
Çipura, levrek, alabalık, somon en çok yetiştirilen balıklardır. Tarım ve Orman Bakanlığı web sitesinde bulunan Su Ürünleri Yetiştiriciliği Tesislerini incelediğinizde ise ayrıca mercan, aynalı sazan, nil, yayın, sinagrit, minakop, fangri, granyoz, karabalık, girdalahoz, mırmır, mavi yüzgeçli orkinos, eşkina, midye, barbun, sarıkuyruk, sivri burun karagöz, sargoz, kefal, morino, kalkan gibi balıklarında üretilmekte olduğunu görüyoruz.
Sağlıklı beslenmek için balık önemli bir besin kaynağı olduğuna göre ve bizlerde dünya ülkelerine göre daha az balıkla beslenen bir toplum olarak balık hususunda kafamızı fazlaca karıştırmayalım.
Omega 3 değeri nedeniyle fazlaca önerilen Norveç çiftliklerinde yetiştirilmiş somonların yerine mevsimine göre hem ucuz olan ve hem de kültür olmadığına emin olduğumuz Hamsi, İstavrit, Sardalya gibi balıkları seçelim, daha sağlıklı beslenelim.