Bursa’nın tarım ürünlerinin başında gelen zeytinin faydaları saymakla bitmiyor.
Haber Giriş Tarihi: 03.11.2023 12:11
Haber Güncellenme Tarihi: 03.11.2023 12:11
Kaynak:
Ali KAMUR
Zeytin, Akdeniz mutfağının vazgeçilmez bir parçası olan, lezzetli ve besleyici bir meyvedir. Zeytin, tekli doymamış yağ asitleri, antioksidanlar, vitaminler ve mineraller bakımından zengindir. Bu besin maddeleri sayesinde zeytinin sağlık açısından birçok faydası bulunmaktadır.
Zeytinin faydalarından bazıları şunlardır:
Kalp sağlığını destekler. Zeytin, tekli doymamış yağ asitleri bakımından zengindir. Bu yağ asitleri, kötü kolesterol (LDL) seviyesini düşürmeye ve iyi kolesterol (HDL) seviyesini yükseltmeye yardımcı olur. Bu da kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olur. Kanser riskini azaltabilir. Zeytin, antioksidanlar bakımından zengindir. Antioksidanlar, hücreleri serbest radikallerin zararlı etkilerinden korur. Serbest radikaller, kansere neden olabilecek moleküllerdir. Bu nedenle, zeytinin düzenli olarak tüketilmesi, kanser riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Sindirim sistemini destekler. Zeytin, lif bakımından zengindir. Lif, sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur. Zeytin, kabızlığı önlemeye ve bağırsak sağlığını iyileştirmeye yardımcı olabilir.
Kemik sağlığını destekler. Zeytin, kalsiyum ve demir bakımından zengindir. Bu mineraller, kemiklerin güçlü ve sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Zeytin, kemik erimesini önlemeye yardımcı olabilir. Beyin sağlığını destekler. Zeytin, E vitamini bakımından zengindir. E vitamini, beyin hücrelerini serbest radikallerin zararlı etkilerinden korur. Bu da Alzheimer ve Parkinson gibi beyin hastalıklarına karşı koruyucu etki gösterebilir. Cilt sağlığını destekler. Zeytin, antioksidanlar bakımından zengindir. Antioksidanlar, cildin yaşlanmasını önlemeye yardımcı olur. Zeytin, cildin nemlenmesine ve kırışıklıkların azalmasına yardımcı olabilir. Zeytin, günlük beslenmede ara öğün olarak veya salatalarda, mezelerde ve yemeklerde tüketilebilir. Zeytin, taze, salamura veya siyah olarak tüketilebilir. Ancak, siyah zeytinlerin daha fazla antioksidan içerdiği bilinmektedir.
Zeytinin faydalarından yararlanmak için günde 5-10 adet zeytin tüketilmesi yeterlidir.
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
Bursa Hayat Gazetesi
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.
Zeytinin faydaları nelerdir?
Bursa’nın tarım ürünlerinin başında gelen zeytinin faydaları saymakla bitmiyor.
Zeytin, Akdeniz mutfağının vazgeçilmez bir parçası olan, lezzetli ve besleyici bir meyvedir. Zeytin, tekli doymamış yağ asitleri, antioksidanlar, vitaminler ve mineraller bakımından zengindir. Bu besin maddeleri sayesinde zeytinin sağlık açısından birçok faydası bulunmaktadır.
Zeytinin faydalarından bazıları şunlardır:
Kalp sağlığını destekler. Zeytin, tekli doymamış yağ asitleri bakımından zengindir. Bu yağ asitleri, kötü kolesterol (LDL) seviyesini düşürmeye ve iyi kolesterol (HDL) seviyesini yükseltmeye yardımcı olur. Bu da kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olur. Kanser riskini azaltabilir. Zeytin, antioksidanlar bakımından zengindir. Antioksidanlar, hücreleri serbest radikallerin zararlı etkilerinden korur. Serbest radikaller, kansere neden olabilecek moleküllerdir. Bu nedenle, zeytinin düzenli olarak tüketilmesi, kanser riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Sindirim sistemini destekler. Zeytin, lif bakımından zengindir. Lif, sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur. Zeytin, kabızlığı önlemeye ve bağırsak sağlığını iyileştirmeye yardımcı olabilir.
Kemik sağlığını destekler. Zeytin, kalsiyum ve demir bakımından zengindir. Bu mineraller, kemiklerin güçlü ve sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Zeytin, kemik erimesini önlemeye yardımcı olabilir. Beyin sağlığını destekler. Zeytin, E vitamini bakımından zengindir. E vitamini, beyin hücrelerini serbest radikallerin zararlı etkilerinden korur. Bu da Alzheimer ve Parkinson gibi beyin hastalıklarına karşı koruyucu etki gösterebilir. Cilt sağlığını destekler. Zeytin, antioksidanlar bakımından zengindir. Antioksidanlar, cildin yaşlanmasını önlemeye yardımcı olur. Zeytin, cildin nemlenmesine ve kırışıklıkların azalmasına yardımcı olabilir. Zeytin, günlük beslenmede ara öğün olarak veya salatalarda, mezelerde ve yemeklerde tüketilebilir. Zeytin, taze, salamura veya siyah olarak tüketilebilir. Ancak, siyah zeytinlerin daha fazla antioksidan içerdiği bilinmektedir.
Zeytinin faydalarından yararlanmak için günde 5-10 adet zeytin tüketilmesi yeterlidir.
Kaynak: Ali KAMUR
Son Haberler
Bursa'da BURULAŞ'ın grev kararı sonrası Başkan Bozbey'den açıklama
Yalova şehrinde ezan ne zaman duyulacak? Yalova namaz vakitleri| 20 Mayıs 2025
Bilecik namaz vakitleri| Bilecik’te ezan sesi saat kaçta yankılanacak? 20 Mayıs 2025