Bursa’da yazar Hidayet Karakuş’un yeni romanı üzerine söyleşi
Nilüfer Belediyesi’nin her ay düzenlediği Edebi Kazılar söyleşilerinin bu ayki konuğu, ünlü öğretmen, yazar ve şair Hidayet Karakuş oldu.
Akkılıç Kütüphanesi’nde gerçekleşen etkinlikte Karakuş, son romanı “Bana Bir Resmini Yolla” üzerine edebiyatseverlerle keyifli bir söyleşi gerçekleştirdi. Moderatörlüğünü Nahit Kayabaşı’nın yaptığı etkinlik, edebiyat dünyasına katkı sağlayan bir sohbet havasında geçti.
ROMANI 20-25 YIL DÜŞÜNDÜ
Hidayet Karakuş, 1931-1938 yıllarındaki Cumhuriyet dönemi koşullarını ve bu dönemdeki toplumsal değişimi anlatan son romanı hakkında konuştu. Karakuş, romanın çıkış noktasını paylaşırken, “Bu romanı 20-25 yıldır düşünüyorum. Yazma süreci de 2 yılı geçti. Babamın, 1931’de Diyarbakır’da askerliği bitirdikten sonra, 58 yıl boyunca arkadaşıyla mektuplaşması beni çok etkilemişti. Ben de bu mektuplaşmalar üzerinden, o dönemdeki Cumhuriyet devrimlerinin köylere ve kasabalara nasıl yansıdığını anlatmak istedim” dedi.
CUMHURİYETİN DEVRİMLERİ VE TÜRK ROMANI ÜZERİNE
Karakuş, Cumhuriyet'in devrimlerinin Türkiye'ye getirdiği yenilikleri ve insanımıza sağladığı olanakları vurgulamak istediğini belirtti. “Bugünkü yaşamımızı ne şekilde sürdürüyorsak, Cumhuriyet’e borçluyuz,” diyen Karakuş, bu mesajı romanında da aktarmaya çalıştığını ifade etti.
“TÜRK ROMANINI YAZMAYA ÇALIŞTIM”
Yazar, roman yazım tekniği hakkında da açıklamalarda bulunarak, “Biz romanı Batı’dan aldık. Ancak bizdeki romanlar, Batı'dan farklı bir yanı olan, halkımızı ve insanlarımızı anlatan eserlerdir. Ben de bu yüzden, diliyle, anlatımıyla, kurgusuyla bizim olan Türk romanını yazmaya çalıştım. Yaşar Kemal’de de bu özellik vardır” dedi.
EDEBİYATSEVERLER YOĞUN İLGİ GÖSTERDİ
Söyleşi sonunda, Hidayet Karakuş okurlardan gelen soruları yanıtladı ve kitaplarını imzalayarak etkinliğe katılanlarla daha yakından bir araya geldi.