Anadolu'nun kaşık kültürü Nilüfer'de zeytinli lezzetlerle ele alındı
Nilüfer Belediyesi’nin “Gastroetnomüzikolojik Kaynatmalar” söyleşi dizisi, yemek, müzik ve kültürü harmanlayarak katılımcılara eşsiz bir deneyim sunuyor.
Pancar Deposu’nda gerçekleştirilen ikinci etkinlikte Prof. Dr. Özlem Doğuş Varlı’nın hazırlayıp sunduğu programın bu ayki başlığı “Zeytinden Kaşık Ben Sana Aşık” oldu. Programın konuğu ise yeme-içme kültürü üzerine araştırmalarıyla tanınan Nur Başnur’du.
ANADOLU’NUN KAŞIK KÜLTÜRÜ ANLATILDI
Etkinlikte “Anadolu’da Kaşığın Arkeolojisi” başlıklı bir sunum yapan Nur Başnur, kaşığın yalnızca bir mutfak aracı olmadığını, aynı zamanda derin bir kültürel birikimi temsil ettiğini vurguladı. Başnur, kaşığın Türk ve dünya tarihindeki kullanım alanlarını, gelişim sürecini ve dini-kültürel sembollerini katılımcılarla paylaştı. Kaşığın sofradaki yerinden halk kültüründeki yansımalarına kadar birçok detay, izleyiciler tarafından büyük ilgiyle takip edildi.
ZEYTİNLİ LEZZETLERLE MÜZİK EŞLEŞMESİ
Söyleşi sırasında katılımcılar, Gemlik, Tirilye, Manisa ve Artvin başta olmak üzere Türkiye’nin farklı zeytin merkezlerinden gelen yerel lezzetleri tatma fırsatı buldu. Ayrıca Yunanistan zeytinleri ile İtalya’nın meşhur Focaccia ekmeği ve Fransa mutfağından Tapenad gibi dünya mutfağı seçkileri de menüde yer aldı. Tüm lezzetler, Prof. Dr. Özlem Doğuş Varlı’nın hikayeyle bütünleşen şarkı eşleşmeleriyle sunuldu.
GELENEKSEL TAT VE GECEYE ÖZEL BESTEYLE FİNAL
Etkinlik, katılımcılara geleneksel Kaşık Helvası ikramıyla tatlı bir kapanış sundu. Gece, Prof. Dr. Özlem Doğuş Varlı’nın etkinliğe özel bestelediği “Zeytinden Kaşık Ben Sana Aşık” isimli şarkısıyla sona erdi. Katılımcılar, hem Anadolu kültürüne dair bilgi edindi hem de gastronomi ve müzikle harmanlanmış unutulmaz bir deneyim yaşadı.