Bursa’da gece döneri nerede yenir?
Onur KIZILKAYA
Bursa’da gece döneri geleneği son bir yılda büyük ivme yakaladı. Bursalılar, özellikle hafta sonları gece saatlerinde dönercilerin önünde uzun kuyruklar oluşturuyor. Tam ve atom ekmekle servis edilen gece döneri genelde içecekle birlikte fiks menü olarak sunuluyor. Günümüzde bir kişi 100 TL ortalama bir ücretle gece dönercilerinde karnını doyurabiliyor. Gece dönercilerinin bir başka özelliği de çayın ücretsiz olarak dağıtılması.
EN GÖZDE MEKANLAR NİLÜFER’DE
Gece dönercileri Bursa’nın dört bir yanında faaliyet gösterirken, en popüler mekanlar ise Nilüfer'de, Ata Bulvarı civarı, Odunluk ve Özlüce mahallelerinde bulunmaktadır. Şehir dışından dahi gelen konuklarını ağırlayan gece dönercileri, son dönemde sucuk gibi yan ürünlerle de hizmet vermektedir.
EN İYİ DÖNER NASIL YAPILIR?
Dönerin kaliteli olması için yüzde 100 yaprak olması yani ince kesilmesi gerekir. Dönerin sert olmaması için etin pembeliğini kaybettiği zaman kesilmesi gerekir. Dönerde genelde karışık et kullanılır. Ustalara göre yüzde 75 dana but, yüzde 20 kuzu eti, yüzde 5 kuyruk yağı ideal ölçülerdir. En önemli püf noktalarından biri de tuz ve yağ oranının dengeli olmasıdır. Odun ateşinde pişmesi ise dönere ayrı bir lezzet katar.