Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Komposto

Bursa Hayat Gazetesi - Komposto haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Komposto haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Komposto yapılan meyve kurularına yoğun ilgi Haber

Komposto yapılan meyve kurularına yoğun ilgi

"Rahmet, marifet ve cehennemden azat" ayı olan Ramazan'da vatandaşlar beslenmelerine dikkat ediyor. Susuzluğunu doğal ürünlerden elde ettikleri kompostolar ile gidermek isteyen vatandaşlar başta çekirdeksiz üzüm kurusu olmak üzere kayısı, incir ve erik kurularına oldukça fazla ilgi gösteriyor. Samsun’da yıllardır esnaflık yapan Recai Doğanay, Ramazan ayı ile birlikte komposto yapılan meyve kurularına olan ilginin arttığını ifade etti. “KOMPOSTO İÇİN EN ÇOK ÇEKİRDEKSİZ KURU ÜZÜM TERCİH EDİLİYOR” Vatandaşların en çok çekirdeksiz kuru üzümü tercih ettiğini belirten Recai Doğanay, “Ramazan ayında en çok komposto yapılıp, içilebilen ürünler satılıyor. Kayısı, erik, üzüm, incir ve dut kurusu gibi ürünler tercih ediliyor. Bunların dışında hurma satışları da oldukça iyi gidiyor. Fiyatlar biraz yüksek ama insanlar nefsini köreltecek kadar alıyor. Vatandaşlar komposto için en çok kuru üzüm ve kayısı kurusunu tercih ediyor. Uzmanlar bu kompostoların susuzluğu kesmede ve harareti gidermede etkili olduğunu söylüyor. Ayrıca içerisinde asit olmadığı için de bağırsaklar ve mideye de iyi geldiği ifade ediliyor. Kabızlık ve hazımsızlık yaşayan kişiler de bu meyve kurularını alıp komposto yapıyorlar. Bunların yanı sıra kızılcık, elma ve erik kurusuna da bu Ramazan’da rağbet var” dedi. “YARIM KİLO KURU ÜZÜMDEN 5 LİTRE KOMPOSTO ÇIKIYOR” Komposto yapılışını da tarif eden Doğanay, “Bir komposto yapmak için yarım kilo kuru üzümden 5 litre komposto çıkar. Üzümü soğuk sudan geçirdikten sonra tencerede üzerine bir karış su çıkana kadar su ilave ediyorsunuz. Kaynatma işleminden sonra yoğunluğunu suya verince soğumaya bırakıyorsunuz. Komposto yapacaklar daha çok çekirdeksiz kuru üzümü tercih ediyor" diye konuştu. Kuru meyvelerin fiyatı ise şöyle: Kompostoluk kuru üzümün kilosu 135-200 TL, erik kurusu 200-350 TL, kayısı kurusu da kalitesine göre 200-300 TL arasında. Hurma fiyatları ise 100 TL’den başlayıp 800 TL’ye kadar çıkıyor. En çok 300 TL’lik hurmalar tercih ediliyor.

Lezzetli ve sağlıklı bir içecek: Komposto Haber

Lezzetli ve sağlıklı bir içecek: Komposto

Kompostonun birçok faydası bulunur. 1. Vitamin ve Mineral Kaynağı: Komposto, meyvelerin suya geçmesiyle birlikte vitamin ve mineral açısından zengin bir içecek haline gelir. C vitamini, potasyum, magnezyum ve lif gibi birçok önemli besin öğesi kompostoda bulunur. 2. Sıvı Alımını Artırır: Yaz aylarında komposto içmek, vücudun sıvı alımını artırır ve susuzluğu giderir. Özellikle sıcak havalarda terleme yoluyla kaybedilen sıvı ve mineralleri geri kazanmaya yardımcı olur. 3. Sindirimi Destekler: Komposto, lif içeriği sayesinde sindirimi destekler ve bağırsak sağlığını olumlu yönde etkiler. Lif, sindirim sisteminin daha düzenli çalışmasına yardımcı olur ve kabızlığı önler. 4. Bağışıklık Sistemini Güçlendirir: Kompostoda bulunan vitaminler ve mineraller, bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. C vitamini gibi antioksidanlar, vücudu serbest radikallerin neden olduğu hasarlardan korur. 5. Enerji Verir: Kompostoda bulunan doğal şekerler, vücuda enerji verir. Özellikle sabahları kahvaltıda veya ara öğünlerde tüketildiğinde enerji seviyesini yükseltmeye yardımcı olur. 6. Cilt ve Saç Sağlığı için Faydalıdır: Kompostoda bulunan vitaminler ve mineraller, cilt ve saç sağlığını da olumlu yönde etkiler. Cildin daha parlak ve canlı görünmesine yardımcı olur. 7. Kan Şekerini Dengelemede Yardımcı Olur: Kompostoda bulunan lif, kan şekeri seviyesinin dengelenmesine yardımcı olur. Özellikle diyabet hastaları için faydalıdır. 8. Kilo Kontrolüne Yardımcı Olur: Komposto, düşük kalorili bir içecek olduğu için kilo kontrolüne yardımcı olabilir. Özellikle şekersiz komposto tercih edildiğinde, tatlı ihtiyacını da sağlıklı bir şekilde karşılar. 9. Kalp Sağlığını Korur: Kompostoda bulunan potasyum ve lif gibi besin öğeleri, kalp sağlığını korumaya yardımcı olur. Kan basıncını düşürmeye ve kolesterol seviyesini kontrol etmeye katkıda bulunur. 10. Kansere Karşı Koruyucu Etkiye Sahiptir: Kompostoda bulunan antioksidanlar, kansere karşı koruyucu etkiye sahip olabilir. Serbest radikallerin neden olduğu hücre hasarını önleyerek kanser hücrelerinin oluşumunu engellemeye yardımcı olabilir. KOMPOSTO ÇEŞİTLERİ Meyve çeşidine göre: Elma, armut, kayısı, erik, şeftali, üzüm, çilek, kiraz gibi birçok meyveden komposto yapılabilir. Hazırlanış şekline göre: Şekerli, pekmezli veya şekersiz komposto yapılabilir. Soğuk veya sıcak servis edilebilir. KOMPOSTO TARİFİ Malzemeler: 1 litre su 3-4 adet elma (veya diğer meyveler) 1 su bardağı şeker (veya pekmez) 1 çubuk tarçın (isteğe bağlı) Hazırlanışı: Suyu kaynatın. Meyveleri yıkayın ve küp küp doğrayın. Meyveleri ve şekeri (veya pekmezi) kaynar suya ekleyin. Tarçın çubuğunu da ekleyin (isteğe bağlı). Meyveler yumuşayana kadar pişirin. Kompostoyu ocaktan alın ve soğumaya bırakın. Soğuyan kompostoyu buzdolabında saklayın ve soğuk olarak servis edin. PÜF NOKTALARI Kompostonun daha lezzetli olması için mevsiminde ve olgun meyveler kullanın. Şeker miktarını damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz. Kompostoyu buzdolabında 3-4 gün saklayabilirsiniz.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.