Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Irgandı Köprüsü

Bursa Hayat Gazetesi - Irgandı Köprüsü haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Irgandı Köprüsü haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Bursa Irgandı Köprüsü’nde manda sütlü salep mevsimi başladı Haber

Bursa Irgandı Köprüsü’nde manda sütlü salep mevsimi başladı

Bursa’nın tarihi atmosferiyle bütünleşen Irgandı Köprüsü, kış mevsiminin gelişiyle birlikte sıcak salep kokusuyla ziyaretçilerini karşılamaya başladı. 1442 yılında inşa edilen ve çarşılı köprü yapısı ile dünyada sayılı örneklerden biri olan Irgandı, bu yıl da kışa manda sütlü salep keyfiyle “merhaba” dedi. 15 YILLIK LEZZET GELENEĞİ MANDA SÜTÜYLE TAÇLANIYOR Yaklaşık 15 yıldır Irgandı Köprüsü üzerinde Irgandı Kafe’yi işleten Keriman Yıldız, son 5-6 yıldır salebi özel olarak doğal manda sütüyle hazırladıklarını belirtiyor. Salebin sütü, Mustafakemalpaşa’nın Karaoğlan Köyü ile Balıkesir Gönen’den tedarik ediliyor. Manda sütü, yüksek yağ oranı ve kaymaklı tadıyla salebe bambaşka bir lezzet katıyor. KIŞ AYLARINDA YOĞUN TALEP Kış aylarının gelişiyle birlikte sıcak içeceklere olan talep de arttı. Keriman Yıldız, “Geçtiğimiz hafta sonu hava kapalı olmasına rağmen beklediğimizin çok üzerinde ziyaretçi ağırladık. İnsanlar tarihi dokunun içinde, köprü üzerinde salep içmenin keyfini çok seviyor.” diyerek yoğunluktan memnun olduklarını dile getirdi. SALEBİN SIRRI: DOĞALLIK VE KATKISIZ ÜRETİM Doğal salep ve manda sütünün birleşimiyle elde edilen bu özel içecek, hem lezzeti hem de sağlığa olan faydalarıyla dikkat çekiyor. Yıldız, “Salep kışın vücut ısısını artırırken, yazın dondurma yapımında da kullanılıyor. Katkısız ve doğal olması nedeniyle sık tercih ediliyoruz.” dedi. TARÇIN DETAYI: “EŞİM ÖZENLE HAZIRLIYOR” Salebin vazgeçilmez eşlikçisi tarçın ise Irgandı Kafe’de özel olarak hazırlanıyor. Yıldız, “Eşim tarçını tek tek seçip öğütüyor. Beğenen müşteriler eve götürmek istiyor ama üretim sınırlı olduğu için sadece az miktarda veriyoruz.” sözleriyle detaylara verdikleri önemi vurguladı. TARİH, LEZZET VE MANZARA BİR ARADA Sonbahar ve kış aylarında kartpostallık görüntülere sahne olan Irgandı Köprüsü, sıcak bir salep eşliğinde ziyaretçilerine eşsiz bir atmosfer sunuyor. Yerli turistlerin yanı sıra yabancı misafirlerin de yoğun ilgi gösterdiği köprü, kışın en özel duraklarından biri haline geldi.

Bursa'nın canlı müzesi Irgandı Köprüsü Haber

Bursa'nın canlı müzesi Irgandı Köprüsü

Bursa’nın Osmangazi ilçesinde bulunan ve tarihi dokusuyla yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken Irgandı Köprüsü, Osmanlıların tek arasta (çarşılı) köprüsü olma özelliğiyle öne çıkıyor. Boyacı Kulluğu Köprüsü’nün güneyinde yer alan bu taş köprü, 1442 yılında II. Murad döneminde Hoca Muslihuddin tarafından inşa ettirilmiştir. EVLİYA ÇELEBİ’NİN SEYAHATNAMESİ’NDE YER ALDI Evliya Çelebi, 1640 yılında Bursa’yı ziyaret ettiğinde köprü üzerinde 200 dükkan bulunduğunu yazmıştır. Ancak kaynaklara göre köprüde 32 dükkan yer almaktadır. Bu dükkanlardan bir kısmı çarşı, bir diğeri ise mescit olarak kullanılmıştır. Köprüyü taşıyan kemerin iki yanında ise ahır ve depolar olduğu bilinmektedir. ZAMANIN ZORLUKLARINA DAYANDI yüzyılda çatısındaki kurşun kaplamaların düşmesiyle yerlerine kiremit döşenen köprü, 18. yüzyıldaki sel baskınlarında ve 1855 Bursa depreminde büyük hasar gördü. 1922 yılında Kurtuluş Savaşı sırasında işgal kuvvetleri tarafından dinamitlenerek yıkılan köprü, 1949 yılında betonarme olarak yeniden inşa edildi. MODERN RESTORASYON VE YENİDEN HAYAT BULMA 1988 yılında başlayan restorasyon çalışmaları, köprünün tarihi dokusuna uygun olarak yeniden hayat bulmasını sağladı. 2004 yılında tamamlanan rekonstrüksiyon çalışmaları sonucunda Irgandı Köprüsü, orijinal mimari detaylarına sadık kalınarak yeniden inşa edildi. Günümüzde bu köprü, kültürel bir çarşı alanı olarak faaliyet göstermekte ve tarihi dokusuyla Bursa’ya değer katmaktadır. VATANDAŞLARIN GÖZÜNDEN IRGANDI KÖPRÜSÜ Irgandı Köprüsü’nü ziyaret eden vatandaşlar, bu eşsiz tarihi yapının önemini vurguluyor. Ziyaretçilere göre, Osmanlılardan günümüze uzanan bu mimari mirası görmek ve üzerindeki çarşıyı keşfetmek, tarihi bir yolculuğa çıkmak gibi. Köprüyü ziyaret eden bir vatandaş, "Osmanlıların tek arasta köprüsü olduğunu öğrenmek beni çok etkiledi. Tarihi dokusunu koruyarak günümüze kadar gelmesi gerçekten hayranlık uyandırıcı." ifadelerini kullandı. Bir diğer ziyaretçi ise, "Irgandı Köprüsü, sadece bir ulaşım noktası değil, aynı zamanda tarihi bir alışveriş merkezi gibi. Dükkanlarda dolaşırken tarihin içinde yürüyormuş gibi hissediyorsunuz." şeklinde duygularını paylaştı. Ziyaretçiler, köprünün zarif taş işçiliği ve üzerindeki dükkanlarıyla kültürel bir hazine olduğunu belirterek, Irgandı Köprüsü’nün Bursa’nın tarihine ışık tutan bir yapı olduğunu ifade ediyorlar.

Bursa’da tarihi atmosferde unutulmaz lezzet Haber

Bursa’da tarihi atmosferde unutulmaz lezzet

1442 yılında İpek Yolu üzerine yapılan dünyanın ilk çarşılı köprüsü olarak bilinen tarihi Irgandı Köprüsü’nün üzerine, altında yer alan iki mahzende dillendirilen ipeklerin ticareti yapılsın diye inşa edilen dükkanlar şimdi ziyaretçilerine farklı deneyimler yaşatıyor. KIŞIN SOĞUK YÜZÜNÜ UNUTTURACAK Kış aylarının vazgeçilmezi olan salep, Irgandı Kafe’de başka bir lezzet olarak sunuluyor. Salep ve manda sütü birleştiğinde, bir kış klasiği olmaktan çok daha fazlasına dönüşüyor. Irgandı Kafe’nin işletmecisi Keriman Yıldız’ın kendi elleriyle hazırladığı ‘Manda Sütü’yle yaptığı salep, sadece vücudunuza değil, aynı zamanda zihninize de iyi gelecek, tarihin kalbinde kışın soğuk yüzünü unutturacak. KEŞFEDENLERİN VAZGEÇİLMEZ ADRESİ Tarihi Irgandı Köprüsü üzerinde içinizi ısıtacak eşsiz bir lezzet Manda Sütü ile salep, burayı keşfedenlerin vazgeçilmez alışkanlıklarından biri haline geldi. Üniversite öğrencilerinin, annesi ve ablası olan Keriman Yıldız, 12 yıl önce devraldığı Irgandı Kafe’de 5-6 yıldır salebi manda sütüyle yapmaya başladı. ‘SALEBİMİZ ÇOK SEVİLİYOR’ Lezzetten hiçbir zaman taviz vermediklerini belirten Yıldız, “ Her zaman salep yapıyorduk. Daha sonra eşim ‘inek sütü yerine sanda sütüyle yapalım daha güzel olur’ dedi. Biz de Balıkesir ve Mustafa Kemal Paşa’nın Karaoğlan Köyü’nden aldığımız manda sütüyle salebimizi yapıyoruz. Karaoğlan Köyü manda sütü ile biliniyor.  Bizim de salebimiz çok seviliyor. Lezzette asla taviz vermiyoruz. En çok önemsediğimiz şey ürünlerimizin lezzeti. Irgandı Köprüsü’nün yanı sıra Doyuran Kebap Salonu ve Döner Salonumuz var. Lezzetimiz yıllandı. Daimi müşterilerimiz var.  Güzel bir hizmet sağlayınca, güzel karşılıklar da alıyoruz.  Manda sütümüzün yanı sıra doğal erik suyu, ev yapımı limonata, portakal suyu gibi doğal içecekler hazırlıyorum. Manda sütüyle salebin yanı sıra mantım da çok talep ediliyor. Burada sunduğumuz tüm ürünlerimizi kendi ellerim ile yapıyorum. Buraya öğrenciler geliyor. Onlar da çok seviyor.  Buraya ders çalışmaya geliyorlar. Burası yoğun olmadığı günlerde sessiz sakin bir yer oluyor. Birlikte güzel sohbet ediyoruz. Samimi bir ortam oluyor.” şeklinde konuştu. ŞEHRİN MERKEZİNDE ŞEHİRDEN UZAK Tarihi Irgandı Köprüsü’nün yeteri kadar turizm açısından gelişmemiş olduğunu ifade eden Yıldız, “Bursa gezilecek yerler listesinde ilk sıralarda yer almasına rağmen yoğun bir turist ağırlamıyor. Tur firmaları burada yeteri kadar zaman ayıramıyor. Otopark sorunu olduğu için yalnızca bir durak olarak görülüyor. Bursalılar da maalesef yeteri kadar buraya ilgi duymuyor. Yabancı ve yerli turistlerden daha fazla talep görüyoruz. Dünyada olan dört köprüden biri aslında, şehrin merkezinde şehirden uzak bir mola yeri, ulaşımı kolay ve araç gürültüsünün olmadığı bir yer. Akan su sesiyle insanın içini rahatlatan bir mekan. Herkesin burayı mutlaka ziyaret etmesi gerekiyor.” dedi.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.