Sağlıklı yaşamın sırrı: Fermantasyon
Basitçe söylemek gerekirse, bir gıdanın fermente olması demek, o gıdanın belirli mikroorganizmaların etkisiyle olgunlaşması ve yeni tatlar, aromalar ve besin değerleri kazanması demektir.
FERMANTASYON SÜRECİ NASIL İŞLER?
Fermantasyon sırasında mikroorganizmalar, gıdada bulunan şekerleri alkol, asit veya diğer bileşiklere dönüştürür. Bu süreçte, gıdanın pH değeri düşer ve bu da zararlı bakterilerin çoğalmasını engeller. Aynı zamanda, fermente gıdalarda probiyotikler adı verilen faydalı bakteriler de üretilir.
FERMENTE GIDALARIN FAYDALARI NELERDİR?
Fermente gıdaların sağlığımız için birçok faydası bulunmaktadır:
Fermente gıdalarda bulunan probiyotikler, bağırsaklarımızda yaşayan faydalı bakteri dengesini koruyarak sindirim sistemini güçlendirir.
Probiyotikler, bağışıklık sisteminin daha iyi çalışmasına yardımcı olarak hastalıklara karşı direnci artırır.
Fermente gıdalar, bazı besinlerin vücut tarafından daha kolay emilmesini sağlar.
Fermantasyon süreci, bazı vitamin ve minerallerin biyoyararlanımını artırabilir.
HANGİ GIDALAR FERMENTE EDİLİR?
Fermente edilen birçok farklı gıda türü vardır. Bunlardan bazıları:
Yoğurt, kefir, peynir
Turşu, lahana turşusu, zeytin
Ekşi maya ekmeği
Kombucha, bira
Fermente gıdalar, binlerce yıldır tüketilen ve sağlık açısından birçok faydası olan besinlerdir. İçerdikleri probiyotikler sayesinde bağırsak sağlığımızı korur, bağışıklık sistemimizi güçlendirir ve genel sağlığımızı destekler.