Hava Durumu

Konya deprem bölgesi mi, fay hattı geçiyor mu, en riskli ilçeler hangileri?

Konya'da dün 5 büyüklüğünde meydana gelen depremin ardından vatandaşlar panik yaşadı. Peki Konya'da fay hattı var mı, deprem bölgesi mi, en riskli ilçeler hangileri? En az deprem riskli olan iller belli oldu mu? İşte detaylar...

Haber Giriş Tarihi: 02.08.2023 15:11
Haber Güncellenme Tarihi: 02.08.2023 15:11
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
Konya deprem bölgesi mi, fay hattı geçiyor mu, en riskli ilçeler hangileri?

Konya 1 Ağustos Salı akşamı 5 büyüklüğünde deprem ile sallandı. 10 Mayıs'ta Kulu ilçesinde yaşanan 4,2 büyüklüğündeki depremin üzerinden çok geçmeden AFAD' tan Selçuklu merkezli deprem haberi geldi. Vatandaşlarda korku ve panik havası hâkim olurken binlerce kişi Konya'da büyük deprem bekleniyor mu, olacak mı sorularına yanıt aramaya başladı. 2 milyondan fazla nüfusuyla Türkiye'nin en kalabalık altıncı ili olan Konya'da asrın deprem felaketinden sonra gelişmeler yakından takip ediliyor. Peki, Konya'da fay hattı var mı, hangi ilçelerden geçiyor? Konya deprem bölgesi mi, en riskli ilçeler hangileri? İşte, Türkiye deprem haritası sorgulama ile en riskli iller ve ilçeler listesi….

KONYA'DA KORKUTAN DEPREM

1 Ağustos 2023 Salı günü saat 18.06'da Konya'nın Selçuklu ilçesinde 5 büyüklüğünde deprem gerçekleşti.

Büyüklük:5.0 (Mw)

Yer:Selçuklu (Konya)

Tarih:2023-08-01

Saat:18:06:51 TSİ

Enlem:38.068 N

Boylam:32.604 E

Derinlik:7.24 km

KONYA'DA FAY HATTI VAR MI?

Kandilli Rasathanesi tarafından yayınlanan verilerine göre Akşehir Fay zonunun içindeki bölgede 1900-2016 yılları arasında 5 ve üzeri büyüklükteki 9 deprem meydana geldi. Konya; Akşehir ve Doğanhisar, Sultandağı ve Çay doğrudan bu fay zonları üzerinde yer almaktadır.

Konya çöküntüsü; Batıda Konya fay zonu, Doğuda Divanlar Fayı, Kuzeyde ise Karaömerler fayı ile sınırlıdır. Konya İl merkezinin batı kesimi Konya Fay zonu üzerinde bulunmaktadır.

YILLARA GÖRE KONYA'DA YAŞANAN DEPREMLER

Kandilli Rasathanesi kayıtlarına göre, Konya bölgesinde(37°30'-39°00' enlem ve 31°30'-33°00' boylamları arasında), bölgedeki fayların hareketlerinebağlı olarak büyüklükleri 0.0-5.7 arasında değişen 150 adet deprem oluşmuştur.

Bu depremlerden 5 tanesi 5-6, 32 tanesi ise 4-5 büyüklüğüne sahip depremlerdir.

Bölgede 1900-1946 yılları arasında büyüklüğü 4.9-5.7 arasında değişen 5 deprem oluşmuşken,1946-1999 yılları arasında bu büyüklüğe erişen herhangi bir deprem kaydedilmemiştir.

Ayrıntılı kayıtların bulunduğu 1970-2000 tarihleri arasında 118 deprem oluşmuştur. En fazla deprem 14adet ile 1978 yılında oluşmuştur.

KONYA'DA BÜYÜK DEPREM BEKLENİYOR MU?

Konya il merkezinin bulunduğu kesimde de tarihsel dönem içinde yıkıcı bir deprem olmamıştır. Ancak yörenin tektonik özellikleri, şehrin bundan sonraki yapılanmasında,oluşma ihtimali az da olsa 6-6.5 büyüklüğündeki bir depremin göz önünde bulundurulmasının gerekliliğini ortaya koymaktadır.

KONYA 3.DERECE RİSKLİ DEPREM BÖLGESİNDE YER ALIYOR!

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı AFAD tarafından hazırlanan fay hatları haritasına göre Konya en az riskli ve 3.riskli bölgede yer alıyor.

3.DERECE RİSKLİ İLLER LİSTESİ

Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu'yu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana, Gaziantep'in de bazı bölgeleri ve Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin ve Nevşehir.

EN AZ DEPREM RİSKİ OLAN İLLER

Türkiye Deprem Haritasına göre deprem riskinin en az olduğu dördüncü ve beşinci grupta yer alan iller ise Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman'dır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.