Hava Durumu

Çıtır çıtır bir lezzet: Kadayıf Sarması

Türkiye'nin en sevilen tatlılarından biridir. Özellikle Ramazan ayında sıklıkla yapılan bir tatlıdır. Yapımı kolay ve pratik bir tatlıdır. Hem soğuk hem de sıcak olarak servis edilebilir.

Haber Giriş Tarihi: 28.03.2024 22:01
Haber Güncellenme Tarihi: 28.03.2024 22:01
Kaynak: Fethiye AKIN
Çıtır çıtır bir lezzet: Kadayıf Sarması

Kadayıf sarmasının tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte, Osmanlı dönemine kadar uzandığı düşünülmektedir.

KADAYIF SARMASININ TARİHİNE DAİR BAZI BİLGİLER

15. yüzyılda saray mutfağında "tel kadayıf" ve "cevizli saray tatlısı" olarak bilinen tatlıların yapıldığı bilinmektedir.

Bu tatlıların günümüzdeki kadayıf sarmasıyla benzerlik gösterdiği düşünülmektedir.

18. yüzyılda, kadayıf sarması halk arasında da yaygınlaşmaya başlar.

19. yüzyılda, farklı yörelere özgü kadayıf sarması tarifleri ortaya çıkar.

KADAYIF SARMASININ TARİHSEL ÖNEMİ

Kadayıf sarması, Türk mutfağının en eski ve en geleneksel tatlılarından biridir.

Osmanlı döneminden günümüze kadar ulaşan bu tatlı, Türk kültüründe önemli bir yere sahiptir.

Kadayıf sarması, Ramazan ayının ve özel günlerin vazgeçilmez tatlılarından biridir.

Çıtır çıtır bir lezzet: Kadayıf Sarması -Bursa Hayat Gazetesi-2

KOLAY KADAYIF SARMASI TARİFİ

Malzemeler:

Kadayıf için:

500 gr tel kadayıf

200 gr tereyağı

1 su bardağı toz şeker

İçi için:

200 gr ceviz

1/2 su bardağı toz şeker

1/2 çay kaşığı tarçın

Şerbeti için:

3 su bardağı toz şeker

4 su bardağı su

1 dilim limon

Hazırlanışı:

Şerbet için:

Şeker, su ve limonu bir tencereye alın.

Karıştırarak kaynatın ve 10 dakika pişirin.

Ocaktan alıp soğumaya bırakın.

Kadayıf için:

Tel kadayıfı ufalayın.

Tereyağını eritin.

Erimiş tereyağını kadayıfın üzerine gezdirin ve iyice karıştırın.

İçi için:

Cevizi rondodan geçirin.

Toz şeker ve tarçını ekleyip karıştırın.

Sarma için:

Bir tepsiye yağlı kağıt serin.

Kadayıfın bir kısmını tepsiye yayın.

Üzerine cevizli iç harcı serpin.

Kalan kadayıfı da üzerine yayın.

Kenarlarını bohça gibi kapatın.

Üzerine eritilmiş tereyağı gezdirin.

180 derece fırında 30-35 dakika pişirin.

Servis için:

Fırından çıkan kadayıfı soğumaya bırakın.

Soğuyan kadayıfın üzerine soğuk şerbeti dökün.

Dilediğiniz gibi dilimleyerek servis edin.

PÜF NOKTALARI

Tel kadayıfın çok fazla yağlanmamasına dikkat edin.

Şerbetin soğuk olması önemlidir.

Kadayıfı fırında fazla pişirmemeye dikkat edin.

KADAYIF SARMASININ FAYDALARI

Kadayıf sarması, enerji kaynağıdır.

Karbonhidrat, protein ve yağ bakımından zengindir.

Ceviz veya fındık sayesinde omega-3 bakımından zengindir.

KADAYIF SARMASININ ZARARLARI

Kadayıf sarması, yüksek kalorili bir tatlıdır.

Fazla tüketildiğinde kilo alımına neden olabilir.

Şeker hastaları için uygun değildir.

KADAYIF SARMASI HAKKINDA EK BİLGİLER

Kadayıf sarması, farklı aromalar eklenerek de yapılabilir. Örneğin, tarçın veya portakal kabuğu rendesi ekleyebilirsiniz.

Kaymak yerine dondurma da kullanabilirsiniz.

Kaynak: Fethiye AKIN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.