Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yüksek maliyetler Bursa’daki çiftçiyi zorluyor

Karacabey Ziraat Odası Meclisi, ülke genelinde ithal gübre, ilaç ve tohum satan distribütörlerin fiyat politikalarını eleştirerek, çiftçilerin zor durumda kaldığını ifade etti.

Haber Giriş Tarihi: 12.02.2025 14:02
Haber Güncellenme Tarihi: 12.02.2025 14:04
Muhabir: Ali KAMUR
Yüksek maliyetler Bursa’daki çiftçiyi zorluyor

Karacabey Ziraat Odası Meclisi, ithal gübre, ilaç ve tohum fiyatlarının hızla yükselmesinin ardından açıklamada bulundu.

Karacabey Ziraat Odası Meclisi, girdi maliyetlerindeki yüksek artışlar nedeniyle çiftçilerin büyük zorluklarla karşı karşıya olduğunu ifade ederek, Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan ithal tohum, gübre ve ilaç fiyatlarını denetleme talebinde bulundu.

YÜKSEK GİRDİ MALİYETLERİ ÇİFTÇİYİ ZORLUYOR

Meclis adına yapılan yazılı açıklamada, Ziraat Odası, son 3-4 yılda dolar kurundaki artışın %30'u geçmemesine rağmen, çiftçilerin kullandığı ilaç, gübre ve tohum fiyatlarının her yıl ortalama %30 ile %60 arasında arttığını belirtti.

Bu fiyat artışlarının, üreticilerin maliyetlerini aşırı derecede yükselttiğine dikkat çeken oda, çiftçilerin sürdürülebilir üretim yapabilmesi için girdi maliyetlerinin düşürülmesi gerektiğini vurguladı.

ÇİFTÇİLER ZOR DURUMDA

2025 yılı için üretim maliyetlerinin ciddi şekilde arttığına dikkat çekildi. Hibrit biber ve domates gibi önemli tarım ürünlerinde dekar başına maliyetlerin belirgin şekilde yükseldiği belirtilirken, karpuz tohumu ve fidesindeki %60-65'lik fiyat artışı çiftçilerin zor durumda kalmasına neden olduğu ifade edildi. Bu yüksek maliyetlerle üretim yapmanın sürdürülebilir olmadığı ve üreticilerin büyük sıkıntı yaşayacağı öngörüldü.

MAZOT VE GÜBRE DESTEĞİ YETERSİZ

Ziraat Odası, açıklamasında, mazot ve gübre desteğinin yetersiz olduğunu ve bu desteklerin çiftçilerin üretim maliyetlerini dengelemeye yetmediğini vurguladı.

Özellikle girdi maliyetlerindeki yüksek artışlara karşı, desteklerin ürün bazlı olarak artırılması gerektiği ifade edildi. Oda, bu desteklerin artırılması gerektiğini, aksi takdirde çiftçilerin üretimden çekilme riskinin ortaya çıkabileceğini belirtti.

Kaynak: Ali KAMUR

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.