Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Marmara Denizi’ndeki kirliliğe karşı “yüzer bitki adaları” projesi hayata geçiyor

Marmara Denizi'nde kirliliği önlemek için Bursa'da "yüzer bitki adaları" projesi başlatılıyor. BUÜ ve ilgili bakanlıklar işbirliği yapacak. Proje, akarsulardaki kirliliği doğal yollarla azaltmayı ve ekolojik çözümler sunmayı amaçlıyor.

Haber Giriş Tarihi: 17.02.2025 17:20
Haber Güncellenme Tarihi: 17.02.2025 17:30
Kaynak: AA
Marmara Denizi’ndeki kirliliğe karşı “yüzer bitki adaları” projesi hayata geçiyor

Marmara Denizi’nde kirliliğin önlenmesine yönelik önemli bir adım daha atılıyor. Bursa Karacabey Çapraz Çayı’nda oluşturulması planlanan “yüzer bitki adaları” için işbirliği protokolü imzalandı. Proje, TÜBİTAK-1001 desteğiyle, Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ), Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi (DOSAB) ortaklığında yürütülecek.

Marmara Denizi’nde 2021 yılında yaşanan müsilaj felaketinin ardından başlatılan Marmara Denizi Eylem Planı kapsamında, kirliliğin önlenmesi için ekolojik çözümler geliştirilmesi hedeflenmişti. Bu doğrultuda, BUÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayşegül Akpınar’ın yürütücülüğünde, Prof. Dr. Asuman Cansel ve Prof. Dr. Bülent Barış’ın danışmanlığında geliştirilen proje, Marmara Denizi’ne ulaşan akarsulardaki kirliliği doğal yollarla azaltmayı amaçlıyor.

“EKOLOJİK ÇÖZÜMLERLE KİRLİLİĞİ KAYNAĞINDA ÖNLEYECEĞİZ”

İşbirliği protokolünün imza töreninde konuşan Çevre Yönetimi Genel Müdürü Fatih Turan, Marmara Denizi’ne dökülen akarsuların temizlenmesi konusunda yoğun çaba sarf ettiklerini belirtti. Turan, “Marmara Denizi’ne ulaşan kirliliği kaynağında önlemek için doğal ve bitkisel yöntemleri devreye sokacağız. Projenin başarısını gördükten sonra, bu yöntemi diğer akarsulara da uygulamayı planlıyoruz” dedi.

BUÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İrfan Kırıştıoğlu ise projenin bilimsel değerlendirme sürecini yöneteceklerini belirterek, elde edilecek verilerin akademik anlamda da büyük önem taşıdığını ifade etti.

“DOĞRU BİTKİ SEÇİMİ, ÇEVRESEL ETKİYİ ARTIRACAK”

Proje yürütücüsü Doç. Dr. Ayşegül Akpınar, “Ekolojik bitkilerin kullanıldığı yüzer bitki adalarıyla Marmara Denizi’ne ulaşan azot ve fosfor yükünü azaltmayı hedefliyoruz” dedi. Alanın kirlilik durumuna göre en uygun bitki türlerinin seçileceğini belirten Akpınar, yanlış tür seçiminin ekosisteme zarar verebileceğini vurguladı.

İlk aşamada yaklaşık 1000 adet bitki adasının oluşturulacağını belirten Akpınar, bu projenin başarılı olması halinde Marmara Denizi’ndeki kirliliğin azaltılmasında önemli bir rol oynayacağını ifade etti.

DOSAB Yönetim Kurulu Başkanı Levent Eski de projeye katkıda bulunmaktan büyük gurur duyduklarını belirterek, çevreye duyarlı sanayi anlayışının önemine dikkat çekti.

Marmara Denizi’nde temiz bir geleceğin kapılarını aralayacak bu proje, ekolojik ve sürdürülebilir bir çözüm sunarak su kaynaklarının korunmasına katkı sağlayacak.

Kaynak: AA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.