Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Koza Buluşmaları’nda edebiyat konuşuldu!

Nilüfer Belediyesi’nin düzenlediği Koza Buluşmaları kapsamında, yazar ve gazeteci Barış İnce, Görükle Koza Kütüphane’de okurlarıyla bir araya geldi.

Haber Giriş Tarihi: 02.03.2025 14:30
Haber Güncellenme Tarihi: 02.03.2025 14:31
Muhabir: Nagihan ER
Koza Buluşmaları’nda edebiyat konuşuldu!

Nilüfer Belediyesi tarafından düzenlenen Koza Buluşmaları, edebiyatseverleri bir araya getirmeye devam ediyor. Bu ayki etkinlikte, yazar ve gazeteci Barış İnce, Görükle’de bulunan Koza Kütüphane’de okurlarıyla buluştu. Moderatörlüğünü Hakan Akdoğan’ın yaptığı söyleşide, “Kapitalizmin Ehlileştirdiği İnsanı Anlatmak” teması ele alındı. Katılımcılar, kapitalizmin birey üzerindeki etkilerine dair derinlemesine bir tartışmaya tanıklık etti.

KAPİTALİZMİN YARATTIĞI YABANCILAŞMA

Barış İnce, söyleşi boyunca kapitalizmin yarattığı yabancılaşma kavramına vurgu yaptı. İnsanların üretim sürecinin içinde olmalarına rağmen, ürettikleri ürünlere yabancılaştığını belirten İnce, “Bir fabrikada çalışıyorsunuz, ürettiğiniz ürünün son halini bilmiyorsunuz. Ya da bir bankada çalışıyorsunuz ama asıl kârlılık sürecine dair bilginiz yok. Bu, kapitalizmin doğrudan yarattığı bir yabancılaşma” dedi.

Tüketim kültürüyle insanların gözünün boyandığını ifade eden İnce, “Meta fetişizmi dediğimiz şey, ticari mallara karşı duyulan coşku. Kapitalizm bu duyguyu bilinçli olarak tetikliyor ve bunu reklamlarla destekliyor. Dayatılan ihtiyaçlar sonucunda, bizler de kapitalizmin bir parçası haline geliyoruz” ifadelerini kullandı.

DİJİTAL ÇAĞIN HIZI VE BAĞIMLILIK

İnce, kapitalizmin insanı sürekli tüketime yönlendirdiğini ve ‘hız’ kavramıyla insanları bağımlı hale getirdiğini belirtti. Dijital dünyadaki kısa videoların da bu süreci desteklediğini söyleyen yazar, “Sürekli değiştirip izlediğimiz içerikler, hayatımıza da yansıyor. Odaklanarak kitap okumak zorlaşıyor. Hız çağı içindeyiz ve bu bizleri bağımlı hale getiriyor” dedi.

KENT BELLEĞİNİN YOK OLUŞU

Söyleşide kent kültürü ve kentsel dönüşüm konuları da ele alındı. Barış İnce, 2022’de yayımlanan Köksüzler romanından örnekler vererek, kentlerin hafızalarının nasıl yok edildiğini anlattı. “İstanbul’dan İzmir’e döndüğümde birçok tanıdık mekânı bulamadım. Kentin hafızası yok olmuştu. Çocukluğumda gittiğim sinema salonu otoparka dönüşmüştü. Kültürün aktarımı kesiliyor ve yeni nesil bu hafızayı hiç tanımıyor” diye konuştu.

İnce, kapitalizmin insan hafızasını yok ettiğini ve bütünselliği kavramayı zorlaştırdığını vurguladı. Edebiyatın bu noktada büyük bir rol oynadığını belirten yazar, “Edebiyat bize bütünü gösterir. Bir karakterin gözünden dünyaya bakarak empati kurabiliriz. Çocukların kitap okuması bu yüzden çok önemli. Çünkü edebiyat, ‘benim dışımda başka hayatlar da var’ dedirtir” dedi.

EDEBİYAT OLMAZSA GELECEK KARANLIK

Söyleşi boyunca insanın gerçek kimliğini açığa çıkaran en önemli unsurun edebiyat olduğunu vurgulayan İnce, “Edebiyat olmazsa, insanın geleceği çok karanlık olur” dedi.

Programın sonunda yazar Barış İnce, Nilüfer Belediyesi’nin katılımcılara hediye ettiği Sarsıntı adlı romanını imzalayarak okurlarıyla buluştu.

Kaynak: Nagihan ER

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.