Karacabay Tarım İşletmesi, koyunculukla bölgeye ve ekonomiye katkı sağlıyor
Karacabay Tarım İşletmesi, koyunculukla bölgeye ve ekonomiye katkı sağlıyor
Karacabay Tarım İşletmesi, koyunculuk faaliyetleriyle hem bölge üreticilerine destek oluyor hem de ekonomik büyümeye katkı sağlıyor. 20 bin küçükbaş hayvanı olan işletme, yılda 25-30 ton süt üretiyor ve satışını yaparak gelir sağlıyor.
Haber Giriş Tarihi: 01.06.2025 09:24
Haber Güncellenme Tarihi: 01.06.2025 09:44
Kaynak:
İHA
Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) bünyesindeki Karacabay Tarım İşletmesi, koyunculuk alanındaki faaliyetleriyle hem bölge üreticilerine destek veriyor hem de ekonomik büyümeye önemli katkılar sunuyor.
Yaklaşık 700 yıllık köklü bir geçmişe sahip olan Karacabay Tarım İşletmesi, 89 bin dekar alana yayılıyor; bunun 49 bini ekilebilir tarım arazisi olarak değerlendiriliyor. İşletmede bitkisel üretimin yanı sıra hayvancılık da aktif şekilde yürütülüyor. Hayvancılık kapsamında koyunculuk, sığırcılık, safkan Arap atı yetiştiriciliği ile birlikte akbaş ve kangal çoban köpeği yetiştiriciliği gerçekleştiriliyor.
Karacabay Tarım İşletmesi Hayvancılık İşleri Müdür Yardımcısı Burak Yanık, işletmede ağırlıklı olarak etçi özellikleriyle bilinen yaklaşık 5 bin ana Karacabey merinosu, 1800 ana yerli kıvırcık ve 1800 Türktahirova ırkından oluşan toplam 20 bin küçükbaş hayvanla üretim yaptıklarını belirtti. Koyunculuğun bölge ve ülke ekonomisine olan katkısına dikkat çeken Yanık, şu bilgileri verdi:
“Koçlarımızı yılda bir kez çiftleştirip, bir kez doğum yaptırıyoruz. Bölge koşullarına uyum sağlamış bu hayvanlarla üretim yapıyoruz. Yetiştirdiğimiz üç farklı ırkla, üreticilerin taleplerini karşılamaya çalışıyoruz. Ayrıca süt üretimimiz de mevcut. Yıllık olarak kıvırcık ve Türktahirova ırklarından 25-30 ton arasında süt sağımı yapıyoruz. Bu sütleri bölgedeki süt işletmelerine satarak işletmemize gelir sağlıyoruz.”
Yanık, Karacabey merinosunun, Alman merinosu ile kıvırcığın melezlenmesi sonucu ortaya çıkan ve bölgeye iyi uyum sağlayan bir ırk olduğunu vurgulayarak, “Bu ırk et kalitesiyle büyük ilgi görüyor. Kıvırcık ırkı ise lezzeti ve et kalitesi bakımından öne çıkıyor. Üreticiler damızlık olarak bizden hayvan temin ediyorlar. Böylece bölgedeki kaliteli sürülerin çoğalmasında önemli bir rol oynuyoruz. Sürüden ayırdığımız hayvanlar ise kesim yapılarak et olarak değerlendiriliyor ve bu da işletmemize ek gelir sağlıyor.” ifadelerini kullandı.
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.
Karacabay Tarım İşletmesi, koyunculukla bölgeye ve ekonomiye katkı sağlıyor
Karacabay Tarım İşletmesi, koyunculuk faaliyetleriyle hem bölge üreticilerine destek oluyor hem de ekonomik büyümeye katkı sağlıyor. 20 bin küçükbaş hayvanı olan işletme, yılda 25-30 ton süt üretiyor ve satışını yaparak gelir sağlıyor.
Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) bünyesindeki Karacabay Tarım İşletmesi, koyunculuk alanındaki faaliyetleriyle hem bölge üreticilerine destek veriyor hem de ekonomik büyümeye önemli katkılar sunuyor.
Yaklaşık 700 yıllık köklü bir geçmişe sahip olan Karacabay Tarım İşletmesi, 89 bin dekar alana yayılıyor; bunun 49 bini ekilebilir tarım arazisi olarak değerlendiriliyor. İşletmede bitkisel üretimin yanı sıra hayvancılık da aktif şekilde yürütülüyor. Hayvancılık kapsamında koyunculuk, sığırcılık, safkan Arap atı yetiştiriciliği ile birlikte akbaş ve kangal çoban köpeği yetiştiriciliği gerçekleştiriliyor.
Karacabay Tarım İşletmesi Hayvancılık İşleri Müdür Yardımcısı Burak Yanık, işletmede ağırlıklı olarak etçi özellikleriyle bilinen yaklaşık 5 bin ana Karacabey merinosu, 1800 ana yerli kıvırcık ve 1800 Türktahirova ırkından oluşan toplam 20 bin küçükbaş hayvanla üretim yaptıklarını belirtti. Koyunculuğun bölge ve ülke ekonomisine olan katkısına dikkat çeken Yanık, şu bilgileri verdi:
“Koçlarımızı yılda bir kez çiftleştirip, bir kez doğum yaptırıyoruz. Bölge koşullarına uyum sağlamış bu hayvanlarla üretim yapıyoruz. Yetiştirdiğimiz üç farklı ırkla, üreticilerin taleplerini karşılamaya çalışıyoruz. Ayrıca süt üretimimiz de mevcut. Yıllık olarak kıvırcık ve Türktahirova ırklarından 25-30 ton arasında süt sağımı yapıyoruz. Bu sütleri bölgedeki süt işletmelerine satarak işletmemize gelir sağlıyoruz.”
Yanık, Karacabey merinosunun, Alman merinosu ile kıvırcığın melezlenmesi sonucu ortaya çıkan ve bölgeye iyi uyum sağlayan bir ırk olduğunu vurgulayarak, “Bu ırk et kalitesiyle büyük ilgi görüyor. Kıvırcık ırkı ise lezzeti ve et kalitesi bakımından öne çıkıyor. Üreticiler damızlık olarak bizden hayvan temin ediyorlar. Böylece bölgedeki kaliteli sürülerin çoğalmasında önemli bir rol oynuyoruz. Sürüden ayırdığımız hayvanlar ise kesim yapılarak et olarak değerlendiriliyor ve bu da işletmemize ek gelir sağlıyor.” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA
Son Haberler
Bursa’da parkta serinleme keyfi yangınla kesintiye uğradı
Bursa’nın gözbebeği Narlıdere’de çöp alarmı
Trump’tan İran’a tehdit içeren tavsiye: Anlaşma yapın