Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Hasanağa enginarında rekor beklenti: Hem verim hem fiyat yüz güldürüyor

Bursa Nilüfer'deki Hasanağa enginarı bu yıl üretici ve tüketiciyi memnun ediyor. Coğrafi işaretli bu enginar, özellikle İstanbul'da ilgi görüyor. Fiyatı 60-70 TL arasında olan ürün, üreticilere ciddi kazanç sağlıyor. Göbek kısmı ön siparişle satılıyor.

Haber Giriş Tarihi: 18.05.2025 18:43
Haber Güncellenme Tarihi: 18.05.2025 18:45
Kaynak: İHA
Hasanağa enginarında rekor beklenti: Hem verim hem fiyat yüz güldürüyor

Bursa’nın Nilüfer ilçesine bağlı Hasanağa Mahallesi'nde yetiştirilen, coğrafi işaretle tescillenmiş enginar, bu yıl hem üreticisini hem de tüketicisini memnun ediyor. Özellikle İstanbul pazarında büyük rağbet gören Hasanağa enginarı, lezzeti ve kalitesiyle yine adından söz ettiriyor.

Türkiye’nin en nitelikli enginarlarının yetiştiği bu bölgede hasat dönemi başladı. 2020 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret belgesiyle tescillenen Hasanağa enginarı, o tarihten bu yana üreticisine artan bir talep kazandırdı. Özellikle İstanbulluların yoğun ilgi gösterdiği bu özel ürün, şimdiden birçok sofranın baş tacı olmaya aday.

Geçen yıl ortalama 40 liradan satılan enginarın tanesi, bu yıl 60 ila 70 liradan alıcı buluyor. Bu fiyat artışı sayesinde üreticiler hem daha geniş alanlara ekim yaptı hem de verim beklentisi arttı. Geçtiğimiz yıl 350 bin civarında enginar hasat edilen bölgede, bu sezon 500 binin üzerinde ürün elde edilmesi öngörülüyor.

GÖBEK KISMINA YOĞUN TALEP

Enginarın ilk çıkan ve en lezzetli kabul edilen "göbek" kısmı için şubat-mart aylarında ön sipariş veriliyor. Büyük boyutu ve yoğun aromasıyla öne çıkan bu kısımlar, talep fazlalığı nedeniyle ancak sıraya girenlerce temin edilebiliyor.

"HASANAĞA ENGİNARI BAŞKADIR"

Hasanağa Mahallesi Muhtarı Rüstem Kartoğlu, enginarın mayıs ayında Bursa’da pek çok evde tüketildiğini ifade ederken, dışarıdan getirilen ürünlerin "Hasanağa enginarı" adıyla satılmasından rahatsızlık duyduklarını belirtti. Kartoğlu, “Bu enginar yalnızca Hasanağa’da yetişir. Üreticilerimiz kendileri kesiyor, temizliyor, vakumlayarak paketleyip satışa sunuyor. Ürünlerimizin büyük bölümü Bursa ve İstanbul’da tüketiliyor” dedi.

Geçen yıl 200 dönüm olan ekili alanın bu yıl 350 dönüme çıktığını belirten Kartoğlu, her dönüme ortalama 450 enginar kökü ekildiğini ve bu köklerin ortalama 4 enginar verdiğini söyledi. Bu yıl özellikle yeni ekilen alanların da verime dönmesiyle üretimin daha da artacağını sözlerine ekledi.

ÜRETİCİ: “ENGİNAR SON İKİ YILDIR YÜZÜMÜZÜ GÜLDÜRÜYOR”

Bölgede uzun yıllardır üretim yapan çiftçi Mehmet Eren, enginarın son yıllarda ciddi gelir sağladığını belirterek, “Yaklaşık 20 yıldır tarımla uğraşıyorum. Son beş yıldır enginarı kendim topluyor, soyuyor, paketleyip doğrudan satıyorum. Üç dönümlük arazide üretim yapıyordum, bu yıl talep artınca 3,5 dönüm daha ektim. Şu anda binin üzerinde siparişim var. Özellikle göbek kısmı için şubat ayında sipariş alanlar, ilk ürünü alabiliyor. Diğer kısımlar için sırada bekleyenler var” şeklinde konuştu.

Üretici talepleri karşılamakta zorlandığını ifade ederken, enginarın son iki yılda ciddi kazanç sağladığını da sözlerine ekledi.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.