Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

CHP’li Sarıbal: “Yaş çay fiyatı güncellenmeli, üretici desteklenmeli”

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, yaş çay alım fiyatlarının üretim maliyetlerinin altında kaldığını belirterek eleştirdi. ÇAYKUR'un borç altında olduğunu ve küçük üreticilerin desteklenmediğini vurguladı. Üreticilerin fiyatların en az 35 TL olmasını talep ettiğini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 20.05.2025 22:21
Haber Güncellenme Tarihi: 20.05.2025 22:38
Kaynak: Haber Merkezi
CHP’li Sarıbal: “Yaş çay fiyatı güncellenmeli, üretici desteklenmeli”

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında yaş çay alım fiyatlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2025 yılı için belirlediği kilogram başına 25,44 TL'lik yaş çay alım fiyatını eleştiren Sarıbal, bu rakamın üretim maliyetlerinin altında kaldığını ve üreticinin zararına çalışmaya zorlandığını söyledi.

“Üretici için belirlenen bu fiyat, yaklaşık 29 TL’ye ulaşan maliyetin gerisindedir. Üstelik geçmiş yıllarda verilen prim desteği bu yıl kaldırıldı. Bu, açıkça 'zararına üret, pes et' mesajıdır,” diyen Sarıbal, yaş çay alım fiyatının en az 35 TL olması gerektiğini vurguladı.

"ÜRETİCİ HER YIL HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRUYOR"

Sarıbal, yaş çay fiyatlarında son yıllarda yaşanan gelişmeleri de hatırlattı. 2023’te 18 TL’lik beklentiye karşılık 11 TL, 2024’te ise maliyetin 17 TL olduğu ortamda yalnızca 19 TL verildiğini anımsatarak, “Bu yıl da 29 TL maliyete karşın 25,44 TL açıklandı. Enflasyonun ve tarımsal girdi maliyetlerinin bu denli arttığı bir ortamda, üreticiye yüzde 34 bile olmayan bir artış reva görülüyor. Bu politik tercihtir,” dedi.

“ÇAYKUR BORÇ YÜKÜ ALTINDA, ÜRETİCİ ÇIKMAZDA”

Türkiye’de çay üretiminin büyük ölçüde küçük aile işletmeleri tarafından yapıldığını belirten Sarıbal, üreticilerin büyük kısmının 5 dekardan küçük arazilerde üretim yaptığını söyledi. ÇAYKUR’un Varlık Fonu’na devredildikten sonra sürekli zarar açıkladığını belirten Sarıbal, “2022’de 60 milyon, 2023’te 69 milyon ve 2024’te 73 milyon TL kar açıklamasına rağmen kurum 5,8 milyar TL borçla karşı karşıya. ÇAYKUR üreticinin değil, artık siyasetin arka bahçesi haline gelmiştir,” ifadelerini kullandı.

“TARIMDA SINIFSAL AYRIM DERİNLEŞİYOR”

Sarıbal, çay fiyat politikasının AKP iktidarının tarımda uyguladığı sınıfsal tercihin bir sonucu olduğunu ifade etti. “Küçük üretici desteklenmiyor, özel sektör güçlendiriliyor. Sözleşmeli üretim modeliyle çiftçi toprağında işçiye dönüşüyor. Şirket kazanıyor, çiftçi risk üstleniyor,” diyerek sistemin adaletsizliğine dikkat çekti.

ÜRETİCİNİN TALEPLERİ: FİYAT REVİZESİ VE KURUMSAL REFORM

Sarıbal, üreticilerin beklentilerini ise şöyle sıraladı:

Alım fiyatı maliyet ve enflasyon dikkate alınarak revize edilmeli

Özel sektörün ÇAYKUR’un altında alım yapması engellenmeli

Fiyatlar üretici örgütlerinin katılımıyla belirlenmeli

Kota ve kontenjan uygulamaları kaldırılmalı

ÇAYKUR Varlık Fonu’ndan çıkarılmalı ve yeniden kamuya bağlı, bağımsız bir yapıya kavuşturulmalı

“FAİZE KAYNAK, HALKTAN TASARRUF”

Ekonomiye dair değerlendirmelerde de bulunan Sarıbal, “Hükümetin ekonomi programı vatandaşa yoksulluk, sermayeye zenginlik sağlıyor” dedi. 2025’in ilk dört ayında 2,8 trilyon TL vergi toplandığını, ancak 724 milyar TL’sinin faize gittiğini belirten Sarıbal, vergi yükünün büyük bölümünü işçilerin taşıdığını, şirketlerin ise neredeyse katkı sunmadığını söyledi.

“Erdoğan ve Şimşek’in yürüttüğü ekonomi programı; emekçiden, öğrenciden, emekliden kısma üzerine kurulu. Faiz baronları kazansın diye toplumun tüm yükü dar gelirliye yükleniyor. Bu anlayış sürdürülemez,” diyerek sözlerini noktaladı.

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.