Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bursa’nın asırlık ticaret noktasında yeni lezzet: Cağ döner

Bursa’nın Büyükorhan ilçesindeki yaklaşık 400 yıllık Tahıl Hanı’nda, yüzyıllardır süren kavurma geleneğine ilk kez cağ döner eklendi. Dağ merasında yetişen kuzulardan hazırlanan cağ kebabı, bölgeye yeni bir lezzet alternatifi sundu.

Haber Giriş Tarihi: 12.12.2025 18:11
Haber Güncellenme Tarihi: 12.12.2025 18:11
Kaynak: İHA
Bursa’nın asırlık ticaret noktasında yeni lezzet: Cağ döner

Bursa'nın dağ ilçelerinden Büyükorhan, yüzyıllardır süregelen Cuma Pazarı, canlı hayvan pazarı ve tarihi Tahıl Hanı ile bölgenin ticaret merkezi olmayı sürdürüyor.

10 binden fazla nüfusa sahip ilçede, özellikle canlı hayvan ve hububat ticareti için yüzlerce kişi her hafta Cuma Pazarı’nda bir araya geliyor.

Tahıl Hanı ise geçmişten bugüne bölgenin lezzet durağı olarak biliniyor. Ahşap yapısıyla zamana meydan okuyan han, uzun yıllardır odun ateşinde hazırlanan kuzu ve oğlak kavurması ile ziyaretçilerini ağırlıyor.

ASIRLIK KAVURMA GELENEĞİNE İLK KEZ CAĞ DÖNER EKLENDİ

Büyükorhan’da hayvancılık yapan bir aile, hanın tarihinde bir ilke imza atarak menüye cağ döner ekledi. Kökleri Kıpçak Türklerine uzanan ve yaklaşık bin yıllık geçmişi olan cağ kebabı, yörede merada yetişen kuzuların etiyle hazırlanarak misafirlere sunulmaya başlandı. Bu yenilik, Tahıl Hanı’nın asırlık mutfak kültürüne yeni bir soluk getirdi.

“BURASI BİR KÜLTÜRÜN ADRESİ”

Handa bulunan 8 lokantadan birinin sahibi Ali Özkan, bölgenin tarihine ve ticari canlılığına dikkat çekerek şunları söyledi: “Burada yıllardır hububattan canlı hayvana birçok ürün alınıp satılır. Buraya gelenlerin karnını doyurmak için saç kavurma, güveç ve köfte ızgara yapılır. Hepsi küçükbaş hayvan etinden pişirilir.”

Özkan, hayvan pazarının şap hastalığı nedeniyle kapatılmasının işlerini olumsuz etkilediğini belirterek, normalde handa adım atacak yer kalmadığını, şu an ise daha çok turist ağırladıklarını söyledi.

“PORSİYON AZ DEĞİL, TABAĞIN YAPISINDAN KAYNAKLANIYOR”

Bazı ziyaretçilerin porsiyonların küçük olduğu yönünde şikâyetlerde bulunduğunu belirten Özkan, konuyla ilgili “Metal tabaklar küçük göründüğü için çay tabağı gibi diyenler oldu. Ama döktüğümüzde porsiyonun doyurucu olduğu görülüyor.” açıklamasında bulundu.

CAĞ DÖNER USTASI YUSUFELİ’NDEN GETİRİLDİ

Tahıl Hanı’na cağ döneri getiren küçükbaş hayvan yetiştiricisi ve lokanta sahibi İsmail Kutlu, yaklaşık 400 yıllık handa farklı bir lezzet sunmak istediklerini belirterek, “Yusufeli’nden 40 yıllık cağ döner ustası getirdik. Etler tamamen kendi yetiştirdiğimiz kuzulardan.” dedi.

Kutlu, bölge hayvancılığının doğal yapısına vurgu yaparak, “Hayvanlarımız ağır kış olmadıkça yem görmez. Hepsi merada kekik, nane, ot ne bulursa doğal beslenir. O yüzden etimizin lezzetinde iddialıyız; hem doğal hem organik.” ifadelerini kullandı.

Cağ kebabının beklenen ilgiyi gördüğünü söyleyen Kutlu, şap hastalığı nedeniyle kapatılan pazar yeniden açılırsa işlerin daha da canlanacağını ifade etti.

ASIRLIK HAN, KÜLTÜRÜ VE LEZZETİ BİR ARADA SUNUYOR

Tahıl Hanı, yüzyıllardır süren ticaret geleneğini yaşatırken şimdi de cağ döner ile yeni bir gastronomik adım atmış durumda.

Bölgenin doğal meralarında yetişen hayvanların etiyle hazırlanan kavurma ve cağ döner, yerli turistlerin ilgisini çekmeye devam ediyor.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.