Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bursa'da kültür mirasının taşıyıcısı! Hem üretiyor hem öğretiyor

Bursa'nın İnegöl ilçesinde yaşayan neyzen Ali İhsan Güzel, hem ney üretimi yapıyor hem de gönüllü eğitmenlik görevi üstleniyor.

Haber Giriş Tarihi: 20.02.2025 11:40
Haber Güncellenme Tarihi: 20.02.2025 11:53
Kaynak: AA
Bursa'da kültür mirasının taşıyıcısı! Hem üretiyor hem öğretiyor

Lise öğrenimi sırasında, 2009 yılında babasının isteğiyle ney üflemeyi öğrenen 31 yaşındaki neyzen Ali İhsan Güzel, ardından Bursa'da ney yapım ustası Selahattin Güzel'in atölyesinde çırak olarak çalışmaya başladı.

Neyzen Ali İhsan Güzel, sadece ney icra etmekle kalmayıp, aynı zamanda ney yapımında da kendini geliştirmiş. Bu alandaki yeteneğini de kullanarak 2014 yılında İnegöl Halk Eğitimi Merkezi'nde kendi atölyesini kurmuş.

Kurduğu bu atölyede hem ney üretimine devam ediyor hem de açtığı kurslarla bilgi ve tecrübesini başkalarıyla paylaşıyor. Yıllık ortalama 50 kişiye ücretsiz ney yapımı ve üfleme eğitimi veren Güzel, bu sayede ney sanatının yaygınlaşmasına katkıda bulunuyor.

Güzel'in neyleri sadece yurt içinde değil, yurt dışında da ilgi görüyor. Özellikle Antalya ve Hatay'dan getirdiği özel kamışları kullanarak ürettiği neyleri, Türkiye'nin dört bir yanına olduğu gibi Almanya ve Somali'ye de gönderiyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Ney Yapım ve İcra Sanatçısı Ali İhsan Güzel, AA muhabirine, neyi tanıtma ve herkesin ulaşabileceği seviyeye getirme hedefiyle 2014'te İnegöl Halk Eğitimi Merkezi'nde tam donanımlı bir atölye kurduklarını söyledi.

Açtığı kurslara ilginin yoğun olduğunu belirten Güzel, her yıl ortalama 50 kişiyi neyzen ya da ney yapım ustası olarak yetiştirdiğini anlattı.

Güzel, Türkiye'nin diğer illerindeki halk eğitimi merkezleri, üniversiteler ve konservatuvarlar için de ney ürettiğini, yetiştirdiği birçok öğrencinin de artık öğretici konumunda dersler verdiğini kaydetti.

AFRİKA, AVRUPA VE ASYA'DA NEY KÜLTÜRÜNÜ YAYMAYI HEDEFLİYOR

Atölyede eğitimlerin ücretsiz verildiğini dile getiren Güzel, "Birinci sınıftan başlatıyoruz, notaları öğretiyoruz, makam dersi veriyoruz. Yani müzik adına konservatuvarda bir kişinin ihtiyacı olabileceği her şeyi burada elimizden geldiğince öğretmeye çalışıyoruz. Ekstra olarak da el yeteneğine güvenen, merak edenleri de atölyeye alıyoruz. Atölyede ilk başlarda ufak ufak bize yardımcı olmaya başlıyorlar. Kamışları temizlemekten, yaş kamışları ayırt etmekten başlıyorlar." diye konuştu.

Güzel, kendisini ney yapımında ve icrasında geliştiren öğrencilerinin ise zamanla kendi atölyelerini açtığına işaret ederek, daha çok kişiye ulaşıp Afrika, Avrupa ve Asya'da ney kültürünü yaymayı hedeflediğini kaydetti.

Yetiştirdiği öğrencilerden birinin Somali'de bir üniversitede çalıştığını ve orada ney kursu açtığını aktaran Güzel, şöyle konuştu:

"Öğrencimle görüşüyoruz. 'Artık çok talep oldu, yetişemiyorum.' dedi. Geçen hafta birçok ney yaptık, gönderdik. Şimdi artık oradaki öğrencilere kendisi öğretiyor. Yine burada öğrenen bir öğrencimiz birkaç ay önce Almanya'ya gitti. Gider gitmez ders talebinde bulunulmuş. Almanya'da bir belediyeden kurs talebi gelmiş. Türkiye içerisinde de aynı şekilde Kırklareli, Niğde, Antalya, İstanbul, İzmir gibi birçok yere sürekli hem ney gönderiyoruz, hem orada ney yapmaya çalışanlara teknik destek veriyoruz. Her türlü yardımda bulunmaya çalışıyoruz."

Güzel, ney yapımının inceliklerini ve kullandığı malzemeleri de anlatarak, el emeği ürünleri daha çok tanıtmak için gayret gösterdiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.