Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bursa’da Karsak Deresi’nde inceleme! ‘Utancımızdan dönüp bakamıyoruz’

Gemlik Kent Konseyi, Bursa Kent Konseyi Çevre Meclisi ve DoğaDer, Gemlik'in çevre sorunlarını akademisyenlerle birlikte ele aldı. Bursa Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Saadet Hacısalihoğlu, Karsak Deresi'nde canlı yaşamının mümkün olmadığını belirterek, "Tekstil, demir-çelik, gıda sanayi ve otomotiv yan sanayi tesislerinin atık suları, Karsak Deresi aracılığıyla Gemlik Körfezi'ne karışıyor" ifadelerini kullandı.

Haber Giriş Tarihi: 23.02.2025 18:33
Haber Güncellenme Tarihi: 23.02.2025 18:34
Kaynak: İHA
Bursa’da Karsak Deresi’nde inceleme! ‘Utancımızdan dönüp bakamıyoruz’

Geçtiğimiz günlerde Gemlik Körfezi'nde yapılan dalışlarda müsilajın yarattığı tahribat gözler önüne serildi. Dalış ekibi, deniz dibindeki müsilaj tabakasını görüntüledikten sonra, Gemlik'in bir başka önemli çevre sorunu olan Karsak Deresi'nde incelemelerde bulundu.

Gemlik Kent Konseyi Başkanı Sedat Akkuş, "Gemlik'in çevre sorunları dediğimizde aklımıza öncelikle Karsak Deresi ve 2021 yılında ilk defa hayatımıza giren müsilaj sorunu geliyor. Yıllardır süre gelen ihmaller ve denetimsizlikler yüzünden çocukluğumuzda yüzdüğümüz, balık tutup yediğimiz Karsak Deresi'nin yanından geçerken, şimdilerde utancımızdan dönüp bakamıyoruz. 3 gün önce beyaz akan, dün onu kirletenlerin vicdanı gibi simsiyah akan Karsak Deresi'ni temizlemek artık bizler için çevresel bir olaydan çok insanı bir mesele haline gelmiştir. Çünkü bu derenin kirliliği, birazdan Mustafa Sarı hocam anlatacak, 30 milyondan fazla insana ev sahipliği yapan Marmara Denizi'nde müsilaj olarak karşımıza çıkmaktadır. Ve bu sorun yalnızca belediyelerin meselesi değil; bir arıtma tesisi bile bulunmayan zeytin işletmelerinin, turşu fabrikalarının, sanayinin ve topyekün Gemlik halkının sorunudur. Şunu iyi bilmeliyiz arkadaşlar; ne Karsak Deresi ne de Gemlik Körfezi bizim değil; çocuklarımızın, torunlarımızın gelecek nesillerin mirasıdır bize düşen ise o mirası korumaktır" açıklamasında bulundu.

Bursa Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Ertuğrul Aksoy ise "26 Şubat'ta Nilüfer Çayı için İnkaya'daydık. 'Dünya Sulak Alanlar Günü'nde İznik Gölü'ne dikkat çektik. Bugün de üçüncü çevre çalışmamızı Gemlik Kent Konseyi öncülüğünde 'Karsak Deresi ve Müsilaj' başlığı ile burada düzenliyoruz. Doğamızı, toprağımızı, havamızı koruma mücadelemize durmadan devam edeceğiz." dedi.

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı, açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

"Biz müsilaj yüzeye çıkıncaya kadar yok sayarız. Müsilaj yüzeyi kapsayacak ki, ondan sonra müsilaja var diyelim.

Denizin dibi dediğimiz yer bir yaşam alanı. Mercanlar, müsilajdan önce pırıl pırılken müsilajdan sonra etkilendi. Deniz çayırlarını müsilaj battaniye gibi örttüğünde yüzde 15 civarında kayıp ortaya çıktı. Midye çiftlikleri etkileniyor. Yüzde 30 civarında kayıp yaşanıyor. Turizm etkileniyor. Hiç kimse müsilajla kaplı bir yere gelmeyecek. Nisan ayından itibaren müsilaj yüzeye çıkacak. O zaman bu turizm tesisleri boş kalacak."

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.