Bursa’nın Hasanağa enginarında hasat tüm hızıyla sürüyor. Üreticiler, enginar bıçaklarını bilemek için Kapalı Çarşı'ya akın ediyor. Üretimin 500 bine ulaşması bekleniyor. Enginar bıçaklarının özel önem taşıdığı bu dönemde, sektör yoğun çalışıyor.
Haber Giriş Tarihi: 23.05.2025 17:25
Haber Güncellenme Tarihi: 23.05.2025 17:26
Kaynak:
İHA
Bursa’nın coğrafi işaretli lezzetlerinden biri olan Hasanağa enginarında hasat tüm hızıyla sürerken, üreticilerin en büyük yardımcılarından biri olan özel bıçaklar da yoğun bakım görüyor. Enginarın kesilip soyulmasında kullanılan bıçakların bilenmesi için Kapalı Çarşı’daki bıçakçılara akın eden çiftçiler, sezonun başlamasıyla birlikte çarşıya hareketlilik kazandırdı.
Geçtiğimiz yıl yaklaşık 350 bin adet enginar üretilen Hasanağa Mahallesi’nde bu yıl üretimin 500 bine ulaşması bekleniyor. Artan taleple birlikte ekim alanları yüzde 75 büyüyerek 350 dönüme çıktı. Bu yıl ekilen enginarlar gelecek sezonda tam verime ulaşacak olsa da, bu yılki hasat da oldukça yoğun geçiyor.
Hasanağa Mahallesi Kadın Derneği Başkanı Neşe Ergen, enginar işçiliğinin inceliklerine değinerek, kullanılan bıçakların önemine dikkat çekti. “Enginar soyarken kullanılan bıçaklar sıradan değil, özel olarak tasarlanıyor ve bileniyor. Hasat zamanı herkes bıçağını Kapalı Çarşı’daki ustalara götürür” diyen Ergen, bıçakların keskinliğinin işin hızını ve kalitesini doğrudan etkilediğini söyledi.
Ergen ayrıca, “Enginarı elma soyar gibi soyuyoruz ama hızlı olmak şart, çünkü çabuk kararıyor. Soyduktan sonra hemen limonlu suya atıyor, ardından suyunu süzüp vakumlayarak paketliyoruz. Şu sıralar mahallemizde neredeyse her evde enginar telaşı var” ifadelerini kullandı.
Bıçakçılarda Bayram ve Hasat Yoğunluğu Bir Arada
Kapalı Çarşı’daki bıçakçılardan Mehmet Akçora ise hem Kurban Bayramı hem de enginar hasadı nedeniyle çifte yoğunluk yaşandığını belirtti. Aile mesleği olan bıçakçılığı 100 yılı aşkın süredir sürdürdüklerini aktaran Akçora, enginar bıçaklarının özel bir işçilikle bileme işleminden geçirildiğini söyledi.
“Enginar bıçakları dört aşamalı bir süreçle bilenir. Son kılağını aldıktan sonra kullanıma hazır hale gelir. Bu dönemde üreticiler yoğun şekilde geliyor. Biz de talebe yetişmek için aralıksız çalışıyoruz” diyen Akçora, her sezon olduğu gibi bu yıl da üreticilerin en büyük destekçilerinden biri olduklarını vurguladı.
Hasanağa’da başlayan enginar sezonu, sadece tarlalarda değil, kentin merkezindeki esnafın da yüzünü güldürmeye devam ediyor.
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.
Bursa’da enginar sezonu hareketli başladı
Bursa’nın Hasanağa enginarında hasat tüm hızıyla sürüyor. Üreticiler, enginar bıçaklarını bilemek için Kapalı Çarşı'ya akın ediyor. Üretimin 500 bine ulaşması bekleniyor. Enginar bıçaklarının özel önem taşıdığı bu dönemde, sektör yoğun çalışıyor.
Bursa’nın coğrafi işaretli lezzetlerinden biri olan Hasanağa enginarında hasat tüm hızıyla sürerken, üreticilerin en büyük yardımcılarından biri olan özel bıçaklar da yoğun bakım görüyor. Enginarın kesilip soyulmasında kullanılan bıçakların bilenmesi için Kapalı Çarşı’daki bıçakçılara akın eden çiftçiler, sezonun başlamasıyla birlikte çarşıya hareketlilik kazandırdı.
Geçtiğimiz yıl yaklaşık 350 bin adet enginar üretilen Hasanağa Mahallesi’nde bu yıl üretimin 500 bine ulaşması bekleniyor. Artan taleple birlikte ekim alanları yüzde 75 büyüyerek 350 dönüme çıktı. Bu yıl ekilen enginarlar gelecek sezonda tam verime ulaşacak olsa da, bu yılki hasat da oldukça yoğun geçiyor.
Hasanağa Mahallesi Kadın Derneği Başkanı Neşe Ergen, enginar işçiliğinin inceliklerine değinerek, kullanılan bıçakların önemine dikkat çekti. “Enginar soyarken kullanılan bıçaklar sıradan değil, özel olarak tasarlanıyor ve bileniyor. Hasat zamanı herkes bıçağını Kapalı Çarşı’daki ustalara götürür” diyen Ergen, bıçakların keskinliğinin işin hızını ve kalitesini doğrudan etkilediğini söyledi.
Ergen ayrıca, “Enginarı elma soyar gibi soyuyoruz ama hızlı olmak şart, çünkü çabuk kararıyor. Soyduktan sonra hemen limonlu suya atıyor, ardından suyunu süzüp vakumlayarak paketliyoruz. Şu sıralar mahallemizde neredeyse her evde enginar telaşı var” ifadelerini kullandı.
Bıçakçılarda Bayram ve Hasat Yoğunluğu Bir Arada
Kapalı Çarşı’daki bıçakçılardan Mehmet Akçora ise hem Kurban Bayramı hem de enginar hasadı nedeniyle çifte yoğunluk yaşandığını belirtti. Aile mesleği olan bıçakçılığı 100 yılı aşkın süredir sürdürdüklerini aktaran Akçora, enginar bıçaklarının özel bir işçilikle bileme işleminden geçirildiğini söyledi.
“Enginar bıçakları dört aşamalı bir süreçle bilenir. Son kılağını aldıktan sonra kullanıma hazır hale gelir. Bu dönemde üreticiler yoğun şekilde geliyor. Biz de talebe yetişmek için aralıksız çalışıyoruz” diyen Akçora, her sezon olduğu gibi bu yıl da üreticilerin en büyük destekçilerinden biri olduklarını vurguladı.
Hasanağa’da başlayan enginar sezonu, sadece tarlalarda değil, kentin merkezindeki esnafın da yüzünü güldürmeye devam ediyor.
Kaynak: İHA
Son Haberler
Bursa Valisi Erol Ayyıldız'dan Babalar Günü'nde şehit babalarına ve gazilere anlamlı ziyaret
Her kapının ardında bir hikaye! Bursalı çilingir anlattı
Aliağa FK'da Ahmet İlhan Özek gündemde