Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bursa’da çocuklar doğa bilinciyle büyüyor: 18 bin 248 öğrenciye orman sevgisi kazandırıldı

Bursa Orman Bölge Müdürlüğü çatısı altında 2022’den bu yana faaliyet gösteren Bursa Orman Çocuk Akademisi (BOÇAK), bugüne kadar 18 bin 248 öğrenciye doğayı koruma bilinci ve orman sevgisi kazandırdı.

Haber Giriş Tarihi: 18.12.2025 19:10
Haber Güncellenme Tarihi: 18.12.2025 19:17
Kaynak: AA
Bursa’da çocuklar doğa bilinciyle büyüyor: 18 bin 248 öğrenciye orman sevgisi kazandırıldı

Okul öğretmenleri rehberliğinde akademiye gelen çocuklar, orman mühendislerinin eşliğinde ağaçlarla ilgili oyunlar oynuyor ve böceklerin yaşam döngüsü hakkında bilgiler alıyor.

Kuş yuvası boyama, çizgi film izleme gibi etkinliklerin de yer aldığı akademide, çocuklara orman yangınlarını önleme yöntemleri, orman işçiliği, ormancılık mesleği, ormanın önemi ve insanlara sağladığı faydalar ile Bozüyük Kereste Fabrikası’nın tarihi aktarılıyor.

Bursa Orman Bölge Müdürü Erdal Şahan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bursa Orman Çocuk Akademisi’nin Orman Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen bir proje kapsamında 2022 yılında hayata geçirildiğini belirtti.

Şahan, akademinin ahşap binasının tasarımında 8 köşeli Selçuklu yıldızından esinlenildiğini belirterek, "Binanın tasarımı, köklü tarihimizin kurucu gücü olan Selçuklu'nun her bir ucu merhamet, şefkat, sabretmek, doğruluk, sır tutmak, sadakat, cömertlik ve Rabbine şükretmek anlamı taşıyor." şeklinde aktardı.

Bursa’da çocuklar doğa bilinciyle büyüyor: 18 bin 248 öğrenciye orman sevgisi kazandırıldı-Bursa Hayat-2

Şahan, binanın iç tasarımında, geçmişten geleceğe uzanan bir köprü olarak güçlü kökleri, sağlam gövdesi ve görkemli dallarıyla çınar ağacının temel alındığını belirterek şunları söyledi:

"Bina içinde 5-10 yaş aralığındaki çocukların eğitim alabileceği ağaç, orman ve iklim değişikliğine dair deneyler yapabilecekleri özel tasarım sınıflar var. Ağaç ve ormana dair materyallerin tanıtıldığı doğa müzesi, ormancılık mesleğini tanıtıcı balmumu heykeller ve ormancılık tarihi kesitleri bulunmaktadır. Özel tasarım ahşap bina ve etrafında 96 çeşit bitkiyi barındıran gözlem ve uygulamalı eğitimler için mekansal alanlar oluşturduğumuz bahçe içinde öğrencilerimizi misafir ediyoruz."

Bursa’da çocuklar doğa bilinciyle büyüyor: 18 bin 248 öğrenciye orman sevgisi kazandırıldı-Bursa Hayat-3

“2022 YILINDAN BU YANA 18 BİN 248 ÖĞRENCİYİ AKADEMİDE AĞIRLADIK”

Şahan, asıl amaçlarının çocuklara doğa ve orman sevgisini aşılamak olduğunu ifade ederek, "Bunun yanı sıra ormancılık mesleğimizi, Orman Genel Müdürlüğümüzün halka sunmuş olduğu hizmetleri tanıtıyor, ormancılık tarihimiz hakkında bilgilendiriyoruz. 2022 yılından bu yana 18 bin 248 öğrenciyi akademide ağırladık." dedi.

Şahan, hedeflerinin Bursa’daki bütün çocuklara ulaşmak olduğunu ifade ederek, "Çabalarımız çocuklarımızın daha yeşil ve daha sağlıklı bir dünyada yaşamasını garanti altına almak. Atölye çalışmalarıyla bu çabaların kıymetini bilecek, mirasına sahip çıkacak çocuklarda farkındalık oluşturmak. İnanıyoruz ki ulaşabildiğimiz her çocuk 'yeşil vatan'ın devamlılığı için gönülden hizmet edecek." şeklinde ifade etti.

Geçit Yunus Emre İlkokulu Müdürü Erkan Sevindik, akademinin kuruluşundan bu yana öğrencilerine önemli faydalar sağladığını belirtti.

Bursa’da çocuklar doğa bilinciyle büyüyor: 18 bin 248 öğrenciye orman sevgisi kazandırıldı-Bursa Hayat-4

“BİR ÜLKEYİ, ÜLKE YAPAN DOĞASIDIR, ÇEVRESİDİR, YER ÜSTÜ VARLIKLARIDIR”

Akademiye katılan öğrencilerde orman ve doğa bilincinin arttığını ifade eden Sevindik, şöyle konuştu:

"Burası çocukların doğayı tanımalarını ve çevreye karşı duyarlılık geliştirmelerini sağlıyor. 'Yeşil Vatan' sloganının arkasında duran bir proje. Biz buraya her geliş gidişten sonra çocuklarımızla bir değerlendirme yapıyoruz. Resim yaptırıyoruz ya da burayla ilgili gözlemlerini yazdırıyoruz. Onlar da çok iyi izlenimler oluşturduğunu hep gördük. Özellikle yaptığı resimlerde çocukların ağaçlara ve çevreye karşı ne kadar duyarlı olduğunu hep hissettik, gördük. Bir ülkeyi, ülke yapan doğasıdır, çevresidir, yer üstü varlıklarıdır. Çocuklarımıza bu yaşta bu duyarlılığı kazandırdığımız zaman onlar da büyüdüklerinde zaten çevrelerini koruyacaklar, ağaçlara, doğaya zarar vermeyecekler. Bu da ülkemiz için gayet güzel olacak."

Akademiye katılan 2. sınıf öğrencisi 8 yaşındaki Öykü Asel Askeroğlu, burada aldığı eğitimler sayesinde doğayı korumanın yollarını, ağaçların yaşını belirlemeyi ve çöplerin neden yerlere atılmaması gerektiğini öğrendiğini söyledi.

Askeroğlu, akademide kozalak toplayıp bunlarla resimler yaptığını söyleyerek, Kuş evleri boyadık. Burayı çok sevdim bence çok güzel burası." dedi.

Bursa’da çocuklar doğa bilinciyle büyüyor: 18 bin 248 öğrenciye orman sevgisi kazandırıldı-Bursa Hayat-5

Kaynak: AA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.