Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

BTÜ'de yapay zekânın toplumsal etkileri konuşuldu!

Bursa Teknik Üniversitesi, "Dijital Çağın Yeni Paradigması: Yapay Zekâ ile Toplumsal Dönüşüm" konulu panelde yapay zekânın toplumsal etkilerini, gelecekteki dönüşümünü ve eğitim ile özel sektöre yansımalarını ele aldı.

Haber Giriş Tarihi: 01.01.2025 14:16
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.2025 14:41
Muhabir: Ali KAMUR
BTÜ'de yapay zekânın toplumsal etkileri konuşuldu!

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ), "Dijital Çağın Yeni Paradigması: Yapay Zekâ ile Toplumsal Dönüşüm" başlıklı önemli bir panele ev sahipliği yaptı. Mimar Sinan Yerleşkesi Turkuaz Salon'da gerçekleşen panelde, yapay zekânın toplum üzerindeki etkileri, gelecekteki olası dönüşümü, eğitim ve özel sektöre yansımaları detaylı bir şekilde tartışıldı.

BTÜ'de Yapay Zekânın toplumsal etkileri konuşuldu!-Bursa Hayat Gazetesi-2

UZMANLAR YAPAY ZEKÂYI FARKLI BOYUTLARIYLA ELE ALDI

Panele; BTÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Beyhan Bayhan ve Prof. Dr. Barış Tamer Tonguç, Genel Sekreter Selim Uzun, akademisyenler ve öğrenciler yoğun ilgi gösterdi. Bursa Vali Yardımcısı Salih Altun'un moderatörlüğünde gerçekleşen panelde; Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Eğitim Araştırma Merkezi (SODİMER) Başkanı Prof. Dr. Levent Eraslan, BTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Turgay Tugay Bilgin, İstanbul Üniversitesi'nden Prof. Dr. Veysel Bozkurt ve Mercedes Benz Otomotiv Proje Yöneticisi Sena Ay konuşmacı olarak yer aldı.

YAPAY ZEKÂ İSTİHDAMI VE TÜKETİM ALIŞKANLIKLARINI DEĞİŞTİRİYOR

Prof. Dr. Levent Eraslan, yapay zekânın hayatın her alanına girmesiyle ortaya çıkan olumlu ve olumsuz yönlere dikkat çekti. İş dünyasında yapay zekâ ile iş birliğinin önemini vurgulayan Eraslan, "Toplum eğer yapay zekâyı anlar ve kullanırsa, mühendis arkadaşlarımız iş bulacaktır. Çünkü istihdam ve iş piyasasında yapay zekâ bir belirleyicidir" dedi. Eraslan ayrıca, alışveriş sitelerinin algoritmalarının yapay zekâyla çalıştığını ve kullanıcıların farkında olmadan alışveriş yapmaya teşvik edildiğini belirterek, yapay zekânın tüketim alışkanlıkları üzerindeki etkisine de değindi.

"YAPAY ZEKÂ KENDİNİ KODLAYABİLİR HALE GELECEK"

Prof. Dr. Turgay Tugay Bilgin, yapay zekâ kavramının makine öğrenmesi ile uzun yıllardır hayatımızda olduğunu ancak son iki yılda bambaşka boyutlara ulaştığını ifade etti. Bilgin, "Günümüzde dar yapay zekâdan, genel yapay zekâya giden bir eğilimdeyiz. Yapay zekâ insan zekâsını taklit edip, problem çözebiliyor. Ancak günümüzdeki yapay zekâ, verileri insandan alarak bu işlemleri gerçekleştiriyor. Genel yapay zekânın, kendini kodlayabilen ve pek çok konuda tamamen insan gibi düşünen bir hal alması bekleniyor. Tüm bu gelişmeler yaşanırken en çok tartışılan iki nokta; yapay zekânın ahlak anlayışı ve çıktıların insanileştirilmesi oluyor" şeklinde konuştu.

EĞİTİMDE YAPAY ZEKÂ: FIRSATLAR VE TEHDİTLER

Prof. Dr. Veysel Bozkurt, eğitimde yapay zekâ, fırsatlar ve tehditler konusuna odaklanarak, "Yapay zekâ, kullanabilenler için fırsat, kullanamayanlar için ise tehditler barındırıyor. Yapay zekânın insanlığı aşma potansiyeli bulunuyor. Eğer genç arkadaşlar bu potansiyelin farkında olursa ciddi atılımlar gerçekleştirebilir" dedi. Bozkurt, yapay zekâ ile birlikte çalışmanın önemini vurgulayarak, "Eğer tüm işi yapay zekâya yaptırır, siz kenarda durursanız ne yazık ki gelişim mümkün olmaz. Bu nedenle buradaki kritik unsur, yapay zekâ ile beraber çalışmak" ifadelerini kullandı.

SANAYİDE YAPAY ZEKÂ UYGULAMALARI

Yüksek Mühendis Sena Ay, sanayi alanındaki yapay zekâ uygulamalarına değinerek, "Kurumsal firmalar olarak çok büyük bir dijital dönüşüm içerisindeyiz. Yapay zekâyı, hızlı aksiyon alabilmek adına her alanda kullanıyoruz. Ve firmalar olarak zamandan ve istihdamdan tasarruf sağlayabilmek adına dijitalleşmeyi hızlı bir şekilde gerçekleştiriyoruz. Ancak bizlerin her zaman işi bilen, fikirlerini yapay zekâyla eşleştirebilen, kendini geliştiren çalışanlara ihtiyacı olacak" dedi.

Panel moderatörü Bursa Vali Yardımcısı Salih Altun, konuşmacılara teşekkür ederek, "Günümüzde gelişen teknoloji, yalnızca bir araç değil aynı zamanda insanların hayatını şekillendiren bir olay. Bu nedenle özellikle son yıllarda sıkça kullandığımız yapay zekâ kavramını yalnızca bilimsel açıdan değil günlük hayat ve toplumsal yönleriyle de ele almak gerekliliğinin bilinciyle, toplumsal boyutunu panelimizde konuştuk" dedi. Panel, soru cevap bölümünün ardından Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Beyhan Bayhan'ın katılımcılara teşekkür belgesi takdimi ve toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.

Kaynak: Ali KAMUR

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.